Maandag

‘s Ochtends voor de Condorvergadering heb ik de tijd genomen om een begin te maken aan mijn weekverslag. Helaas ben ik niet heel ver gekomen. Het kost toch veel tijd om een weekverslag te maken. Je wilt duidelijk zijn, maar ook alles benoemen en tegelijkertijd wil je ook nog tussendoor reflecteren. Ik heb al besloten om aan het einde een kopje reflecteren neer te zetten om zo op één punt specifiek mijn gedachten te laten zien, maar tussendoor probeer ik ook constant terug te kijken. Tijdens de Condorvergadering hebben we het onder andere gehad over het vierder jaar en de stageperiode gehad. Daarnaast hebben we nog teruggekeken op dit semester. De rest van de dag stond in teken van de onderzoeken lezen van Mirthe en Eline. We willen namelijk graag alle onderzoeken samenvoegen tot één productie. Het idee was om in alle onderzoeken een koppeling te zoeken met je eigen onderzoek om zo duidelijk te krijgen hoe we de verbinden kunnen leggen. Ik was al snel klaar met het onderzoek van Mirthe en ik kon nog niet aan het onderzoek van Eline beginnen, omdat Stephanie nog bezig was. Dus ik kon mooi even mijn weekverslag afmaken. Toen Stephanie klaar was kon ik het onderzoek van Eline lezen (het onderzoek van Stephanie had ik overigens al gelezen). Nadat ik alle onderzoeken had gelezen en de verbindingen in mijn ogen had gelegd, kon ik nog een post schrijven over onze productie: corona & files.

Dinsdag

Dinsdag stond in het teken van een format neerzetten voor onze productie over de informatie uit de onderzoeken. Hier zijn we ook de hele dag mee bezig geweest. Het begon met alle verbindingen vanuit alle onderzoeken te kopiëren en in een Google Docs neer te zetten. Dit was onze eerste filterstap. Daarna werd het wat lastiger. We hadden zo veel informatie dat het heel erg lastig was om iets neer te zetten. Het lukte mij ook niet om alles goed te structureren in mijn hoofd, waardoor het allemaal best wel chaotisch was. Na een pauze vonden we uiteindelijk een manier waarop we alle informatie bij elkaar konden zetten. In een ander document hebben we toen vier deelvragen opgesteld (waarvan er één gesneuveld is) en de nieuwswaarde geformuleerd. Bij elke deelvraag hebben we de ‘ruwe data/informatie’ uit onze onderzoeken gehaald en één of twee woorden dikgedrukt om duidelijk te krijgen waar het over gaat (dat was een idee van Mirthe). Het kostte wel veel tijd, maar het is gelukt uiteindelijk. Na weer een korte pauze hebben we nog over de vertelvorm gezeten. Uiteindelijk hebben we voor Adobe Spark gekozen, omdat dit snel en makkelijk neergezet kan worden. Helaas, lukt het niet meer om de productie af te krijgen voor de deadline maar we zetten wel in om de productie af te hebben voor het eerste assessment. In de avond hadden we nog een workshop van Richard Heesen over pitchen en hoe je dat het beste kan doen. Dit was een super interessante workshop en Richard was ook lekker direct. We waren redelijk snel klaar en dat was voor een keer echt wel fijn. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de workshops die Broeinest Brabant aanbied echt geweldig, maar het is wel vermoeiend als dat er nog allemaal erbij komt.

Woensdag

In de ochtend was er een vergadering met Roy waarin we ons idee, om de onderzoeken samen te voegen, hebben uitgelegd. Hier reageerde hij enthousiast op en hij was erg onder de indruk. Dit heeft ook te maken met het feit dat het geen gemakkelijk productie is om te volgen. Na de vergadering was ik eigenlijk van plan om verder te gaan met het onderzoek over de Veiligheidsmonitor, maar ik besloot toch om te reflecteren. Ik zou sowieso al alleen eraan zitten en op dat moment dacht ik dat het onderzoek niet prioriteit nummer één is. Dus heb ik de tijd genomen om te reflecteren. Zo heb ik gekeken naar hoe ik met de me-scan ben omgegaan, heb ik een update over DataBewijst geschreven en heb ik mijn literatuurpagina aangepast. ’s Avonds laat heb ik nog met een aantal mensen op Facebook gepraat over de productie corona en files en dit heeft goede feedback opgeleverd. Daarnaast was iemand zou enthousiast dat ze ons is gaan volgen op Facebook een zelfs een ‘recensie’ heeft geschreven. Ook vroeg ze of ik haar op de hoogte kon houden van het bedrijf en hoe alles vordert. Dat was echt wel het hoogte punt van de dag en dat is ook precies waar ik naartoe wil werken met DataBewijst. Ik zie social media als een manier om mensen aan je te binden zodat ze je kunnen helpen door met onderwerpen te komen of tijdens de productie te helpen of feedback te geven. Er is nu het idee dat we een speciale groep willen creëren op bijvoorbeeld Facebook die ons kan helpen.

Donderdag

Voor de Condorvergadering heb ik een post geschreven op social media over de polls en waarom we het nu wat rustiger aan doen. In deze post heb ik niet gezegd dat we ermee gaan stoppen, maar dat we het ook niet meer om de twee weken gaan doen. Dit in het kader van transparantie en het feit dat je de volgers wel op de hoogte moet houden. De Condorvergadering bestond uit een feedbackronde. Zo hebben Mirthe en ik feedback gekregen op ons document dat de werkwijze weergeeft over ons onderzoek over de Veiligheidsmonitor. Hier kwam onder andere uit dat het misschien handig is om een leeswijzer te maken, een einde te schrijven en de afbeeldingen duidelijker te maken (of aan te geven waarom het zo onduidelijk is). Deze feedback hebben we gekregen, omdat de assessoren niet veel tijd hebben om een portfolio door te lezen, dus moet je gerichter aangeven wat ze wel en niet moeten/kunnen lezen. Als laatste hebben we ook nog een brainstormsessie gedaan voor Roelant voor zijn minor. Dit hebben we gedaan op de manier zoals we geleerd hebben bij Hackastory en dat beviel eigenlijk best wel goed bij iedereen. Voor de rest van de dag heb ik de tijd genomen om alvast wat berichten na te kijken en te publiceren. Zo heb ik alle weekverslagen van de maand mei en de productie corona & files gepubliceerd.

Zondag

Ik heb zondag de tijd genomen om een planning te maken in Excel met daarin wat ik allemaal nog  moet schrijven en wanneer ik dat ga publiceren. Zo heb ik een overzichtelijk beeld met daarin alles wat ik nog moet doen de komende week. Nadat ik dat heb gedaan heb ik nog snel een lijstje gemaakt met ideeën voor de leeswijzer die ik ga maken voor de assessoren. Daarna ben ik begonnen aan mijn weekverslag. Op een gegeven moment kon ik even niet meer verder met mijn weekverslag en toen heb ik een post geschreven met mijn onderzoek erin. Dit bericht is ook al gepubliceerd en staat nu onder het kopje portfolio. Nadat ik de post gepubliceerd had ben ik weer verder gegaan met het schrijven van het weekverslag.

Reflecteren

Ik zat dit weekend te denken aan de werkzaamheden die wij voor de politie doen en volgens mij heb ik al aangeven waarom het in mijn ogen kan, maar ik dacht ik herhaal het toch nog een keer voor de zekerheid. Wij, van DataBewijst, doen Open Source Intelligence (OSINT) voor de politie Midden-Nederland. Ik begrijp volledig dat een aantal journalisten dan al achter hun oren gaan krabben en denken dat we voor de overheid werken en dat dit niet kan. Ik ben me er ook volledig van bewust dat wij in een grijs gebied zitten, maar wij werken op dit moment met de politie samen om onze OSINT-vaardigheden te ontwikkelen en niet om de politie te helpen. Natuurlijk helpen we ze door onze resultaten te laten zien, maar voor mij is het belangrijkste dat ik mijn OSINT-vaardigheden verder kan ontwikkelen. Dit betekent ook niet dat we niet een kritisch verhaal over de politie uit de weg gaan. Zo was het oorspronkelijk idee om een verhaal te schrijven over de reactietijden in Utrecht, maar Stephanie en Eline hebben uiteindelijk besloten om naar de regio Den Haag te gaan. Hier waren de cijfers namelijk veel slechter en dat was in hun ogen en mijn ogen een interessanter invalshoek. Ik wil hier ook benadrukken als de cijfers slecht waren geweest in de provincie Utrecht. We alsnog er mee aan de slag waren gegaan. Ik ben er een voorstander van dat we alsnog kritisch blijven tegenover de overheidsinstanties, ondanks dat we er ook werk voor doen. Ik hoop dat dit een wat duidelijker beeld geeft over de samenwerking met de politie en mijn houding naar deze samenwerking toe.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *