Maandag

De dag begon met een vergadering en daarna zijn we naar Duurzaam Bedrijfsleven geweest om kennis te maken en ideeën te pitchen. De datajournalistiek groep heeft het idee gepitcht om datajournalistiek te gaan verrichten voor Duurzaam Bedrijfsleven. De redactie was erg enthousiast en wilt dolgraag aan de slag met ons.

Dinsdag

We hebben, een door mij geregelde, workshop gehad van Hans de Ruiter van het CBS over Excel, Odata en statline. Naar mijn gevoel een succesvolle ochtend met veel leerzame momenten en handige tips voor studenten die met datajournalistiek aan de slag willen. Wat wel jammer is, is dat De Ruiter met pensioen gaat waardoor ik mijn contact binnen het CBS kwijtraak. Dat wordt dus weer zoeken naar een nieuwe. Daarna hebben we nog gezeten voor datajournalistiek en hebben we gebrainstormd voor Duurzaam Bedrijfsleven waar we graag mee willen samenwerken. In de middag ben ik naar de Bode geweest, een lokale krant in Middelburg, om daar te bespreken of ik freelancer kan worden voor de krant. Goed nieuws, ik ben nu officieel freelance correspondent. Ik zal één stuk per week maken voor een vergoeding van 30 euro per stuk + foto.

Woensdag

’s Ochtends op pad geweest samen met Eline en Rens naar de redactie van Pit in Oisterwijk. Dit is een onderzoeksjournalistiek redactie voor het lokale nieuws in de gemeente Oisterwijk. Een erg interessant gesprek was het wel, maar voor mij op dit moment niet haalbaar. Ik wil me volledig focussen op datajournalistiek en dan is er geen ruimte meer voor andere projecten. Wel vind ik onderzoeksjournalistiek op lokaal niveau erg belangrijk en misschien ga ik wat actie ondernemen voor de lokale krant waar ik nu voor werk.

Donderdag

Weer een discussiemoment gepland, maar deze keer over maar liefst zes onderwerpen. Alles kwam aanbod, de voorzitters, de vertrouwenspersonen, maar het ging ook over vertrouwen. Dat laatste wil ik even voor nu de nadruk op leggen. Als ik terugkijk op dit discussiemoment zijn we niet helemaal eerlijk geweest naar onszelf toe. Er is weinig vertrouwen te vinden in de groep, daarom lukt het ook niet om succesvolle pitch momenten of feedbackmomenten te organiseren. Er is te weinig vertrouwen en dat begint op dit moment zie je het erg duidelijk.

Vrijdag

Workshop Bellingcat die begin om 10:00 en eindigden rond 17:00. In deze workshop hebben we het over van alles en nog wat gehad. Zo hebben we het over Facebook gehad en hoe je daar mensen kan zoeken en informatie kan vinden. Ook zijn we bezig geweest met geolocaties bepalen en hoe je handig met Twitter kan zoeken door middel van de applicatie Tweetdeck. Er is veel informatie voorbij gekomen in ieder geval en ik heb er ook veel opgestoken. Ook wel grappig is dat we (datajournalistiek groepje) met Quiztime gaan beginnen. Dit is een Twitter-account van onder andere Bellingcat waar je kan oefenen met geolocaties.

Reflecteren

Vertrouwen, een belangrijk punt voor de groep op dit moment. Maar ik ga nu niet over de groep praten, ik praat in de reflectie over mijzelf (lekker individualistisch). Ik zal heel eerlijk vertellen dat ik nog niet genoeg vertrouwen heb in een aantal mensen in de groep om een idee te pitchen. Op dit moment zou ik dat niet willen of durven te doen, wetende dat het toch al door een aantal mensen met de grond gelijk wordt gemaakt. Feedback vragen durf ik wel bij iedereen in de groep. Maar goed hoe moeten we dit oplossen als ik niet durf te pitchen in de groep. Misschien is een oplossing dat we allemaal eens een feedbackcollege krijgen met de insteek: Hoe geef je goed feedback? of misschien moeten we mensen gewoon voor het blok zetten. Een lastige kwestie de we ook weer als groep moeten oplossen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *