Het tweede jaar begon voor mij vlak na mijn herkansingsassessment. Ik ging op een weloverwogen stage bij Omroep Zeeland. De eerste dag van de stage kan ik me nog goed herinneren. Vol spanning ging ik op de fiets op pad naar de redactie in Oost-Souburg. Met totaal geen kennis en geen ervaring liep ik het gebouw in. Samen met vier anderen kreeg ik een rondleiding van mijn stagebegeleider Sonja.

Eén van mijn eerste opdrachten was een contact regelen voor de radio-uitzending. Het onderwerp was de Vlaamse loodsen staking en ik heb meerder partijen gebeld. Een leuk feitje is dat ik de Haven van Antwerpen nog steeds in mijn telefoon heb staan.

Door de stage heen ben ik vaak met Ianthe, de andere stagiair, op pad geweest voor verschillende producties. Zo zijn we vaak gaan voxpoppen. Tijdens deze voxpops was ik de presentator en Ianthe de cameraman. Hier heb ik vooral geleerd hoe je mensen moet aanspraken op straat. Hoe paai je ze precies? Hoe verleid je de mensen om met jouw te praten? Waar kan je het beste heen gaan? En wanneer?

Tegen het einde van mijn stage kreeg ik wel een beetje het gevoel dat ik genoeg gedaan had. Ik zat op een punt waar ik dacht ik heb geleerd wat ik wilde leren en met de laatste dagen begon ik wel uit te kijken naar mijn periode van onderzoek. Mijn onderzoek is over het algemeen ook goed gelopen, wel heb ik met Kerstmis en Oud en Nieuw op de redactie gewerkt om het onderzoek nog mooi vorm te geven.

Na een paar weken vakantie begonnen we aan het vierde semester (tweede semester tweede jaar) met een powerpoint presentatie van Roy. Hierin legde hij uit waar de focus dit jaar op kwam te liggen. Aan het einde van het jaar moesten we naast de competentie, nog onderzoeksjournalistiek, ondernemerschap en profileren laten zien. In deze presentatie zei Roy dat we een onderneming konden oprichten met zijn allen, zeventien man.

Wat er toen ontstond was pure chaos van wel vier weken lang. In deze weken hebben we alleen maar gediscussieerd wat tot niks leidde. Uiteindelijk kwam er een doorbraak toen we de voorzitters kozen. Dankzij deze voorzitters is er structuur gekomen en kon iedereen doen wat er hij of zij kon doen.

De rest van het tweede jaar licht ik vooral door, door mijn projecten uit te leggen. Voor de duidelijkheid meldt ik hier nog even, waarom er gelukt en mislukt achter de projecten staan. Gelukt staat voor het feit dat ik niet uit het project ben gestapt en door ben gegaan. Mislukt staat voor dat ik uit het project ben gestapt, dat betekent overigens niet dat het gehele project is mislukt.

Bureauredactie voor Art Rooijakkers – gelukt

Eén van mijn eerste projecten waar ik aan mee heb gedaan was de bureauredactie voor de columns van Art Rooijakkers in het Parool. In het begin was het nog wel wat lastiger en was je er nog veel tijd mee bezig, maar op een gegeven moment merkte je dat het steeds sneller ging en dat je binnen een aantal uur al klaar kon zijn. Ondanks dat het misschien niet heel erg bijzonder klinkt heb ik wel veel geleerd. Zo heb ik geleerd hoe je de bronnen moet checken op betrouwbaarheid. “Eén bron is geen bron, twee bronnen is een halve bron en drie bronnen is een hele bron”, dat is de beste manier om mijn leerweg voor bureauredactie Art samen te vatten.

Daarnaast ben ik tijdens het project met Art Rooijakkers ook veel bezig geweest met mijn rol als projectleider binnen de groepjes. Ik ben bijna elke keer een projectleider geweest en ik heb me dan ook veel aangepast aan de behoeftes van de groepjes. Was er veel behoefte aan begeleiding? Of kon iedereen het alleen wel aan? Dat zijn allemaal dingen waar ik mee bezig ben geweest.

Als laatste ben ik ook veel met de doelgroep van Het Parool bezig geweest. Het Parool is toch een nationale krant, maar ook met een grote Amsterdamse katern erin. Om de lezers van Het Parool te paaien heb ik er bij een aantal onderwerpen, zoals tatoeages erop gezeten dat we in Amsterdam naar een bron gaan zoeken. Ook had de Universiteit van Amsterdam meer voorrang dan andere universiteiten, omdat deze bronnen het publiek meer kunnen aanspreken.

Data Driven Business Lab (DDBL) – mislukt

Ook dit project vond begin van het jaar (voor mij althans) plaats. Het idee achter deze samenwerking was dat als ICT’ers en journalisten samen gaan zitten dat dit dan tot geweldige producties leidt. Eerst was ik er erg enthousiast over en wilde ik dolgraag aan de slag en na de eerste ontmoeting tussen DDBL en ons was ik nog steeds enthousiast.

“I believe in being truthful, not neutral.”

Christiane Amanpour

Toch sloeg de samenwerking snel een andere kant op waar ik iets minder enthousiast over was. Zo was er het idee om een neutraliteit-checker te ontwikkelen die stukken leest op neutraal tekstgebruik. En hier werd ik wat minder enthousiast over, het idee was namelijk dat een neutraliteit-checker misschien zou kunnen leiden tot meer vertrouwen in de journalistiek en daar sta ik niet helemaal achter. Dit doet me nu ook denken aan een quote van Christiane Amanpour: “I believe in being truthful, not neutral.” Een mooie quote van een respectable journalist in mijn ogen.

Uiteindelijk heb ik besloten om te stoppen met het project DDBL, omdat de koersverandering voor mij te groot was en ik me er niet meer goed in kon vinden. Ook vond ik de manier waarop de samenwerking ging niet fijn gaan. Zo werden er contstant mailtjes verstuurd, nadat er afspraken waren gemaakt, met totale nieuwe afspraken of eisen.

Podcast Perugia – gelukt

Het idee van de podcast kwam op toen we als groep besloten dat we wat wilden maken op de Perugia-reis. Mirre, Sebastiaan, Stephanie en ik zijn toen aan de slag gegaan met deze podcast. We zijn begonnen met een taakverdeling. Al snel kwamen tot de conclusie dat Mirre de expertrol moest nemen, omdat zij het meeste ervaring had met audio en ik werd projectleider. In de weken daarna hebben we onderzoek gedaan naar de doelgroep (studenten die niet op het festival zijn geweest) en de onderwerpen die deze doelgroepen graag zouden willen horen. Dit leidde allemaal tot een planning waarin stond waar we precies allemaal naar toe gingen. Het plan concreet krijgen duurde alleen wat langer, omdat er veel uitgesteld werd door een aantal medestudenten.

In Perugia heb ik veel geleden onder de podcast. Ik heb er geen fijne tijd mee gehad en het werd op een gegeven moment zo’n blok aan het been dat ik me er ook slechter door ging voelen. Zo was er de eerste opname in Perugia die eigenlijk gewoon waardeloos was, omdat er niks concreets werd verteld en de kwaliteit niet goed was. Dat is zonde. Tegelijkertijd ligt hier ook een fout van mij. Ik had gewoon aan het groepje moeten aangeven hoe ik me voelde en hoe het beter kon naar mijn gevoel. Een stomme fout van mij geweest, waar ik zeker veel van heb geleerd.

Uiteindelijk hebben we alles opgenomen in de studio van de FHJ en hebben Stephanie en ik vrijwel het gehele item bewerkt. Mirre heeft de puntjes op de i gezet. Daarna hebben we de podcast gebruikt om de competentie publieksgerichtheid te bewijzen. Zo hebben we aan onze doelgroep, studenten die niet naar het International Journalism Festival in Perugia zijn geweest, om feedback gevraagd op de podcast. Hier kwamen verrassende dingen uit, zoals minder situatiebeschrijving en meer over het festival zelf. Terwijl Cecile, in haar expertrol, aangaf dat er misschien wel meer informatie in zou moeten. Niet dat Cecile er naast zit, want ze maakt wel een heel erg goed punt over dat we Perugia eigenlijk niet goed beschrijven.

Datajournalistiek algemeen – gelukt

Onder dit kopje valt het feit dat we naar workshops zijn geweest en ons verdiept hebben in de literatuur. Zo zijn we begin dit jaar begonnen met het boek Handboek Internet Research & Datajournalistiek van Andrew Dasselaar en Jerry Vermanen. Dit boek hebben met zijn allen gelezen. Mirthe, Stephanie en ik hebben daarnaast nog Handboek Datajournalistiek van Henk van Ess en Hille van der Kaa gelezen voor nog meer verdiepende informatie.

Naast de literatuur zijn er nog verschillende workshops geregeld en hebben we contact opgenomen met datajournalisten. Zo hebben we een workshop van het CBS geregeld en zijn we naar de Universiteit Leiden gegaan voor een basiscursus AVG. We hebben onder ander ook contact opgenomen met Pointer om te vragen of we mee konden werken met ze. Hier werd enthousiast op gereageerd, maar ik moest later weer contact opnemen. Nu waren ze erg druk bezig met Pointer opzetten. Veel van deze workshops heb ik geregeld door eens goed na te denken waar een datajournalist mee te maken kan hebben. Toen kwam ik tot de conclusie dat datajournalisten zowel met het CBS als privacywetgeving in aanraking komen. Ik zie ook in dat ze met veel meer in aanraking komen, maar het is een begin. Toen ik eenmaal wist waar we onder andere mee in aanraking zouden komen, heb ik de workshops geregeld door te mailen en te bellen. Ook dacht ik dat we wel experts konden gebruiken die ons eventueel konden begeleiden, daarom heb ik contact opgenomen met datajournalisten in het werkveld, waaronder Pointer.

Datajournalistiek in samenwerking met Duurzaam Bedrijfsleven – gelukt

De kennis die we hebben gehaald uit de workshops en de literatuur hebben we ook een beetje in de praktijk om kunnen zetten. Zo ben ik al eerder in aanraking gekomen met datajournalistiek op mijn stage, maar nu was er de mogelijkheid om voor het platform Duurzaam Bedrijfsleven datajournalistiek te beoefenen. Dat hebben we ook gedaan door middel van stukken over de SDG’s en in mijn geval een stuk over het Arcadis-rapport over Duurzame steden en welke steden het meest duurzaam zijn. Ook bij de stukken over de SDG’s heb ik al veel met datajournalistiek te maken gehad. Ik heb misschien niet meegewerkt aan het eindprodcut, maar ik heb wel de data geanalyseerd en opgedeeld zodat anderen er handiger gebruik van konden maken. Ook heb ik de open data achter de Brede Welvaart gevonden op de CBS website. Er is dan misschien geen productie van gekomen, maar ik ben er zeker weten mee bezig geweest.

Wel moet ik daaraan toevoegen dat ik niet heel veel aan datajournalistiek heb kunnen doen in de praktijk, omdat we er pas laat mee konden beginnen. Niet zoveel als ik graag zou willen. In de toekomst zou ik onder andere datajournalistiek graag willen doen.

Overige ideeën van dit jaar

Natuurlijk zijn er genoeg ideeën geweest dit jaar waar ik graag mee aan de slag was gegaan maar waar geen tijd voor was of weinig tijd voor was, omdat ik het te druk had met de andere producties. Hieronder volgt een lijstje met een korte toelichting:

  • Achtergrondverhalen – Ik heb een tijdje het idee gehad om achtergrondverhalen te schrijven over bijvoorbeeld India en de rol van dit land in de wereld, maar ook profielen te schrijven. Dit begon als een idee om mezelf bezig te houden, maar uiteindelijk bleek ik dat niet nodig te hebben. Als freelancer bij de Bode kan ik wel wat profielen schrijven, dus dat is ook fijn.
  • Condor-project – Het idee was om een eerlijk beeld te schetsen vanuit het werkveld over Condor, maar tegelijkertijd kwam ik vrij laat met het idee hierdoor kon ik niet meer alles in gang zetten en tegelijkertijd is het ook de vraag of ik ook wel de juiste persoon daar voor ben.
  • Nederlands – Ik moet heel eerlijk gezegd zeggen dat ik meer tijd aan mijn Nederlands had willen besteden dit half jaar dan dat ik heb gedaan. Aan de andere kant heb ik wel stappen gemaakt om mijn Nederlands te verbeteren. Dit heb ik ook te horen gekregen van Bea in mijn stage-assessment en de einderedacteuren van de Bode hebben dat ook bevestigt. Ook weet ik waar de bron van de problemen zit op het gebied van mijn Nederlands. Het probleem ligt bij de interpunctie-regels. Daar heb ik nog veel moeite mee.
  • Engels – Ook was ik dit jaar van plan om me meer te verdiepen in de Engels taal en cultuur in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Aan de ene kant is dit gelukt. Ik heb namelijk een minor gekozen die er mee te maken heeft en ik heb het nieuws in de VK en de VS uitgebreid gevolgd. Ik kan dus ook vrij gedatailleerd vertellen over bijvoorbeeld de Brexit in het Verenigd Koninkrijk en de preseditensverkiezingen in de Verenigde Staten. Aan de andere kant had ik wel wat meer willen doen.
  • Economie, politiek en cultuur – Ik merk dat ik een hele erg interesse heb ik voor deze drie thema’s. Zo volg ik de politiek in verschillende landen op de voet, verdiep ik me in verschillende culturen en volg ik het economisch nieuws op de voet. Wel lees ik het boek Economie in het nieuws van Paul van der Cingel en probeer ik zoveel mogelijk met de politiek in het buitenland in aanraking te komen. Zo weet ik nu veel meer over de Amerikaanse en Engelse politiek. Ook cultuur blijf ik interessant vinden en hier wil ik me graag meer in verdiepen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *