In deze reeks van berichten ga ik antwoord geven op de vraag: Wat is journalistiek voor mij? Dit doe ik aan de hand van een paar woorden die ik kort toelicht en daarna link ik ze met de praktijk (waar ben ik deze woorden tegengekomen?)

Reflectie op het vak

Het is belangrijk om te weten welke kant je beroep en vak opgaan. Daardoor moet je alles goed volgen en de laatste ontwikkelingen zien te vinden en ook mee te liften. In de praktijk ben ik dit al vroeg in de opleiding tegen gekomen, namelijk in de ervaringsweek van de FHJ. Dit was de eerste week van de opleiding waar elke dag een andere competentie werd behandeld. Op donderdag was het innoveren. Je kreeg de opdracht om na te denken over de toekomst van de journalistiek. Sindsdien probeer ik up-to-date te blijven van alles. Het kijken naar huidige ontwikkelen is ook belangrijk. Je kan dit allemaal terug vinden op ‘mijn pagina reflectie op het vak‘.

Waarheid

De waarheid is een beetje een cliché antwoord. Onder waarheid versta ik dat ik altijd zal proberen om de waarheid op te schrijven, ook al zorgt dat voor veel ophef. Ik ben dit heel erg tegengekomen bij mijn stuk over Koerdistan. In dit stuk heb ik de Koerden een podium gegeven. Ze spreken de waarheid, maar het is niet een vorm van waarheid die iedereen bevalt. Ik heb ook van verschillende Koerden te horen gekregen dat het een moedige beslissing was om te schrijven vanuit het oogpunt van de Koerden. Onder waarheid valt: ook citaten zo correct mogelijk noteren. Dit heb ik vooral gezien in mijn fullquote interview met Martine Pilaar.

Kritiek

Als journalist moet je goed tegen kritiek kunnen, omdat nooit iedereen het met je stuk eens is. Ik ben dit bij al mijn stukken tegengekomen. Door elke keer feedback te krijgen, leer je dat niet iedereen het eens is met de keuzes die je maakt.

Feedback en helpen

Feedback geven is een kunst. Niet iedereen kan het even goed. Je moet namelijk een balans zien te vinden tussen positief en negatief. Helpen vind ik heel erg belangrijk, omdat dit eigenlijk gewoon een taak is. Je moet helpen waar mogelijk. Feedback geven heb ik gedaan tijdens de redactievergaderingen. Het helpen heb ik ook gedaan, door mensen op een goed spoor te zetten of na te laten denken over hun keuzes

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *