Maandag 

Een bijzondere dag waarin mijn camerawerk inclusief Ianthe’s interview kwaliteiten op de televisie zijn geweest voor een voxpop over stoptober. Wat ik dan lastig vind aan het camerawerk is, wanneer staat iemand goed. Je moet op zoveel dingen letten, zoals licht en hoe de mensen staan. Daarnaast ben ik ook nog zelf, op de fiets, op pad geweest naar Ike Vermeulen. Ike Vermeulen is Nederlands kampioen CAD-tekenen en hierover heb ik een radio item moeten maken. Dit is uiteindelijk ook echt uitgezonden. Wat ik wel lastig blijf vinden is hoe lang moet je voorgesprek zijn en wat moet je precies in je voorgesprek zeggen tegen de geïnterviewde.  

Dinsdag 

Op dinsdag heb ik onder andere feedback gevraagd van Pim over mijn camerawerk voor het stoptober clipje. Pim vond het camerawerk goed, maar er waren zeker wat dingen die beter konden. Zo is er het positioneren van de mensen. Kijken naar lichtinval. Goed kijken of er niet naar beneden of naar boven gekeken wordt. Ik vind dit toch altijd wel lastig. De meeste mensen hebben bij een voxpop best wel veel haast. Hoe lang kan je ze dan laten wachten? Kan je eigenlijk wel vragen of het nog een keer mag? Of moet het in één keer goed zijn? Dit blijft lastig om te bepalen.  

Woensdag 

Woensdag, was ik chef bom. Er zou een ruiming zijn van een bom voor de kust van Dishoek en ik moest informatie verzamelen en uiteindelijk op pad gaan. Wat wel lastig was is dat de Gemeente Vlissingen zei dat er niks te zien zou zijn, terwijl de EOD zei dat er wel wat te zien zou zijn. Uiteindelijk had de Explosieven Opruimingsdienst gelijk. Ook wel leuk was dat ik bijna mee had gekund op de boot. Helaas was de boot al uit de haven vertrokken. Wel heb ik het nummer van de persafdeling van het Ministerie van Defensie in het calamiteiten verhaal gezet voor een volgende keer. Uiteindelijk ben ik samen met Ianthe en cameraman Loek op pad geweest. Ianthe met de camjo, Loek met de camera en ik met de telefoon. We hebben 3 uur gewacht en we hebben niks met eigen ogen gezien. Wel hebben we de explosie op beeld.  

Donderdag  

Dierendag en dat was ook wel het enige wat ik heb meegekregen op deze dag. Ik ben samen met Ianthe naar een vrijwilliger van de stichting Scheldekat geweest om te praten over twee bijzondere katten. Ik zelf heb de radio gemaakt en Ianthe heeft gefilmd voor de tv en online. Wat ik toch lastig blijf vinden is hoe je goed moet interviewen. Moet ik bij dit soort items nou diepgaande vragen stellen of is het handiger om wat op de oppervlakte te blijven. Ook is het lastig of ik persoonlijke vragen moet stellen of juist op de organisatie moet gaan zitten.  

Vrijdag 

Vrijdag ben ik alleen maar bezig geweest me de voorbereiding van het stuk over de afschaffing van de zomertijd of wintertijd. Officieel was Ianthe ermee bezig, maar ze heeft het ‘dossier’ aan mij overgegeven. Dus de dag bestond vooral uit bellen, bellen en afspraken maken. Wat wel lastig blijft is hoe je het precies moet aanpakken. Ik merk dat er weinig boeren warmlopen voor een televisie-interview. Dus hoe moet ik het dan precies aanpakken? Toen de werkdag ten einde liep, kwam Pim, de verantwoordelijke journalist, naar mij toe om te melden dat hij een andere invalshoek zou pakken en.  

Reflecteren 

Wat ik toch het lastigst, van wat ik gezien heb in de journalistiek, is welke interviewtechniek je waar en wanneer moet gebruiken. Moet je juist iemand het vuur aan zijn schenen leggen of moet je wat gematigder gaan. Moet je een mooi diepgaand verhaal creëren of is de oppervlakte genoeg. Wat ook lastig is in een interview is goed luisteren naar de geïnterviewde, wat zegt hij of zij en hoe kan ik door op aanhaken. Ik merk zelf dat het steeds beter gaat, maar dat het nog niet op het niveau zit dat ik zelf zou willen. Naast al deze twijfels merk ik dat het steeds beter gaat bij de omroep, ik ben al meerdere keren uitgezonden op de radio en mijn items worden voor mijn gevoel steeds beter. Ook het monteren voor de radio gaat steeds beter en ook steeds sneller. Ik merk dat ik er langzaam maar zeker een gevoel voor begin te krijgen. Ook wel grappig is dat ik steeds meer gaan nadenken tijdens het interview over welke quotes ik mee wil beginnen of eindigen. Zo had ik het interview van Ike Vermeulen en zijn coach Ronald Schroevers, na het interview al gelijk een beeld over hoe ik het zou monteren.

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *