Maandag

De dag begon met een draai toen Stephanie aangaf dat ze er niet bij kon zijn vanwege persoonlijke omstandigheden. Dus heb ik het op me genomen om de voorzitter te zijn voor deze week. Een rol waar ik heel erg aan moest wennen en ik durf eigenlijk wel te zeggen dat het een rol is waar ik me niet helemaal in thuis voel. Tegelijkertijd vond ik het wel weer fijn om uit mijn comfortzone te gaan. Dit zorgt er toch voor dat je wat scherper wordt en anders naar dingen gaat kijken. De vergadering was erg kort en ik heb nog complimenten van iedereen gekregen over hoe ik het had gedaan. Daarna zijn we gelijk doorgegaan voor DataBewijst. Al snel viel op dat dit een rustigere week zou worden voor DataBewijst en dat was ook goed. In deze vergadering hebben we contact opgenomen met De Utrechts Internet Courant (DUIC), omdat Nancy ons had voorgedragen en hebben we nog even Omroep Brabant gemaild om het contact zo vers mogelijk te houden. Na deze vergadering heb ik even de tijd genomen om mijn weekverslag te typen en daarna ben ik verder gegaan met mijn theoretisch kader. En ik begin al aardig op te schieten. Als laatste heb ik nog samen met de DataBewijst-teamleden een template voor de website uitgezocht.

Dinsdag

Het bezoeken van de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek, was het eerste wat ik dinsdag deed. Dit doe ik om de zoveel tijd om te kijken of er wat nieuws is bijgekomen en of DataBewijst daar op kan inspringen. Daarna was er weer een DataBewijst-vergadering. In deze vergadering hebben Eline, Mirthe en ik vooral gebrainstormd over de website en wat we er graag op zouden willen hebben. Hier is een leuke lijst uit gekomen. Dit zal ik allemaal nog verder toelichten in een aparte blogpost over de DataBewijst website en de Facebook-pagina. Na de vergadering heb ik mijn weekverslag afgemaakt en ben ik verder gegaan met mijn theoretisch kader. Nu heb ik vooral de bronnen uitgewerkt voor deelvraag 3.

Woensdag

Een vergadering met Roy zet altijd tot denken, deze keer was niet anders. Maar het was wel minder intensief dan normaal. We hebben het vooral gehad over dat we een format moeten creëren voor opdrachten en dat we goed in contact moeten blijven met de opdrachtgeven om zo, zo goed als mogelijk is, aan de wensen van de klant te voldoen. We hadden namelijk feedback gekregen van BD en we hebben dat met Roy besproken. Daarnaast was het een idee om voor de poll of Facebook te gaan zitten, aangezien we hier toch meer mensen mee kunnen bereiken. Alles wat we doen met de website, LinkedIn en Facebook kan je allemaal aan je competentie vernieuwen koppelen. Ook hebben we nog besloten wat we volgende week gingen doen en wanneer we dat gingen doen. Ik heb nog een trello-pagina aangemaakt waar we al onze deadlines in kunnen zetten en ik kan nu met trots melden dat ik mijn theoretisch kader, eindelijk, af heb. En ik heb nog een (reflectie)post geschreven over onze eerste opdracht voor Brabants Dagblad. Het was wel een vermoeiende dag, maar ik ben ontzettend blij dat het theoretisch kader klaar is. Ik kan nu dus verder naar het volgende gedeelte, namelijk het contact opnemen met de redacties. Dat gaat ook nog wel een uitdaging worden tijdens deze coronacrisis. Daarom wil ik er ook op tijd mee beginnen.

Donderdag

Voor het eerst was de DataBewijstvergadering eerder dan de Condor-vergadering. We hebben met zijn allen besproken wat we voor de website gaan onderzoeken en wat er allemaal opkomt (nogmaals, dit ga ik allemaal nog verder toelichten in een ander blogpost). Persoonlijk denk ik dat het een mooie website wordt, maar ik weet nog niet helemaal zeker hoe je er een persoonlijke tintje aan moet geven. Ik vind een zakelijke, professionele website goed en belangrijk, maar het moet ook wat van jezelf hebben en het mag zelfs wel wat speels hebben in mijn ogen. Dit moeten we nog wel even gaan uitzoeken. Daarna volgde de Condorvergadering, waar ik weer voorzitter was. Tijdens deze vergadering heb ik wel wat dingen aangekaart zoals het feit dat de vergaderingen te veel over het onderzoek gaan en dat dit een zorg is voor mij. Je kan nou eenmaal niet al je competenties halen met je onderzoek. Maar blijkbaar, delen andere deze zorg niet. Dus kon ik net zo goed tegen een muur lullen, want het kwam niet binnen. Prima, denk ik dan, ik heb mijn zegje gedaan en ik heb ook meegedeeld dat de mensen ook moeten oppassen. Als zij er niks mee doen niet mijn probleem, dat klinkt heel gemeen maar ik kan weinig anders doen als niemand wil luisteren. Na deze vergadering kon ik eigenlijk alweer door naar de presentatie van Condorjaar 2 (DataBewijst was namelijk uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn). Deze presentatie ging over hun bedrijf dat ze willen gaan lanceren en ik moet eerlijk bekennen dat het er goed uitziet en ik wens ze heel veel succes en geluk toe. Het was wel supergaaf om bij aanwezig te zijn. Dit was gewoon de lancering van het tweede Condorbedrijf, echt wow. Hopelijk volgen er nog veel meer. Na deze lancering ben ik nog verder gegaan met een blogpost over DataBewijst en LinkedIn.

Vrijdag

Ik heb alleen maar de me-scan gemaakt, daarna moest ik weer werken. Dus heel veel meer heb ik niet gedaan.

Reflecteren

Routine en deadlines, dat is wat mij door deze bijzondere tijd heen helpt. Toen de intelligente lockdown begon vertelde Devid een verhaal over de ontvoering van Heineken en zijn chauffeur. Ik weet het niet precies meer, maar de strekking van het verhaal heb ik wel onthouden. Toen Heineken werd ontvoerd heeft hij een routine gevonden in zijn ‘cel’. Elke dag deed hij hetzelfde op ongeveer hetzelfde moment. Dit zorgde er op een manier voor dat hij mentaal gezond bleef. Eenmaal bevrijdt kan Heineken gewoon verder gaan met zijn werk, terwijl de chauffeur van Heineken zijn werk niet meer kon oppakken (wel belangrijk om te melden is dat Heineken getraind was in dit soort dingen en de chauffeur geen voorbereidingen had). Nu is onze situatie niet te vergelijken met die van Heineken maar tegelijkertijd gaat het mentale wel een grote rol spelen en dat is de reden waarom ik geprobeerd heb een routine te ontwikkelen. Zo zit ik standaard om 09:00 achter mijn laptop om mijn mails door te lezen en nog wat dingen af te maken waar ik de dag van te voren niet aan ben toegekomen. Tussen 12:00 en 14:00 neem ik een pauze en dan loop ik een rondje buiten om even wat frisse licht te krijgen. Als het 17:00 probeer ik af te ronden en nergens meer mee te beginnen. Rond 18:00 stop ik dan met werken. Dit klinkt niet als veel, maar ik merk dat het wel heel erg werkt. Ik behoud mijn motivatie en ik maak mijn dagen. Dat is ook een reden waarom ik mijn theoretisch kader al af heb. In mijn hoofd is het niet een al te grote chaos en ik weet wat ik wil doen.

Een ander belangrijk aspect is deadlines. Door deadlines op te stellen weet ik wat ik kan doen en wat ik moet behalen. Vooral voor mijn onderzoek is dat belangrijk en ik probeer er dan ook echt alles aan te doen om mijn deadline te halen, ook als dat overwerken betekent. Eigenlijk zie ik het als een soort van voorbereiding op mijn werkveld en stage. Ook dan zal je deadlines moeten halen en dan soms overuren moeten maken. Tot nu toe vind ik het ook niet erg om die overuren soms te maken, wel moet ik rekening houden met het feit dat ik niet te veel werk in mijn deadline zet. Kleine stapjes zijn even goed als grote stappen en dat wil ik soms nog wel eens vergeten.

Het kostte wel wat tijd en ik heb veel dingen moeten proberen voordat ik deze routine en werkwijze heb kunnen vinden en het goede weer heeft daar zeker bij geholpen. De eerste week werkte ik bijvoorbeeld aan één stuk door, maar al snel volgde de realisatie dat dat alleen maar vermoeiender werkte dan sneller. Daarnaast raak je dan ook sneller afgeleid op een gegeven moment in mijn optiek. Nu heb ik even een pauze met wat frisse lucht, waardoor ik en even rustig kan nadenken en gezonder bezig ben. Vooral dat rustig nadenken helpt heel erg. Even stoppen in plaats van alleen maar vooruit te gaan.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *