Maandag

Het was tweede Paasdag, maar ik heb nog even de tijd genomen om aan het onderzoek van Jeroen de Vos te zitten. Hier was ik namelijk nog niet aan begonnen. Elke week krijgen we een opdracht die we moeten doen (lees meer hierover in een apart blogpost).

Dinsdag

Dinsdag ben ik begonnen met het schrijven van een weekverslag en heb ik nog even de tijd genomen om de sociale media van DataBewijst bij te werken. We hebben nu zowel een Facebook- als een LinkedInaccount en daar zit toch meer tijd in dan iedereen denkt. Je probeert toch elke dag te kijken of er meer volgers zijn en wat ze leuk vinden en daar probeer je dan weer op in te spelen om zo je bereik nog meer te vergroten. We zitten in het beginstadium van DataBewijst en naamsbekendheid genereren is ontzettend belangrijk, dus dit moet vooral via social media gebeuren vanwege de huidige situatie. Daarnaast is het ook belangrijk voor onze polls, want hoe meer mensen ons volgen des te meer reacties we binnen krijgen. Voor de rest heb ik nog wat tijd genomen om nog meer mailtjes de deur uit te sturen naar hoofdredacteuren voor mijn onderzoek en heb ik alvast een vragenlijst opgesteld. Ook niet geheel onbelangrijk is dat ik aan het verhuizen ben. Ik heb mijn kamer in Tilburg opgezegd en ben dinsdag ook bezig geweest om alles te verhuizen naar Middelburg. Dat was toch wel even een pijnlijk moment. Ik had allemaal leuke verwachtingen over wat ik allemaal in Tilburg zou beleven samen met de anderen van Condor, maar helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid.

Woensdag

Ik heb even snel op een rijtje gezet met welke regionale media ik allemaal contact heb opgenomen. Tot nu toe zijn dat: Omroep Zeeland, PZC, Brabants Dagblad, Omroep Brabant, Omroep West, Leidsch Dagblad (o.a.), De Gelderlander en Omroep Gelderland. Ik heb interviews kunnen plannen met PZC, Brabants Dagblad, Omroep West, De Gelderlander en Leidsch Dagblad (o.a.). Op zich wel een divers palet, maar drie daarvan zijn wel van de Persgroep en er zit maar één omroep tussen dus dat maakt het wat lastiger in mijn optiek. Aan de ene kant heb ik in mijn hoofdvraag en deelvragen niet specifiek gezet welke regionale media ik wil interviewen dus dat is fijn, maar aan de andere kant wil ik wel een divers palet hebben. Ook kwam het vraagstuk voor de Nuenense Krant ook nog even om de hoek kijken. Er was wat miscommunicatie over of onze documenten nou wel of niet waren doorgestuurd. Gelukkig hebben we dit snel opgelost en zit het voor ons er echt op (hoop ik dan). Daarna was het gelijk weer door naar het vraagstuk van Jeroen de Vos over trackers op nieuwswebsites. Hier hebben we de opdracht van vorige week besproken en hebben we een nieuwe opdracht gekregen. Ik moet eerlijk toegeven dat het niveau tot nu toe best wel laag is, dus heel veel tijd kost het niet voor mij om alles te doen. Tijdens de vergadering met Jeroen kreeg ik nog de bevestiging dat ik donderdag twee interviews heb met zowel PZC en Omroep West, dus ik kon nog heel snel mijn vragenlijst aanpassen en verder uitwerken. De dag eindigde met een workshop van Hackastory over doelen stellen, wat ook zeker een aandachtspunt is voor DataBewijst. We vinden het allemaal lastig om doelen op te stellen en dat kan toch in de weg zitten, omdat je dan geen structuur hebt of niet echt goed weet waar je naartoe werkt.  Ook niet geheel onbelangrijk is dat we een taakverdeling hebben gemaakt voor een aantal functies binnen DataBewijst.

Donderdag

Ik heb vandaag twee interviews gepland staan en voordat de vergadering begon van Condor heb ik even gekeken met wie ik precies te maken heb. Ik weet wel de functies, maar ik zat ook even snel te kijken naar wie ze zijn als persoon, hoe ze eruit zien en wat ze hebben geschreven/gemaakt. Toen kwam ik er ook achter dat ik Brian van der Bol (Omroep West) nog ken van het voorprogramma van de Tegel-uitreiking. Daarna vond er een condorvergadering plaats waarin we besloten hebben om het theoretisch kader in kleinere groepen te gaan bespreken om zo meer diepgang te kunnen creëren. Ik mag maandag samen met Karlijn, Yalou en Stephanie. Wel is het belangrijk dat we allemaal met de APA-stijl werken dus ben ik doorverwezen naar Scribbr. Ik wist al wel hoe je op die manier moest werken, maar ik weet niet het fijne ervan. Dus dat was wel fijn om even te lezen. Om 12:00 was het zo ver mijn eerste interview voor mijn onderzoek. Dit was een interessant interview met veel inzichten, maar ik vond het wel een lastig interview. Terwijl ik aan het interviewen was dacht ik weleens “Oh dit is handig voor DataBewijst. Oh hier kunnen we wel wat mee”, maar dat kon ik niet laten weten aangezien ik een onderzoeker ben. Helaas ben ik wel de mist in gegaan tijdens het interview toen hij vroeg over DataBewijst en wat wij doen en toen ben ik wel over het bedrijf begonnen en daarna weer verder gegaan met het interview. Ik heb mijn les wel geleerd tijdens dit interview en zo ben ik tijdens mijn interview met de PZC niet begonnen over DataBewijst. Bij mijn volgende interviews ga ik ook voorkomen dat ik tijdens mijn interview over het bedrijf begin en dat pas na het interview doe. Tussen de interviews door van Omroep West en PZC heb ik nog een overdracht gemaakt voor Mirthe van onze sociale media kanalen, die heb ik vanaf het begin bijgehouden en neergezet. Om 15:00 had ik een interview met de PZC en ik merkte al snel aan de hoofdredacteur dat deze krant voor DataBewijst op dit moment nog net iets te hoog gegrepen is, omdat ze alles al goed georganiseerd hebben en nog niet echt behoefte hebben aan een extern datajournalistiek bedrijf, zoals BD. Ik kon dus meer de rol van onderzoeker aannemen in plaats van ondernemer.

Vrijdag

Vrijdag heb ik nog even de tijd genomen om voor het onderzoek van Jeroen de Vos te zitten en heb ik nog wat vragen moeten stellen over een probleem waar ik tegen aanliep.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *