Hieronder bevindt zich de gehele eerste Veritas uitzending.

Live-verslaggeving

Het onderwerp dat we hadden gekozen voor de live-verslaggeving was niet helemaal geschikt. Zo was er op dat moment niets te zien waardoor het live gaan niet echt zin had. Naast het feit dat we niet goed hadden gekozen, was de beeldkwaliteit van de verslaggeving ook erg slecht. Ook heeft Jacqueline aangeven wat het verschil is tussen een stand-upper en een correspondent/verslaggever.

Een stand-upper is een verslaggever die naar een gebeurtenis gaat en na deze gebeurtenis kort vertelt over de belangrijkste dingen die er zijn gebeurd. Ook een belangrijk verschil is dat de stand-upper een gesprek voert met de presentator in de studio.

Een belangrijke regel binnen de televisiewereld is: talking heads. Je moet veel beelden gebruiken en niet te veel hoofden laten zien.

Achtergrondbeelden

Geen diavoorstelling maken van verschillende foto’s, beweging leidt namelijk af. Doordat de foto’s zich afwisselen gaan de mensen zich daarop focussen.

Items

Een belangrijk punt bij alle items was het feit dat niemand vanuit de juiste hoek had gefilmd. Je zag wel dat iedereen de camera redelijk dichtbij de interviewer had staan, maar niet dichtbij genoeg. De cameraman en de interviewer moeten altijd aan elkaar vastgeplakt zitten. Wat ook belangrijk is dat het licht niet te snel mag overgaan en dat je moet kiezen tussen kunstlicht of natuurlijk licht.

“Geen plakplaatjes van maken, maar echt monteren” – Jacqueline de Bruijn

Naast deze feedback hebben we ook nog wat tips gekregen over het monteren. Geen plakplaatjes gebruiken, maar echt monteren. Dit betekent dat je van de beelden een klein verhaaltje moet maken. Door verschillende close-ups en kaders kan je een levender beeld schetsen.

“De regie moet altijd in de handen blijven van de interviewer” – Jacqueline de Bruijn

Interviews in de items en in de televisie-uitzending

Je mag gerust wat brutaler zijn, vraag als er veel geluidsoverlast is om een andere locatie en als de vragen niet concreet worden beantwoord of je het nog een keer kunt doen. Van tevoren moet je eigenlijk al weten wat voor een verhaal je wilt hebben. Ook is het belangrijk om te kijken of er wel beeld bij het onderwerp kan. Zonder beeld, geen item. In een interview moet de interviewer altijd de regie hebben. Raak je de regie kwijt, dan kan de geïnterviewde zelf bepalen hoe het interview gaat lopen.

Beeldtaal

Als iemand uit beeld loopt, je gaat van binnen naar buiten of je zoomt uit op een ruimte, dan betekent dat het einde van de video. Ook een belangrijk punt is dat een pan heeft altijd een betekenis heeft. Een pan is een camerabeweging die in verhaaltje laat zien.

Voor de rest heeft Jacqueline nog een opdracht gegeven: “Als je tijd hebt, moet je een verhaal maken van 1 minuut met alleen maar beelden. Audio mag je wel gebruiken, je mag het alleen niet toevoegen. Kies dan een onderwerp als water of de zon”


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *