Maandag

Zoals altijd was er een Condorvergadering, hierin werd er gesproken over dat de deadline voor het portfolio er al snel aankomt. Voor de rest hebben we gekeken hoe we de onderzoeken gaan bespreken. We hebben besloten om tweetallen te maken om zo diepgaande feedback te geven. Daarna leggen we de belangrijkste punten voor aan de groep zodat we allemaal wat kunnen leren.

 Ik moet eerlijk toegeven dat de magie van Skype langzaam verdwijnt. Mensen zeggen steeds sneller af of er is weinig energie in een vergadering. Voor de rest gaan de vergaderingen alleen over het onderzoek, terwijl dit niet het belangrijkst is. Ik snap ook wel waardoor dit komt, maar ik ben er niet echt blij mee en ik heb het al meerdere malen aangeven en Stephanie weet er ook van. Toch verandert er niet heel veel en dat ligt niet aan iemand, maar het is wel zonde. Na deze vergadering zijn we doorgegaan naar de DataBewijstvergadering. In deze vergaderingen hebben we over de individuele doelen besproken voor de komende weken. Daar kwam al snel uit dat we allemaal nog wat met data-analyse wilden doen en nog mensen wilden interviewen voor het assessment. Dus hebben we besloten om tweetallen te maken en twee onderzoeken te doen. Stephanie en Eline kijken naar de reactietijden van de politie en Mirthe en ik kijken naar de Veiligheidsmonitor. Ik moet zeggen dat ik dit voor nu een fijne en goede oplossing vind. Nu is het nog de kunst om het voor 28 juni af te krijgen. Voor de rest hebben we nog wat mailtjes beantwoord. Rond 13:00 hadden we een gesprek met Richard Heesen over onze visie/missie/probleem op advies van Bart van Teeffelen. Ook Richard is betrokken bij Broeinest Brabant dus dat is super fijn. Hij heeft ons een canvas gegeven om te helpen met het formuleren van onze visie.

Na Richard hadden we een gesprek met Marloes Teunissen over foto’s, stijl en taalgebruik en we hebben aan haar gevraagd of ze voor ons wat wilt ontwikkelen voor een bedrag. Hier ging ze mee akkoord en ze zei dat ze volgende maandag een moodboard zou sturen maar daarin haar ideeën. Toen dat gesprek afgelopen was hebben we nog voor de laatste keer aan de visie van DataBewijst gezeten. De visie is afgerond en nu gaan we het testen in de journalistiek wereld. Het idee is om in de gesprekken nu echt op het probleem te gaan zitten en te gaan kijken waar redacties nou tegen aanlopen. In de avond heb ik nog aan mijn onderzoek gezeten en heb ik de resultaten uit de interviews verwerkt in mijn onderzoek.

Dinsdag

Dinsdag heb ik de hele dag de tijd genomen om aan mijn onderzoek te werken en dit heeft veel tijd gekost. Zo ben ik bezig geweest met het uitwerken van de interviews en de relevante informatie eruit te halen en in mijn onderzoek te zetten. Daarnaast ben ik ook bezig geweest met de opmaak van mijn onderzoek, de schrijfstijl en de conclusie. Ik moet toegeven dat het wel lastig is en ik weet totaal niet of ik het goed doe. Ik heb geen ervaring in onderzoeksverslagen schrijven en ik weet dus echt niet wat de juiste schrijfstijl is en of ik het goed doe. Daarom ben ik heel erg blij dat we een feedback moment hebben. Ik heb nu eigenlijk op een journalistieke manier gedaan door het als een artikel neer te zetten. Of dit uiteindelijk goed is moeten we maar zien, maar we hebben wel wat vrijheid gekregen dus ik hoop dat ik dat niet meer moet aanpassen.

Woensdag

Traditiegetrouw is er in de ochtend een vergadering met Roy en dit was erg fijn. Zo hebben we het over onze visie gehad. Hier gaf Roy aan dat er nog meer bij kon en dat het weer een beetje hetzelfde was als toen we ons inschreven bij het Accelerator-programma. Voor de rest hebben we het nog over de competentie publieksgerichtheid gehad. Dit is toch een competentie die ik altijd lastig vind en ook moeilijk in te vullen vind. Toch denk ik dat we al aardig op weg zijn met DataBewijst en dat we daar zeker stappen in maken. Ook zei Roy dat we ook niet moeten vergeten om aan te geven waar je op aan het profileren bent en hij gaf aan dat DataBewijst ook hier goed voor gebruikt kan worden. Zet in op dat jezelf aan het ontwikkelen bent tot een ondernemende journalist, hier kan je je onderzoek aan koppelen. Het is belangrijk dat we laten zien hoe je kennis hebt vergaard. Dat was weer even een goed wake-up call. Na dit gesprek met Roy hebben we ons officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en hebben we datum vastgesteld wanneer we naar de KVK gaan. Ik moet toegeven dat ik het wel spannend vind maar dat ik ook super trots ben. Om heel eerlijk te zijn, zijn er nog genoeg dingen die moeten gebeuren en die misschien op dit moment wat belangrijker zijn maar ik denk toch dat dit een goede stap is die laat zien hoe erg we gegroeid zijn dit semester. We hebben al zo veel neer kunnen zetten. We hebben al producties gemaakt, hebben een visie/missie ontwikkeld en we hebben gesprekken gepland. Daarnaast staat ook nog de onderzoeken die samen een geweldige fundering vormen voor DataBewijst. Ja, het is een spannend en officieel moment, maar ik denk dat we er klaar voor zijn en we zien wel waar het schip uiteindelijk strandt. We hebben ons in geschreven als een vof en DataBewijst staat ingeschreven op de studio van Stephanie in Tilburg.

Na het aanmelden bij de KVK hebben we nog even gezeten over het gesprek dat we volgende week hebben met DPG Media Online-Zuid. In dit gesprek hebben we afgesproken dat we voor nu alleen maar op het probleem gaan zitten (op advies van Richard) om te kijken waar DataBewijst kan helpen. We gaan dit niet meer als een salesgesprek benaderen. Na dit gesprek zijn Mirthe en ik begonnen aan de productie met de data uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Eerst hebben we gekeken wat de data precies betekent, daarna hebben we de data in een spreadsheet gezet. Dit kostte al veel tijd, aangezien Google spreadsheets net anders werkt dan Excel, maar uiteindelijk is het gelukt. Toen alle data erin zat hebben we alles gevisualiseerd. We doen dit om te kijken waar de trends zitten. Ik vind visualisaties altijd net wat duidelijker dan alleen de cijfers. Toen we daar klaar mee waren was het al 17:00, dus hebben we toen besloten om de volgende woensdag alles te analyseren. Mirthe en ik hebben toen nog heel snel de urenregistratie snel ingevuld en hebben nog de mail beantwoord.

Donderdag (Hemelvaart)

Normaal een vrij dag, maar er waren wat dingen voor DataBewijst die moesten gebeuren in mijn ogen. Zo heb ik de Google Drive eindelijk opgeschoond en wat meer structuur in aangebracht. Het begon namelijk al een puinhoop te worden en dat is zonde. Daarnaast heb ik ook nog de DataBewijst mail gestructureerd om ook dat wat beter in te delen. Voor de rest heb ik nog de conclusie van mijn onderzoek afgemaakt en ben ik begonnen aan mijn inhoudsopgave en discussie. Als laatste heb ik nog aan de financiën gezeten van DataBewijst. Dit heb ik uiteindelijk ook nog op het strand bijgewerkt. Voor de rest heb ik lekker mijn rust gepakt door naar het strand te gaan en in de zee te zwemmen.

Reflecteren

Het onderzoek is waanzinnig interessant, maar er zit toch meer tijd in dan je denkt. Ondanks dat Devid zegt dat je het niet te groot moet maken is dat toch lastig als je en een literatuuronderzoek moet doen en vier of meer interviews moet doen en daarbij nog moet kijken of je onderzoek valide is. Dan wordt er ook gezegd dat je er gewoon niet te veel tijd erin moet steken. Het weegt toch niet al te zwaar. Dit vind ik gewoon ernstig dat het überhaupt gezegd wordt. Ik streef altijd naar het beste resultaat en dan wordt er gezegd dat je er niet te veel tijd aan moet besteden en dat je het eventueel mag afraffelen. Met Roy hebben we het gehad over het onderzoek en hij gaf aan dat je in je vierde jaar ook een onderzoek moet doen maar dat je de vorm zelf mag vormgeven en dat dit niet hoeft in een onderzoeksverslag. Voor mijn gevoel ligt daar de bron van de problemen die wij nu hebben. We moeten namelijk een onderzoeksverslag en een productie daarvan maken. Nu is de laatste productie niet meer verplicht maar ze willen het wel het liefst zien. Nu hebben wij allemaal geen ervaring in het maken van een onderzoeksverslag dus moeten wij de rol van onderzoeker (alleen op het punt van het verslag schrijven overigens) op ons nemen, terwijl dat ook niet bij het assessment in het vierde jaar wordt verwacht. Ja, er wordt wel verwacht dat je onafhankelijk en valide onderzoek kan doen en dat je weet wat een goed onderzoek maakt en wat niet, maar er wordt niet van je verwacht dat je een onderzoeksverslag schrijft. Dit is frustrerend want je bent zo veel tijd kwijt aan het schrijven van een onderzoeksverslag met alle regels die daar aan moeten voldoen.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *