Maandag

De vergadering ging vooral over de competenties en wat iedereen gaat doen zo vlak voor het assessment. Ik moet vooral nog veel reflecteren in deze weken en de competenties uitwerken. Daarnaast is er nog een stuk van Duurzaam Bedrijfsleven dat nog af moet. Het stuk van DBL ben ik vooral maandag en donderdag mee bezig geweest. Dinsdag en woensdag ben ik vooral bezig geweest met reflecteren en vrijdag kon ik weer op pad voor de Bode.

Dinsdag

Ik ben vooral bezig geweest met reflecteren en mijn blog bewerken. Ik heb reflectiestukken geschreven over het tweede jaar, Condor en de projecten die ik heb gedaan (alle drie nog niet gepubliceerd).

Woensdag

Woensdag heb ik thuis gewerkt en ben ik verder gegaan met reflecteren op het tweede jaar en Condor. ‘S avonds ben ik naar Zomer met Art geweest samen met de groep. We waren door Art uitgenodigd om in het publiek te zitten als dank voor de bureauredactie. Wat wel leuk was, was dat Art in het voor praatje naar ons verwees over zijn columns in het Parool. Toen het programma was afgelopen mochten we nog backstage mee en hebben we nog met Art en een aantal gasten die in de uitzending zaten gepraat.

Donderdag

Begon de vergadering op een andere manier dan normaal. De twee voorzitters waren er namelijk niet. Nigel heeft toen de leiding gekregen van Mirre en Stephanie en hier was niks mis mee. We hebben een show & grow gedaan en Mees en Nigel hebben nog een workshop/mededeling/up-date gegeven van hun project DDBL en dit leidde tot wel interessante discussies over of je verhalen uit open data kan halen en of hun met de cijfers van Burgernet een datajournalistiek verhaal konden maken. Al snel kwamen we uit op Ja, maar dat wordt heel erg lastig en daar gaat nog veel tijd inzitten. Dus eigenlijk meer een Nee.

Diezelfde dag na de meeting werkten een aantal mensen op de Mac. Daarop stonden allerlei opnames van een aantal studenten. Eén van deze studenten werkt vaak op die computer. Daar heb ik even naar gekeken met een paar mensen, maar daarna gingen ze verder zoeken in bestanden. De mensen die keken naar de opnames liepen weg en benadrukten dat ze ermee moesten stoppen; je kan niet in iemands bestanden zitten. Ik ben toen in het lokaal gebleven, maar heb niet in de buurt van de computer gezeten. Ik merkte dat er in de bestanden werd gezocht. Een andere student merkte ook alles en we hadden het erover. We spraken af in te grijpen zodra zij weggingen. Toen ze wegliepen hebben we de zoekgeschiedenis verwijderd. We bespraken of we het tegen de betrokenne (de student die nog ingelogd stond) moesten zeggen of niet. We hebben gekozen dat wel te doen. Eigenlijk alleen een waarschuwing dat hij alles af moet sluiten, maar hij pakte dat anders op: hij heeft er werk van gemaakt. Ik heb benadrukt bij de student dat de andere student en ik onze namen er niet in verwerkt willen hebben, want al hebben we het juiste gedaan door hem erover in te lichten we zijn alsnog de verklikkers. Zo voel ik me ook wel een beetje, maar ik vind wel dat we het juiste hebben gedaan. Het is dubbel alleen weegt het vervelende gevoel veel zwaarder.

Het is een complexe situatie geweest, waarbij iedereen een fout heeft gemaakt. Ook ik, ik had moet en ingrijpen en mijn mond open moeten trekken. Volgende keer zou ik het dan ook anders aanpakken. Ik zou er wat van zeggen zodra ook maar iets gebeurd. Wel wil ik benadrukken dat ik het zorgwekkend vind dat er zo weinig mensen uitloggen op de openbaar computer van school. Zo is dit niet de eerste keer, ik heb al vaker voor verschillende mensen moeten uitloggen op onder ander Google, Fontys en Spotify.

Vrijdag

Ik moest weer op pad voor de Bode, maar nu maakt ik wel wat bijzonders mee en daar ga ik zo meteen op reflecteren. Ik ging naar een kunst onthulling in een park in Vlissingen.

Reflecteren

Toen ik op locatie voor de Bode was waren er ook nog andere journalisten. Zo was er een duo van de PZC, een fotograaf en een journalist. Daar heb ik wel wat op aan te merken op dit duo. Zo begonnen ze gelijk al met het interviewen en fotograferen van kinderen, terwijl dit niet mag zonder toestemming volgens de (U)AVG en de Auteurswet. Erg onprofessioneel dus. Ik daarentegen heb netjes aan de meester van de klas gevraagd of ik de kinderen vragen mocht stellen en mocht fotograferen. Nu weet ik zelf ook dat de docent van een basisschool dat ook niet altijd weet en er soms veel te makkelijk over denkt, maar het is iets. En beter iets dan niets.

Wat er ook gebeurde was dat elke keer als ik met kinderen stond te praten ging de journalist meeluisteren of ik liep naar een kind toe en hij glipte net voor me langs. Aan de ene kant dacht ik, ik moet ingrijpen. Maar aan de andere kant dacht ik, wacht maar gewoon. Zo meteen kan jij de vragen stellen en dan is het klaar. Irritant was het wel, maar ik moet dan denken aan een quote waar ik me aan houd.

“When they go low, you go high”

Michelle Obama

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *