In deze reeks van berichten ga ik antwoord geven op de vraag: wat is journalistiek voor mij? Dit doe ik aan de hand van een paar woorden die ik kort toelicht en daarna link ik ze met de praktijk (waar ben ik deze termen tegengekomen?)

Bescherming

Hiermee bedoel ik dat je je bronnen in bescherming neemt. Als je anonimiteit moet verlenen, doe je dit. Ik ben dit tegen gekomen bij mijn Koerdistan stuk. Ook bij al mijn andere stukken moet ik kijken hoe ik mijn bron presenteer en of ik de bron bescherm.

Voorbeeldfunctie

Ik vind nog steeds dat de media de vierde macht is en iemand die macht heeft, heeft een verantwoordelijkheid of voorbeeldfunctie. Dit ben ik veel tegengekomen bij interviews in persoon. Je moet ervoor zorgen dat je er goed gekleed bij loopt, zoals bij mijn interview met de notaris. Ik had een blouse, met een colbert aan en ik droeg mijn nette schoenen. Hierdoor nam de notaris mij gelijk een stuk serieuzer. Het verschilt een beetje per doelgroep of situatie. In de Efteling moest ik er winters uitzien, omdat we een item deden over de Winter Efteling.

Objectiviteit

Feiten en meningen goed weergeven. Aan de ene kant vind ik objectiviteit erg belangrijk, maar aan de andere kant vind ik subjectiviteit ook leuk en verrassend. Het ligt er ook net aan wat ik wil gaan doen. Wil ik verslaggever worden? Dan zal ik heel erg objectief moeten werken. Wil ik de bedrijfsjournalistiek in dan moet ik subjectief zijn over het algemeen. Ik ben objectiviteit tegen gekomen in mijn eigen stukken en heb voorbeelden van collega condor studenten die wat meer subjectief waren.

Contacten hebben en onderhouden

Zonder contacten kan je nergens komen als journalist. Daarom probeer ik een zo’n groot mogelijk netwerk op te bouwen. Ik heb dan ook de opdracht gekregen om al mijn contacten eens in een document te zetten. Dit ga ik zeker doen voor mijn eindassessment. In de praktijk kom ik dit overal tegen. Op mijn Linkedin en in persoon.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *