Maandag

Voor de vergadering had ik nog even de tijd genomen om het theoretisch kader van Yalou, Stephanie en Karlijn door te nemen. Daarna begon de Condorvergadering. Tijdens deze vergadering was ik weer de voorzitter, omdat Stephanie een interview had voor haar onderzoek.. Het was wel grappig. Ik had eerst helemaal niet de intentie om de voorzitter te zijn, maar Tom appte Stephanie dat hij niet kan komen en Stephanie heeft toen gezegd dat hij de groep moest appen. Wat er toen gebeurde was dat Tom mij persoonlijk appte, waardoor ik gelijk het gevoel kreeg alsof ik de voorzitter was. Uiteindelijk heb ik die rol wel op me genomen. Na de vergadering heb ik samen met Yalou, Karlijn en Stephanie gezeten om het theoretisch kader te bespreken en wat bleek… Ik had weer veel te veel gedaan. Ik had te veel informatie opgezocht voor mijn theoretisch kader en ik kan eigenlijk alles wat op de eerste twee pagina’s, met een paar aanpassingen gebruiken. Ook de bronvermelding moest soms even anders. Dat eenmaal gedaan ging ik door naar een DataBewijstvergadering. In deze vergadering hebben we gereflecteerd op de SVDJ en het kwam er eigenlijk op neer dat we andere verwachtingen hadden van het Acceleratorprogramma. Ook zijn we bezig geweest met doelen opstellen voor de komende zes weken (t/m 1 juni). Deze doelen zijn met de SMART-methode uitgewerkt:

  1. Drie salesgesprekken voeren
    1. Tenminste twee mensen voeren gedurende deze zes weken 3 salesgesprekken. We willen de gesprekken voeren met: DuurzaamBedrijfsleven, De Limburger & Omroep Brabant. Via de mail gaan we deze bedrijven/redacties bereiken. Als ze niet reageren komt er een follow up gesprek. Door het voeren van gesprekken stellen we ons ondernemend op (we werken zo aan onze ondernemersvaardigheden).
  2. Onze visie & missie opschrijven en dan feedback vragen aan Nancy en Bart
  3. Twee Slices producties maken
    1. We willen twee slices producties maken aan de hand van de polls. De intentie is er om de producties te verkopen. De producties zijn multimediaal en publieksgericht.

Nadat we deze doelen hadden opgesteld zijn we een uur de tijd genomen om onze visie en missie op papier te zetten. Eerst hadden we hier één alinea voor zowel de visie als de missie voor genomen, maar we kwamen er vrijdag achter dat het eigenlijk allemaal in één zin moest.

Dinsdag

Ik heb de hele dag de tijd genomen om de financiën van DataBewijst op te zetten. Dit heb ik allemaal in een spreadsheets gezet en allemaal zo gemaakt dat zo veel mogelijk automatisch gaat. Wat ik nu alleen nog erin wil zitten is een automatisch factuur machine die heel gemakkelijk facturen maakt en deze ook heel erg gemakkelijk in de spreadsheet verwerkt, maar dit is mij helaas nog niet gelukt. Voor de rest is alles aardig op orde, maar er zijn nog wel zeker stappen die we moeten nemen.

Woensdag

Eerst ben ik nog even verder gegaan met de boekhouding in de Google Drive en daarna hebben we met Stephanie gezeten om haar te helpen met het voorbereiden voor haar stagegesprek bij RTL Nieuws. Nadat we dat hadden besproken, zaten we samen met Roy om over onze doelen te praten en te kijken naar de stages. Ook hebben we het nog even kort over de Nuenense Krant gepraat. Een korte maar goede vergadering. Na deze vergadering zijn we aan de dodenherdenking productie begonnen, op dit onderwerp was er namelijk het meeste gestemd door het publiek in onze poll. Ik heb samen met Mirthe het Utrechts Archief doorgezocht naar allemaal feitjes om in ons onderzoek te verwerken en ik heb samen met Eline de opzet in Slices gemaakt voor de productie. Daar heb ik tot 16:00 uur tijd aan besteed en toen moest ik al weer bellen voor mijn interview met de hoofdredacteur van de Gelderlander voor mijn onderzoek. Dat was nog wel even awkard, want ik kon hem namelijk niet bereiken via mijn telefoon. Uiteindelijk belde hij mij en gaf hij dus aan dat het nog nooit was gebeurd, dus ik kon wel door de grond zakken. Mijn hemel zeg. Maar goed hij was er heel erg aardig over en mijn interview ging wel goed. Daarna hebben we nog een persoonlijk gesprek gehad waarin hij wat vragen stelde over mij en ook nog wat over hemzelf en zijn dochter vertelde. Na het interview ben ik weer terug naar de DataBewijst vergadering gegaan om daar nog te helpen met de mail naar Mo Prince van het Brabants Dagblad en hebben we nog verder gespard hoe we nu verder gaan met het Brabants Dagblad en De Utrechtse Internet Courant (waar we de dodenherdenking productie voor gaan maken).

De mail naar Mo Prince was wel nodig, want we hadden er op het zachtst gezegd een rommeltje van gemaakt. We hadden haar namelijk gemaild met daarin onze productie, terwijl wij ook de algemene internetredactie van het Brabants Dagblad hadden gemaild. Dat leidde tot verwarring en in deze mail hebben wij moeten zeggen dat we dachten dat de productie niet helemaal geschikt was voor de regio Tilburg, maar meer voor het gedeelte Oost-Brabant. Dat was best wel een beetje stom van ons. Mirthe heeft toen uiteindelijk nog met een eindredacteur van BD gebeld en die gaf aan dat het eigenlijk een open-deur verhaal was en niet voor de bedrag die wij wilden gepubliceerd kon worden. Dat was wel even een klap, want al de anderen waar wij contact mee hadden opgenomen zeiden allemaal dat het super goed was. Dus dat is wel jammer. Wel is het idee er nog om het gratis weg te geven, maar zonde is het wel. Overigens ben ik het ook wel eens met ze hoor. Deze productie ging over het aantal files in tijden van corona en natuurlijk was dit gedaald.

Donderdag

Ik begon de dag met het opstellen van mails voor de salesgesprekken die wij wilden gaan voeren, maar ik kwam er maar niet uit. Ik kwam er niet uit, omdat wij niet duidelijk voor ogen hadden wat we nou precies van die partijen willen hebben. Het staat heel erg raar als je in een mailtje alleen maar zegt dat je van DataBewijst bent en dat je ze kan helpen met datajournalistiek, niet heel erg concreet en duidelijk. Dus het lukte me maar niet om het op te stellen. Uiteindelijk hebben we vrijdag bij Albertine moeten vragen of ze ons (en vooral mij) kon helpen. Dit gebeurde allemaal nog voor de Condorvergadering. Tijdens de Condorvergadering zijn er niet heel veel bijzondere dingen gebeurd. Helaas moesten we even wat anders verzinnen voor de workshop van Devid over hoe we verder moesten na het theoretisch kader, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. We hebben al onze vragen in een document gezet, zodat hij ze op zijn gemak kon beantwoorden zodra hij tijd had. Na de vergadering heb ik nog via LinkedIn contact opgenomen met Corine de Vries (hoofdredacteur Leidsch Dagblad) en Sandrina Hadderingh (Omroep Gelderland). Corine de Vries gaf al aan dat ze interesse had, maar dat ik moest gaan zitten met Gerben van ’t Hek aangezien hij er meer verstand van had. Hadderingh gaf aan dat ze “daar echt geen tijd voor heeft” en dat ik het moest proberen met de hoofd van de nieuwsredactie. Helaas, kon de chef pas eind mei en begin juni en dat zou te laat zijn voor mij. Dus een interview met Omroep Gelderland zit er niet meer in. Wel heb ik nog een interview met de hoofdredacteur van Omroep Brabant kunnen regelen.

De dag eindigde met een meeting voor het onderzoek van Jeroen de Vos en met nog wat huiswerk voor de volgende sessie (zie meer info in een aparte post).

Vrijdag

Vrijdag heb ik nog een aantal mails verstuurd, heb ik wat interviews gepland en heb ik het ‘huiswerk’ voor het onderzoek van Jeroen de Vos gedaan.

Reflecteren

DataBewijst begint nu echt wel een beetje vaart te krijgen en niet alleen DataBewijst, maar ook mijn onderzoek gaat ook met sneltreinvaart. Het ziet er naar uit dat ik al mijn interviews voor acht mei klaar zijn en dat ik ze dan in mijn onderzoek kan verwerken. Daar schrik je toch wel van, maar tegelijkertijd is het ook waanzinnig interessant dat tot nu toe vrijwel elke hoofdredacteur graag willen meewerken en ook al mijn LinkedInverzoeken accepteren. Dat is echt geweldig. Het onderzoek levert al meer op dan alleen maar interessante data, maar het levert ook potentiële klanten op voor DataBewijst en mijn netwerk bereidt zich gigantisch uit. Echt een win-win-win in mijn hoofd. Tot nu toe moet ik eerlijk toegeven dat vrijwel iedereen hetzelfde reageert. Dus je zou denken dat ik mijn verzadigheid al heb bereikt, maar vooral de details zijn super interessant. Ik heb tot nu toe allemaal verschillende werkwijzen gehoord van alle mediabedrijven waar ik contact mee heb gehad en daarom ga ik nog even door. Ik ga wel stoppen rond acht mei, want het kan ook te veel worden. Voor de rest loopt alles zijn gangetje eigenlijk wel, maar moet ik wel even stoppen om te reflecteren en mijn weekverslagen weer bij te werken. Hier ga ik mijn meivakantie voor gebruiken

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *