De week van het International Journalism Festival 2019 (#IJF19). Een spannende week vol nieuwe ervaringen en met veel nieuwe kennis. Het was ook een vermoeiende week met soms wel zeven lezingen per dag.

Maandag

Maandag is er niet heel veel gebeurt. Vooral bezig geweest met de koffer inpakken en het programma nog een keer goed bekeken om te kijken waar ik allemaal heen zou kunnen. Later (in de avond) ben ik naar Schiphol gegaan om daar te overnachten samen met een paar anderen.

Dinsdag

Dit was een reisdag. We zijn de hele dag wel bezig geweest om te reizen. Zo zijn we eerst in Rome Fiumicinio geland om daarna met de trein naar Rome zelf te gaan. Daar hebben we moeten overstappen op de trein naar Foligno op perron 2Est. Eenmaal in Foligno aan gekomen konden we gewoon blijven zitten, omdat de trein toch wel doorreed naar Perugia. Uiteindelijk in Perugia aangekomen rond 15:00 en rond 16:00 konden we het appartement in.

Woensdag

Het festival is officieel begonnen, maar alle lezingen zijn nog in het Italiaans waardoor het niet handig was om te gaan. Stephanie en ik zijn bezig geweest met de podcast, de rest heeft de stad verkend en een aantal zijn naar een Italiaanse lezing gegaan over National Geographic.

Donderdag

Voor mij begon het festival nu pas echt en ik ben begonnen met de lezing over onderzoeksjournalistiek en of je dat kan leren? Het was wel een interessante lezing, maar het ging eigenlijk alleen maar over The City of London University. Hier moet je duizenden neerleggen om ‘ onderzoeksjournalistiek ‘ te leren en kom je door goede connecties makkelijker de markt in. Daarna na een lezing geweest over Deepfakes, shallow fakes and real deal journalism. Een interessante lezing. Het interessants vond ik Verificado, een project om tijdens de Mexicaanse verkiezingen de strijd aan te gaan met fake news door middel van het controleren van foto’s, video’s en tekst met hulp van het publiek.

De middag begon voor mij met can we escape the innovation binge/purge cycle? Een lezing over de definitie van innovatie. Innovatie is geen tool of een ding, innovatie is een ontwikkeling. Daar lag de nadruk op. En dat is ook een waardevolle les die ik heb meegenomen. Gelukkig konden we daarna blijven zitten om naar de volgende lezing te gaan over information overload. Een verrassende lezing met een andere insteek dan ik had verwacht. Ik dacht dat gaat over hoe je je laptop moet ordenen of iets in die trend. Niets was minder waar, het ging over burn-outs binnen de journalistiek. Ik heb veel tips en tricks gekregen om je tijd handige in te delen en het mooiste vond ik deze quote vertaal naar het Nederlands van Zuzanna Ziomecka: “Als je van je werk houdt, dan ben je een stuk veiliger”. Een mooie quote om deze lezing me af te sluiten.

Voor ik het wist zat ik al weer bij de volgende lezing over video verification. Hoe herken je dat nou precies en wat kan je ermee doen? Ik heb wat handige websites en tips gekregen om zo goed mogelijk aan de slag te kunnen gaan met het verifiëren van video’s. Als ene laatste ben ik naar investigative journalism: a global toolbox gegaan. Dit bleek uiteindelijk een beetje een teleurstelling. Waar door ik veel eerder weg ben gegaan om naar de volgende en laatste lezing te gaan over fotojournalistiek.

Mijn laatste lezing ging dus over fotojournalistiek, maar niet zo maar fotojournalistiek maar oorlogsfotojournalistiek. Er waren twee fotojournalisten uitgenodigd om over dit onderwerp te praten en ik vond het razend interessant. Ze vertelden over hun ervaringen en hoe ze met het gevaar omgingen. Echt een eye-opener om heel cliché te zeggen.

Vrijdag

Ik ben weer vroeg begonnen en ben gestart met een lezing over persfreedom vs innovation. Een lezing die ik anders had verwacht en daardoor viel die ook een beetje tegen. Wel was het interessant om te horen over hoe journalistiek werkt in bijvoorbeeld Belarus, Wit-Rusland of Hongarije. Daarna doorgegaan naar Is Philanthropy the answer to save journalism? Deze lezing ging over een andere manier om de journalistiek te financieren. Niet door betaalmuren op te zetten, maar door te vragen voor geld. The Guardian is daar ook het beste voorbeeld van en ze waren ook aanwezig.

Voor de pauze ben ik samen met anderen nog naar de lezing Witness vs Forensics: the future of data-driven investigative reporting geweest. Een lezing over een nieuwe journalistiek manier die veel meer toegepast moet worden, omdat we rekening moeten houden met de burgers die ook al journalistiek kunnen bedrijven.

Na de pauze ben ik naar de lezing Digital dominance: the power of google, amazon, facebook and apple geweest. Deze lezing was totaal het tegenoversgestelde van bijna lezing. Voor het eerst kregen we te horen dat de journalistiek helemaal gered hoef te worden. Dat de wereld ook zonder journalisten kan. Dit kwam als een verrassing binnen, maar geeft ook een ander kijk op de journalistiek. Daarna ben ik terug naar het appartement gegaan, omdat ik zo moe was. Ik heb in het appartement nog wel een lezing teruggekeken. Deze lezing ging over bedreigingen in de onderzoeksjournalistiek en hoe je daar om mee moet gaan.

Zaterdag

Ook op zaterdag was ik weer vroeg op de benen en ben ik naar de lezing First lessons from the journalism innovation project geweest. En toen kwam ik samen met Mirthe tot de conclusie dat we bij de eerste publicatie waren van een project van het Reuters Insitute. Voor de rest is er nog een gesprek gevoerd met twee journalisten over hoe ze in hun thuissituatie aan de slag gaan met één van deze journalisten Maria Ressa.

Later op de dag, maar voor de middagpauze ben ik nog naar een lezing gegaan over Deep fakes en hoe je om moet gaan met ze. Hier heb ik veel tips gekregen over het herkennen van deep fakes. De spreker heeft een aantal tips verzonnen en wat websites gegeven om ermee aan de slag te kunnen gaan. Na de middagpauze ben ik naar een lezing gegaan over private messaging apps. Leuk aan deze lezing was dat ik alles al wist. Alles wat er werd vertelt over WhatsApp had ik al onderzocht in mijn onderzoek voor Omroep Zeeland en dit gaf toch een geweldig gevoel. Een gevoel van: “Ik zat op het goede pad”.

Ik heb de dag afgesloten met de lezing inside the mind of a hacker en Murdered journalist: their reporting lives on. De eerste was confronterend. Hier ging het vooral om hoe makkelijk een goeie hacker binnen kan komen. Er zijn gelukkig wel wat tips gegeven om dit zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. Maar de allerbelangrijkste tip was gewoon: Let goed op. De lezing daarna was heftig. Hier ging het over vermoorde journalisten. Collega’s van deze vermoorde journalisten waren aanwezig om te vertellen hoe alles nu loopt en heeft zo kunnen lopen. Er zijn nog steeds verschillende onderzoeken bezig en alleen al in Europe zijn er journalisten vermoord in Slowakije, Bulgarije en op Malta.

Zondag

Zondag was een heerlijke relax-dag. Samen met een paar anderen ben ik naar Assisi gegaan om daar rond te lopen en te fotograferen. Een mooi stadje. Ook heb ik nog aan de podcast gewerkt, maar doordat ik te laat was hebben Stephanie, Mirre en Sebastiaan bijna al het werk gedaan. Dit was niet de bedoeling en voelde me ook flink stom toen ik binnen kwam lopen en ze waren al klaar.

Reflecteren

Een week vol verrassingen, maar ook veel nieuwe informatie. Wat ik voor al het interessants vond was hoe de journalistiek bedreven wordt in verschillende landen en hoe ze omgaan met de persvrijheid. Wel was het een zware week ook met veel verantwoordelijkheden en veel werk. Ook heb ik besloten om de volgende keer wanneer ik naar Perugia ga om geen podcast te maken of überhaupt iets te maken. Je komt er toch voor jezelf. Wel heb ik een goed gevoel over de podcast en denk ik dat het echt wat kan worden. Dat was aan het begin van de Perugia-week wel anders. Toen had ik even geen motivatie meer en moest ik goed mijzelf zien te herpakken om daarna met veel energie weer aan de slag te kunnen gaan.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *