Een redelijk rustige week maar met flink wat belangrijke momenten voor DataBewijst. Het vraagstuk Nuenen was ook nog volop aan de gang. Daarnaast was het ook een gezellige week, maar ook met de nodige inspanningen.

Maandag

De week begon zoals gewoonlijk met een Condor vergadering. In deze vergadering hebben we het vooral gehad over de belofte en hoe we die willen gaan invullen. Tegelijkertijd hebben we ook snel een rondje gedaan over wat de onderwerpen zullen zijn voor het onderzoek. Gelukkig verschillen de onderzoeken enorm en dat maakt het juist ook leuk door al die interesses steken we allemaal wat op. Ook waren er nog wat docenten van een Fontys opleiding in Venlo die geïnteresseerd waren in de manier waarop wij les krijgen. Dus daar hebben we ook nog wat vragen over gekregen. Rond 11:00 gaf Devid nog een college met daarin alle informatie voor ons onderzoek. Dit hielp mij echt heel erg. In het begin had ik nog niet echt een beeld bij hoe het onderzoek precies opgebouwd moet worden en hoe we aan de slag moeten, maar deze presentatie heeft echt wel geholpen.

Dinsdag

Dinsdag heb ik veel tijd besteed aan het onderzoek. Eerst heb ik samen met Mirthe, Stephanie en Eline gezeten om te kijken waar wij allemaal onderzoek naar gaan doen en hoe dat bij DataBewijst past. Ik ga in ieder geval onderzoek doen naar waarom datajournalistiek belangrijk is voor de journalistiek. Zowel Nancy, die we dinsdag hebben gesproken, als Roy, die we woensdag hebben gesproken gaven aan dat de vragen veel te breed waren. Dus ik heb ingezet op de regionale markt. De vraag die er nu ligt is wat kan de datajournalistiek bijdragen aan de regionale journalistiek? Ik ben nog niet helemaal tevreden over de vraag, want ik wil ook graag in dit onderzoek belichten wanneer de regionale journalistiek de ‘beurs’ wil opentrekken. In mijn ogen wel een relevant gegeven voor DataBewijst. Daarna ben ik nog even bezig geweest om wat literatuur bij elkaar te zoeken, maar voor regionale journalistiek is dat best wel lastig om te vinden. Wel heb ik gelukkig al wat bronnen gevonden voor de nationale journalistiek.

Woensdag

De dag begon met een vergadering met Roy over DataBewijst en onze onderzoeken. Roy heeft ons ook nog een tip gegeven voor een goed journalistiek boek (die heb ik later deze week ook aangeschaft). In deze vergadering hebben we het over heel veel verschillende dingen gehad. Wat vooral is blijven plakken is het onderzoek. Hoe maken we onze vragen concreter en waar gaan we ons precies op focussen. Na de vergadering ben ik verder gegaan met het zoeken naar literatuur en het lezen van de literatuur. We zijn ook een nieuw vraagstuk aangegaan. Binnenkort is het World Press Freedom Congress (WPFC). Fontys stuurt twee opdrachten naar dit Congres en wij konden helpen met het invullen van één van deze opdrachten. De opdracht die wij samen met Cécile hebben ontwikkeld ziet er als volgt uit:

Er worden teams gemaakt die tegen elkaar strijden. De teams krijgen een vragenlijst zodat, zelfs als de groepen heel erg groot zijn is er de mogelijkheid dat de groepen kleiner groepjes maken binnen hun eigen groep. Op deze vragenlijst staan factcheck- OSINT en researchvragen. Zijn de OSINT-vragen goed? Dan krijg je een letter. Bij de factcheck en researchvragen is er een jury die gaat luisteren naar de argumenten en je brongebruik. Is dat goed? Dan krijg je ook een letter. Uiteindelijk vormen al die letters een woord dat met persvrijheid heeft te maken. Een leuk idee, maar er gaat wel weer extra tijd inzitten. Eigenlijk had ik in mijn belofte gezet dat ik niet te veel hooi op mijn vork zou nemen, maar dit is toch een leuk tussendoortje die ik eigenlijk niet wil missen.

Donderdag

Donderdag heb ik samen met de Nuenense Krant gezeten om de resultaten te bespreken van de transcripties en het onderzoek dat wij hebben gedaan naar beide lokale kranten in Nuenen. Ze reageerde eigenlijk heel erg enthousiast. In alle eerlijkheid moet ik wel zeggen dat ik een ‘beetje’ klaar ben met dit vraagstuk. Ik vind de samenwerking niet lekker lopen, omdat ik het gevoel heb dat Mirthe en ik eigenlijk elke keer de leiding moeten nemen of moeten ingrijpen. Dit maakt zo’n vraagstuk vermoeiender dan nodig is. Gelukkig hebben we nu wel kunnen regelen dat wij er op 31 maart uit kunnen stappen. Ik had er namelijk geen behoefte aan om het nog langer door te laten lopen, aangezien ik meer dingen wil doen. Toch kijk ik wel terug met een tevreden blik op de samenwerking met de psychologie studenten en de Nuenense Krant, ondanks nogal wat vermoeiende en irritante momenten (lees meer hierover in de blogpost over de Nuenense Krant).

Vrijdag

Vrijdag, ben ik samen met de andere van DataBewijst naar Utrecht geweest voor de Innovatiedag van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ). Eerst gingen we er met een sceptische blik ernaartoe omdat we dachten dat we ons toch niet meer gingen inschrijven voor het accelerator-programma, maar het is ze toch gelukt om onze interesse terug te krijgen. Ik denk dat wij heel veel hulp kunnen krijgen van de Fontys, maar het Stimuleringsfonds kan ons net dat beetje extra hulp geven dat we nodig hebben om een zo’n gezond, als mogelijk is, bedrijf op te zetten. We gaan ons inschrijven voor het Accelerator-programma. Als we niet worden toegelaten gaan we ons misschien nog inschrijven voor Accelerator Light, maar persoonlijk denk ik dat dit niet goed voor ons is omdat we al verder zijn. In mijn ogen dan. Dus Accelerator doen, Accelerator Light liever niet. Het was wel een interessante dag waarin ik heb geleerd hoe ik DataBewijst kort en krachtig heb moeten pitchen om zo de interesse bij mensen te wekken. Een interessante tip was dat we goed moesten kijken bij de Fontys-reglementen over hoe het zit met DataBewijst. Het zou namelijk mogelijk kunnen zijn dat als DataBewijst goed gaat draaien dat er dan gezegd wordt door de Fontys dat het van hun is omdat we het tijdens onze studietijd hebben opgericht. Dit is al gebeurd bij bijvoorbeeld de TU Eindhoven of de TU Delft.

Reflecteren

Het verplicht venijnig vraagstuk voor dit semester is een kwalitatief onderzoek dat zowel jouw persoonlijk als professioneel verder helpt. Ik heb samen met Stephanie, Mirthe en Eline besloten om het onderzoek zo in te zetten zodat het ook nog nuttig is voor het bedrijf. We hebben een brainstorm sessie gedaan, maar het is toch nog moeilijk om de benodigde literatuur te vinden en de onderzoeksvraag/deelvragen op te stellen. Het is lastig om de deelvragen zo goed en concreet mogelijk op te stellen. En tegelijkertijd moeten we heel erg rekening houden met dat we niet in elkaars vaarwater gaan zitten. We hebben allemaal een ander onderwerp, maar er zijn wel veel raakvlakken en dat maakt het dus, in mijn ogen, nog wat moeilijker om aan de slag te gaan. Toch denk ik dat ik op de goede weg zit, maar dat gaan we volgende week wel zien.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *