Maandag

Vrijdag vertelde Stephanie over een workshop van Google News Initiative (GNI). Deze workshop heb ik gevolgd en daarna heb ik me nog verder verdiept in GNI en er zitten echt wel interessante dingen tussen. Zo heb ik gekeken naar de ‘cursussen’ van data- en onderzoeksjournalistiek en ik moet zeggen dat ik blij verrast ben. Daarna door naar een Condorvergadering. Tijdens deze vergadering hebben we het gehad over hoe je contact moet gaan opnemen met journalisten voor je onderzoek tijdens deze coronatijd. Devid heeft ook nog aangeboden om een workshop te geven in de juiste mails opstellen en hoe je dat kan doen? Na de Condorvergadering gelijk doorgegaan naar een DataBewijstvergadering waarin we deze week hebben besproken, het wordt wel een chaotische week met veel verschillende dingen. Gelukkig, had ik maandag nog even tijd voor mijn onderzoek. Dus ik ben begonnen met een vragenlijst op te stellen voor mijn interviews met de redacties. Ik ben nog lang niet klaar met de vragen, maar ik heb nu even snel alle vragen neergezet die in mijn hoofd opkwamen. Deze moeten nog samengevoegd worden. Voor de rest heb ik nog meer cijfers verzameld voor onze website. In de avond heb ik nog een workshop van Hackastory gehad over hoe je een salesgesprek moet voeren. Dit was echt waanzinning interessant (ik vertel hier meer over in een aparte blogpost).

Dinsdag

Een DataBewijst-dagje. De dag begon met wat filmbeelden maken van de snelweg vlak bij mijn huis. We maken nu een productie over de files rondom Tilburg en of dat minder is geworden. De productie wordt gemaakt in Slices en we hebben dan videobeelden nodig om de productie op te vullen. Na het opnemen van de shots, zijn we een DataBewijst-meeting begonnen. Om 09.30 heb ik samen met Roy mijn me-scan doorgenomen en daar kwamen interessante dingen uit (ook hier volgt een aparte blogpost met daarin een toelichting van de me-scan en de we-scan van DataBewijst). Ik moet zeggen dat het wel even een dreun was en wat er onder andere uitkwam was dat ik een verbinder ben, maar dat ik mijzelf niet als een verbinder zie. En dit ligt vooral bij het communicatieve aspect en dat heeft weer te maken met mijn zelfvertrouwen. Ik denk samen met Roy dat het een leuke en goede uitdaging is voor mij om over deze drempel heen te gaan en echt wat meer in de verbinderrol gaan zitten. Na de me-scan ben ik gelijkt doorgegaan met de filesproductie en de verdeling was als volgt. Ik en Stephanie gingen de data-analyseren en een visualisatie maken en Mirthe en Eline gingen alles in Slices zetten. De visualisatie hebben we in Flourish gemaakt op mijn account. Ik heb vooral alles erin gezet en Stephanie heeft mij geholpen met alles mooi maken en hoe ik alles erin moest zetten.

Woensdag

Woensdag hebben we altijd een vergadering met Roy en deze keer hebben we de we-scan besproken en dat kwam als een bom binnen (ook hier zie een andere blogpost). Maar het kwam er op neer dat de werkwijze die we nu hebben voor een aantal van het DataBewijst-team niet comfortabel is en dat we wat aanpassingen moeten doen zodat iedereen zich weer comfortabel voelt bij DataBewijst. Na zo’n twee uur besloten we er even tussenuit te gaan en om 13:00 weer af te spreken. Eerst zijn we nog verder ingegaan op de we-scan en hoe we nu verder moeten en daarna hebben we nog een voorgesprek gedaan voor de opdracht van Jeroen Vos. Dit is een opdracht die ik van Nancy heb gekregen met daarin datajournalistiek. Deze opdracht heb ik samen met Mirthe, Stephanie en Eline opgepakt. Nou om 14:00 begon het gesprek en werden we voorgesteld en we kwamen al snel tot de conclusie dat wij de enige waren die geïnteresseerd waren in datajournalistiek en dat vrijwel alle andere studenten het alleen maar voor hun assessment deden en niet om zelf wat te gaan leren. Zie hier het verschil tussen Condor en projectonderwijs, maar daar gaan we niet op in.  Het was een interessant gesprek, maar het was ook wel heel erg basic. Maar goed de volgende sessies moeten wel interessant en innovatief gaan worden. We hebben ook al een eerste opdracht gekregen. Daarna zijn Stephanie en ik nog verder gegaan met de website en hebben Eline en Mirthe de productie in Slices afgemaakt. Daarna hebben we een mail naar Stephan Jongerius van het BD gestuurd met de vraag of ze interesse hadden.

Donderdag

Donderdag was een drukke dag met veel uiteenlopende dingen. De dag begon met de Condorvergadering waar we het over de stage en het onderzoek hebben gehad. Na de vergadering heb ik nog een workshop gevolgd van Devid van het opstellen van mails voor je onderzoek en ik moet eerlijk bekennen dat ik dit geen nuttige workshop vond. Ten eerste gingen de eerste twintig à dertig minuten over iets van Yalou wat voor Yalou super handig en nodig was, maar de rest had er niet heel veel aan. Daarna gingen we over op de mail van Stephanie en toen werd het al wat interessanter, maar het ging vooral over dingen die fout waren in de mail (logisch ook), maar heel vaak kwamen er (vrijwel) geen concrete oplossing om die fouten aan te passen. Dus heel veel had je er ook niet aan. Daarna heb ik nog de tijd genomen om de Facebookpagina van DataBewijst op te zetten en wat aanpassingen door te voeren. Ook heb ik de tijd genomen om mailtjes voor mijn onderzoek op te stellen voor redacties en te versturen. Dus dat is ook heel erg fijn.

Reflecteren

De me-scan was over het algemeen best wel positief en ik kon mijzelf er ook zeker in herkennen toen ik het met Roy aan het bespreken was, maar tegelijkertijd was het ook wel een klap in mijn gezicht. Ik ben namelijk volgens deze scan een verbinder, maar blijkbaar herken ik mijzelf daar niet in. Ook accepteer niet dat ik deze vaardigheden heb en dat heeft waarschijnlijk weer te maken met mijn zelfvertrouwen. Ik dacht dat ik al flinke stappen had gemaakt en dat ik al ver ben gekomen, maar wat blijkt nu (op basis van de me-scan) dat ik dus eigenlijk helemaal niet zo ver ben. Dat was wel even een klap om te verwerken, maar tegelijkertijd ook een geweldig inzicht. Ik weet dus hoe ik mijzelf meer kan gaan uitdagen en waar ik nog verder aan kan werken. Dat is dan ook wat ik van plan ben, ik ga eens testen en wat meer ‘durven’ en proberen echt in mijn krachten te gaan staan en daardoor ook mijzelf beter kan presenteren. Veel te doen dus over de komende tijd.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *