Is de journalistiek iets voor mij?

Ja, ik heb al flink wat gezien van het vak journalistiek, natuurlijk niet alles. Door de journalistieke voorbeelden die iedereen meebracht zijn er veel manieren naar boven gekomen om journalistiek te bedrijven. Zo is er de podcast, stripjournalistiek, fotojournalistiek, bedrijfsjournalistiek, of het verspreiden van journalistiek via Spotify. Alles heeft mijn interesse tot nu toe. Ik heb het nog nooit meegemaakt op de middelbare school dat ik alles aan een vak leuk vind.

Wat ik tot nu toe zie, bevalt mij heel erg. En de mensen die constant zeggen dat het lastig is om een baan te vinden in de journalistiek zouden nog een keer moeten kijken. Er zijn zo veel mogelijkheden, mogelijkheden die ik eerst ook niet inzag.

Het allerbelangrijkste is dat ik plezier heb in het bedrijven van de journalistiek. Er is geen enkel moment geweest dit jaar, dat ik mijn opleiding niet leuk vond. En dat is altijd nog het allerbelangrijkst voor een beroep later. Zolang je er plezier in hebt, dan lukt het ook wel.

Voor de toekomst denk ik groots. Het liefst zou ik in het tweede jaar na mijn stage een groots onderzoek willen doen naar de Engelse taal en de manier waarop de journalistiek wordt bedreven in Engelstalige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Canada en Australië om er maar een paar te noemen. Naast dat wil ik mij verdiepen in de podcast en ik zou ook graag één of een serie van willen maken.

Als ik mij eenmaal vastbijt in een opgave dan laat ik ook niet meer los. Voor de rest is mijn telefoon ingesteld op het nieuws en de journalistiek. Zo staan de Volkskrant, BBC, The Guardian, Le Figaro en Euronews erop. Naast het volgen kijk ik ook kritisch naar veel media. Zo vind ik dat de Volkrant in het begin een saaie app had, maar vind ik dat ze nu een goede koers opgaan. De app van de BBC vind ik rommelig en daarom ook lastig om informatie te vinden. The Guardian heeft een eigen koers met heel veel mooie achtergrondstukken. Zij onderscheidden zich door elke keer een andere en bijzondere invalshoek te pakken.

Ook heb ik sinds het eerste assessment een soort van trots voor mijn vak ontwikkelt. Als ik in bepaalde situatie terecht kom, dan voel ik met trots om journalist te zijn. Voor de voorbeelden klik hier (Reflectie op mijn reis).

Denker, Doener of Dromer

Dan het antwoord op de vraag; Ben ik een denker, doener of dromer? Een mens is sowieso alle drie, maar één van de drie is dominanter dan de anderen. Neem als voorbeeld een journalist. De journalist is een dromer, omdat hij wilt dat hij veel waardering krijgt voor zijn stuk of dat het de mensen aan het denken zet. De journalist is een denker, omdat hij/zij moet nadenken over; wat wordt de opbouw van mijn tekst? Of wie ga ik interviewen? Voor welke doelgroep is het? Met hoeveel minuten/woorden moet ik werken? Enz. Als laatste is de journalist ook een doener, omdat hij/zij dat stuk toch moet maken en afleveren. Bij mij is de dromers instellingen het dominants, dat betekent niet dat ik geen van de anderen beheers of niet ben.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *