Het belang van regionale journalistiek is groot, dat is wat ik dit jaar onder ander heb geleerd. Het begon allemaal bij mijn stage bij Omroep Zeeland waar tegen het einde minister Slob op bezoek kwam om te kijken hoe Omroep Zeeland werkt. Na zijn bezoek kreeg ik te horen dat de minister naar alle regionale omroepen ging om te kijken waarom het zo belangrijk is en wat voor een rol de minister daarin kon spelen.

Dit leidde uiteindelijk tot het nieuwe plan dat het kabinet/de minister hebben opgezet om de regionale journalistiek te helpen en de NPO op een andere manier vorm te geven. Of dit de juiste manier is weet ik ook niet, maar er wordt in ieder geval aan gewerkt dat is tenminste iets. Het plan houdt onder ander in dat de NOS met de NTR moet fuseren, dat NPO 1,2 en 3 tot 20:00 reclamevrij zullen zijn en het dat NPO 3 op de schop gaat. Volgens Slob is dit de zender die het minst goed draait. Het plan volgens de minister is dat de regionale omroepen dan uitzendtijd krijgen. Positief volgens Guus van Kleef, directeur van Omroep Gelderland en voorzitter van het overleg regionale omroepen. “Voor de regionale zenders wel goed nieuws. We zitten nu vaak op onvindbare locaties. Hierdoor worden we dus veel vindbaarder”, vertelt van Kleef tegen radio 1. “Je krijgt dertien versies, in Friesland het Friese nieuws, in Gelderland het Gelders en in Zeeland het Zeeuwse nieuws bijvoorbeeld. Het komt er dan ongeveer als volgt uit te zien. 18:00 landelijk journaal en dan om 18:15 het regionale journaal van jouw regio. Vroeger was dit ook al bij de radio zo.”

Grote plannen dus waarin er veel zal veranderen. Ook op het International Journalism Festival in Perugia en de Tegel-uitreiking was het belang van regionale journalistiek te zien. In Perugia gingen een aantal lezingen over hoe de regionale journalistiek zou moeten opereren. Ook werd er vaak gezegd dat er meer onderzoek gedaan moest worden. Als regionale omroep sta jij het dichtst bij de politiek, de bedrijven in de regio. Ga daar mee aan de slag. Bij de Tegel hebben ze zelfs een regionale journalistiek categorie gecreëerd, dit jaar voor het eerst en gewonnen door Omroep Gelderland. Het doel hierachter is het belonen van goede regionale journalistiek.

Een voorbeeld is de Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk een onderzoeksredactie in Oisterwijk die onderzoek doen in de gemeente en daar stukken over schrijven. De Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze onderzoeksredactie om te kijken hoe ver ze kunnen komen op lokaal niveau met onderzoeksjournalistiek. Ook dit laat weer zien dat de er gekeken wordt naar regionale/lokale journalistiek en wat voor een rol ze in de maatschappij kunnen innemen. Er is een zeker belang, anders zou je er geen 2,7 miljoen voor beschikbaar stellen.

Als we bijvoorbeeld de situatie in Zeeland pakken. Er zijn hier twee regionale omroepen/kranten. Je hebt aan de ene kent Omroep Zeeland en aan de andere kant de PZC, er zijn overigens nog wel wat lokale omroepen/kranten/radio. Allebei doen ze weinig aan onderzoeksjournalistiek, je ziet dat er bij Omroep Zeeland een datajournalist zit dus daar worden de stappen wel gemaakt. Bij de PZC weet ik niet precies hoe het zit, maar als ik de stukken lees dan is er geen onderzoeksjournalistiek terug te zien. Aan de ene kant is dat ook logisch, het kost veelt tijd en voordat je wat hebt kan je maanden verder zijn. Tegelijkertijd heb je dan niet de controlerende functie. Bedrijven en wethouders komen sneller weg met bepaalde dingen. Neem als voorbeeld SVRZ, dit is één van de grootste bedrijven in Zeeland en is gespecialiseerd op ouderenzorg. Laatst hebben ze bezuinigd op het eten van hun cliënten die in de verpleegtehuizen wonen. In het begin denk je dat er niks aan de hand is. Het gaat misschien gewoon slecht met SVRZ dus ze bezuinigen, lijkt me logisch. Maar als je dan verder gaat graven dan zie je opeens dat SVRZ een flinke spaarrekening heeft en dat het helemaal niet zo slecht gaat dus. Dit zou in mijn ogen al een reden kunnen zijn om op zijn minst vragen te stellen. Komt er niks uit, ook goed, maar vragen kan geen kwaad.

De regionale journalistiek is een beetje aan het worstelen met zichzelf, wat moet het nou precies doen om hun inwoners goed te informeren. Ik denk dat deze worsteling ook nog wel even zal duren voordat we duidelijke resultaten hebben. Wel ben ik ervan overtuigd dat de regionale/lokale journalistiek een belangrijke functie heeft die niet onderschat mag worden.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *