Als eerste wil ik melden dat ik deze week vooral veel tijd heb besteed aan datajournalistiek, volgende week ga ik een begin maken met mijn schoolonderzoek.  

Maandag 

Maandag had ik besloten om mijn leerdoel over datajournalistiek te verwezenlijken. En ik heb het advies dat Sonja mij heeft gegeven vrijdag tijdens het evaluatiegesprek gelijk toegepast. Ik ben naar de eindredacteur toegestapt om te zeggen dat ik vandaag bezig zou zijn met datajournalistiek en een project dat Anke mij heeft gegeven. ‘s Ochtends heb ik nog wat bureauredactie gedaan, zo heb ik nog wat middelbare scholen gebeld voor het item over Zeeuwse geschiedenis in het onderwijs. En in de middag heb ik dan met de datajournalist van Omroep Zeeland gezeten om wat vragen te stellen. Na een goed gesprek met veel informatie hadden we een afspraak gemaakt voor morgen, zodat ik kon meekijken. Ik moet eerlijk gezegd toegeven dat Joost mijn interesse voor datajournalistiek zeker heeft kunnen aanwakkeren.  

Dinsdag 

Door een sollicitatiegesprek was ik te laat voor mijn afspraak met Joost, maar gelukkig had hij al een andere opdracht waar hij aan moest werken. We hadden een afspraak gemaakt voor de middag, maar die kon jammer genoeg ook niet doorgaan. Ik moest namelijk samen met Ianthe op pad om iets te maken over het gokspel Toto dat misschien uit de winkels verdwijnt. Een belangrijke les die ik heb geleerd was dat ik sneller naar de eindredacteur moet toepassen om te zeggen dat ik al wat had. Doordat ik op pad ging, liep ik een mooie kans mis om met datajournalistiek aan de gang te gaan. Joost had namelijk ook nog een opdracht voor mij.  

Woensdag 

Ik moet nog even snel een waarschuwing geven aan Sonja. De komende tijd zullen er flink wat Excel cursus bijkomen op studytube. Aangezien ik van Joost te horen heb gekregen dat Excel heel erg belangrijk is binnen de datajournalistiek. Ik probeer dit zo veel mogelijk in mijn vrije tijd te doen en niet op stage. Behalve vandaag, aangezien deze hele dag in het teken staat van datajournalistiek. Ik mocht namelijk een opdracht uitvoeren van Joost over de bioscoopcijfers in Zeeland. Naast het in Excel werken, kreeg ik van Joost ook gelijk de opdracht om een trend te zoeken wat dan uiteindelijk een verhaal zou kunnen worden. 

Donderdag  

De dag bestond vooral uit veel bureauredactie. Zo moest het internetbericht typen over de bioscoopcijfers die ik zelf onderzocht heb. Dit was wel lastig en hier heb ik ook veel tijd in moeten stoppen. Ik heb namelijk nog nooit uit alleen maar cijfers een verhaal moeten typen en dat was lastig. Mensen willen zo min mogelijk cijfers zien, omdat dit de lezer ontmoedigd. Dus ik moest goed in mijn vocabulaire zoeken naar verschillende termen die een stijging of daling laten zien. Naast het typen van het internetbericht, ben ik nog steeds bezig met bureauredactie voor het item van Anke over de Zeeuwse geschiedenis in het onderwijs. Ik moet nog een reactie krijgen van drie middelbare scholen en dan ben ik er.  

Vrijdag 

De dag begon met wat te monteren in Avid voor Ank. De Voxpops die Ianthe en ik hadden gemaakt waren een beetje te lang. Dus ik heb er wat stiltes vanaf gehaald. Dit was wel een lastige keuze. Aangezien die stiltes het ook wel weer leuk maken. Maar sommige stiltes waren zo lang dat ik dacht, de mensen gaan zich nu vervelen en gaan het niet meer verder kijken. Daarnaast ben ik nog bezig geweest met het bellen van de laatste drie scholen voor het onderwerp van Anke over de zeeuwse geschiedenis binnen het onderwijs. Die laatste scholen doen erg moeilijk en bellen elke keer pas laat toch of ze reageren überhaupt niet. Voor de rest heb ik nog een uitleg gekregen over ortec, het roosterprogramma, maar dit verliep ook niet helemaal soepel. Weet ik nu wel lastig vind is het feit dat doordat de middelbare scholen zeggen dat ze terugbellen, je elke keer niet op pad kan gaan. Daardoor zit je meer achter je bureau.  

Reflecteren 

Wat wel lastig blijft is het moment dat je al iets hebt voor een volgende dag, maar dat het dan geen grote afspraak is. Het is dan net zo’n afspraak die rottig valt waardoor je niet op pad kan en dan moet je de tijd eromheen gaan invullen met andere bureauredactie taken, maar wat je dan op een gegeven moment krijgt dat je zoveel taken hebt. Dat je elke dag een afspraak hebt en daardoor niet meer op pad kan. Dat was een korte samenvatting van deze week. Ik had maandag een afspraak met Joost, dinsdag een afspraak met Joost. Dinsdag kon ik uiteindelijk nog op pad. En woensdag een datajournalistiek opdracht. Maar door al deze activiteiten had ik geen tijd voor het project van Anke over de Zeeuwse geschiedenis binnen het onderwijs. Daardoor heb ik uiteindelijk donderdag en vrijdag met een aantal telefoongesprekken midden op de dag gezeten, waardoor ik niet meer op pad kon. Dat maakte deze week erg lastig, wel leuk. Maar ook lastig. 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *