Het stuk begon met de insteek datajournalistiek, maar over de tijd werd het steeds meer onderzoeksjournalistiek. Toch is de basis van het stuk afkomstige vanuit de data achter het Arcadis-rapport. In deze reflectie ga ik kort en krachtig vertellen wat er achter de schermen is gebeurt bij het maken van deze productie.

Notitie-boek van mij, met daarin het onderzoek naar het rapport.

Ik had in het begin veel moeite om een onderwerp te vinden. Toen kwam ik op het Sustainable City Index (SCI) van Arcadis en ik dacht hier kan ik wat mee. Eenmaal klaar met mijn plan van aanpak ben ik gaan kijken naar opvallende resultsten in de top 100 steden. Na flink wat zoeken kwam ik tot de conclusie dat 90% van de steden in de top 10 van het sub-index Planet Europees was. Daarmee ben ik aan de slag geweest. Het doel was om een beeld te geven over hoe steden proberen te verduurzamen. Ik heb de Arcadis-lijst erbij gepakt en zag dat Stockholm boven aan stond. Er moest dus in mijn ogen een stukje over Stockholm gaan. Toch vind ik altijd een verassingselement ook fijn, dat heb ik deze keer gedaan door de stad Burlington in Vermont aan mijn stuk toe te voegen. Burlington heeft de duurzaamheidstransitie namelijk al gemaakt. Overigens heb ik voor Stockholm en Burlington allemaal Engelse bronnen moete gebruiken (The Huffpost en CDP).

Wat wel lastiger was, was de mondelinge bron. Wat een stuk altijd meer impact geeft is een mondelinge bron en dan in dit geval het liefst een Nederlandse, omdat ik het nog niet over Nederland had gehad. Ik heb contac opgenomen met de gemeente Amsterdam om te vragen of ik de wethouder kon spreken, maar hier is nooit iets op teruggekomen (ik heb het meerdere malen geprobeerd). Op naar de volgende dan maar. De gemeente Rotterdam wilde wel graag helpen en ik mocht mijn vragen via de mail versturen, wat niet heel prettig was maar toch. Het jammer was dat ik alleen maar antwoord kreeg “Kijk maar in dit rapport, of in dit rapport”. Daar schoten we dus niet veel mee op. Toen herinnerde iemand mij eraan dat we een wethouder hadden ontmoet/gezien op de CBS Brede Welvaart persconferentie en ze zij dat ik met haar contact op moet nemen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan en gelukkig wilde ze mijn vragen beantwoorden. De wethouder kwam van de gemeente Hellendoorn, dus ik heb besloten om algemene vragen te stellen als: Waar kan een gemeente/stad tegenaan lopen bij het behalen van de SDG’s? enz. Uiteindelijk heb ik het mondelinge interview in mijn stuk kunnen verwerken.

Reflecteren

Als ik op deze producties terugkijk zie ik wel dat ik van koers ben veranderd en dat vind ik zonde. De bedoeling is dat ik een datajournalistiek productie zou maken voor Duurzaam Bedrijfsleven, maar dit is meer een onderzoeksjournalistiek stuk geworden. De basis van het verhaal komt wel uit de data, maar dat is niet terug te zien in het stuk. Wel ben ik tevreden dat ik het op tijd af heb kunnen krijgen met een mondelinge bron. Als ik iets anders zou kunnen doen dan was het wel dat er meer data inmoest. Voor de rest zitten er veel termen waar ik vanuit gaat dat het Bedrijfsleven dat weet. Dat is natuurlijk altijd lastig inschatten. Ik heb ook nog geen feedback kunnen krijgen van Duurzaam Bedrijfsleven, omdat de verantwoordelijke op vakantie is en het stuk dus nog niet kan nakijken.

Competenties

  • Publieksgerichtheid: Deze productie heeft maar een paar raakvlakken met deze competentie. Ik heb met een hoogopgeleide doelgroep moeten werken en dat was wat anders dan bijvoorbeeld voor de Bode. Hierdoor heb ik ook mijn schrijfstijl moeten aanpassen en kon ik ook moeilijkere termen gebruiken. In deze blogpost heb ik ook de aard/bedoeling van de producties laten zien en ik heb dit ook doorgegeven aan Joyce van Duurzaam Bedrijfsleven.
  • Researchen: Ik heb individueel binnen het themagebied Steden en SDG’s relevante informatie verzamelt van zowel Engels schriftelijke bronnen (Huffpost en CDP) als mondelinge Nederlandse bronnen (Gemeente Hellendoorn). Bij de Huffpost heb ik nog getwijfeld of dit betrouwbaar was en bij het CDP moet je rekening houden dat het een bedrijf is. Uiteindelijk kon ik dit bericht van de The Huffpost vertrouwen, doordat ik heb gekeken wat de stad Burlington zelf had gemeld en wat de lokale kranten hadden verteld over de stad. Het CDP is een non-profit, dus dat maakte het wat betrouwbaarder. Ook was te zien dat veel steden samen werkten met het CDP wat ook de betrouwbaarheid vergrootte in mijn ogen. In het begin heb ik meerder invalshoeken moeten bedenken bij het Arcadis-rapport. Na het analyseren van de top 100 werd het al wat minder, maar zelfs nu kan ik nog meerder verhalen schrijven met de analyse die ik gemaakt heb.
  • Produceren: Dit is mijn ogen een wat inhoudelijk complexere productie. Ik ben met dit stuk zeker vijf à zes weken bezig geweest en ik heb veel rapporten en bronnen moeten lezen om dit stuk te komen. Ook het in beeld krijgen van een duurzaamheidstransitie in een stad is lastig. Een wethouder geeft niet snel toe waar hij of zij tegen aanloopt. Ik heb in het stuk mijn Nederlands taalgebruik aangepast op de doelgroep van Duurzaam Bedrijfsleven. Deze doelgroep is hogeropgeleid en werkt in het Bedrijfsleven. Zoals ik al eerder heb vermeld heb ik vijf à zes weken over het stuk gedaan en hier kwam een planning en organisatie bij kijken. Zo heb ik contact blijven houden met Joyce over mijn voorderingen en mijn plannen.
  • Vernieuwen: De insteek was datajournalistiek, dus ik heb wel een vernieuwende journalistieke werkwijze die aansluit bij de behoeften van Duurzaam Bedrijfsleven (opdrachtgever) bedacht. Uiteindelijk is het stuk in de praktijk anders uitgevallen, maar de insteek was er en Duurzaam Bedrijfsleven was ook zeer te spreken over datajournaltistiek in hun bedrijf.
  • Reflecteren: Ik heb onderzoek gedaan met een onderzoeksvraag onder begleiding van Duurzaam Bedrijfsleven. Daarnaast heb ik in deze reflectie laten zien wat mijn keuzes zijn geweest. Hiermee kan je de functionele en ethische aspecten zien van mijn journalistieke handelen en attitude.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *