De afgelopen week was een week waarin alles anders liep en alles onverwacht ging. Er is veel gebeurd zowel op het gebied op Condor, maar ook zeker voor DataBewijst en mijn stage van volgend semester.

Maandag

De week begon zoals gewoonlijk met een Condor vergadering. Tijdens deze vergadering hebben we vooral gekeken naar de belofte en ideeën voor ons onderzoek. Devid meldde nogmaals dat we nog niet te veel met het onderzoek moeten zitten, maar ik wil toch wel graag een onderwerp en een begin maken om zo wat meer rust in de chaos te creëren. De Condor vergadering was lekker kort en daarna hebben Mirthe en ik nog met Roy gezeten om het over ons project met de Nuenense Krant te hebben. In dit gesprek hebben we het gehad over hoe het tot nu toe loopt en wat er moet veranderen. Ook heeft Roy toen aangegeven dat het slim was om de vergadering van donderdag met de Nuenense Krant af te zeggen. Na deze DNK vergadering heeft Mirthe een aantal potentiële klanten gebeld voor DataBewijst en heb ik de administratie daarvan bijgehouden. Veel partijen waren geïnteresseerd om een verkenningsgesprek aan te gaan om zo ons beter te leren kennen. Last but not least, kregen we nog een vraagstuk van Roy uitgelegd en Mirthe, Eline en ik zijn wel geïnteresseerd maar alleen als er een derde mediapartij bij betrokken mag worden en daar ook interesse in heeft. Ik zal onder het kopje donderdag wat meer over dit vraagstuk uitleggen aangezien we toen hebben gezeten met Adri Cornelissen van IFontys.

Dinsdag

De ochtend begon met een reis naar Hilversum Media Park om daar te praten over een eventuele stage bij RTL Z. Dit gesprek verliep goed en ze waren erg onder de indruk van mijn mail en dat ik naar de redactie was toegestapt om te vragen of ik daar stage mag gaan lopen. Na het gesprek heb ik nog een rondleiding gekregen over de redactie van RTL Z die bij de redactie van RTL Nieuws zit. Tijdens het kennismakingsgesprek hebben we ook nog gezeten over hoe we mijn stage precies willen gaan invullen. Ik kan nu zeggen dat ik een stageplek heb en ik ben daar echt super blij mee. Dit is echt een stageplek waarin ik flink kan gaan groeien in mijn ogen. Daarna ben ik terug gegaan naar Tilburg om daar nog even mee te denken voor het accelerator-programma van de SVDJ. Eenmaal aangekomen zag ik dat Stephanie, Eline en Mirthe al flink wat voortgang hadden geboekt, maar dat ze ook vastliepen. Toen hebben we Nancy gevraagd om ons te helpen en dat heeft ze zeker gedaan. We zagen in dat de subsidie-aanvraag meer op een probleem binnen ons bedrijf moeten invullen dan op een probleem binnen de journalistiek die we willen oplossen met een tool, terwijl dat maar een gedeelte van ons werk is. We zaten daarna nog wat te praten over DataBewijst en toen besloot Nancy om even naar het Brabants Dagblad toe te lopen om te vragen of de chef van de regio Tilburg beschikbaar was om even te praten. We hebben toen een pitch gedaan die in mijn ogen goed ging. Op een paar punten na. Zo viel mij heel erg snel op dat ze geen interesse had in OSINT en toch bleven wij doorpraten over OSINT. Wat we eigenlijk hadden moeten doen was ons verhaal over OSINT snel eindigen en doorgaan op datajournalistiek wat wel weer interessant is. Maar voor een eerste verkenningsgesprek vond ik het heel erg goed gaan en hebben we onszelf goed weten neer te zetten. Gelukkig heeft Nancy ons ook geholpen met het voorbereiden. Daarnaast zei ze dat het misschien ook nog een goed idee was om Omroep Brabant te bellen en gelukkig had ik al een telefoonnummer van iemand bij Omroep Brabant dus die heb ik gebeld. Hij nam alleen niet op.

Woensdag

Woensdag, kwam ik al vroeg naar school zodat ik omroep Brabant kon bellen. Ik heb hem kunnen spreken en heb een mail gestuurd met daarin een paar data om af te spreken. Daarna hebben we (team van DataBewijst) met Roy gezeten om het over onder andere het accelerator-programma te hebben. In dit gesprek gaf Roy ons het advies om het niet te doen. Hij heeft er vraagtekens bij of het ons wel wat gaat opleveren. Dus wij hebben toen ook besloten om nog wel naar de Innovatiedag te gaan van de SVDJ, maar om op dit moment nog niet verder te werken voor de subsidie. Daarna zijn Mirthe en ik nog naar Eindhoven geweest om samen met Patric, de begeleider van Sharon en Kelly (toegepaste psychologie studenten), om over de Nuenense Krant te praten. Ik vond het goed dat we even de tijd hebben genomen om te reflecteren en verder te kijken en ik was ook blij dat we steun konden vinden bij Patric over het publiceren van de enquêtes. Hij zei namelijk ook dat dit via de Nuenense Krant moet, zo niet dan houdt het op. We waren er een paar punten waar wat onenigheid over was. Zo was er het transcriberen van de interviews en onze werkwijze tot nu toe. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en is er besloten dat de journalistiek studenten de twee lokale kranten met elkaar gaan vergelijken en zo een onderzoek opstellen. Sharon en Kelly gaan aan de slag met het transcriberen en analyseren van de interviews. Ik vond het een goed vergadering als ik er op terugkijken. Ik was wel teleurgesteld in mijzelf dat ik ontploft ben en mezelf even niet onder controle had, dat was niet netjes en ook niet goed. Gelukkig heeft het wel het gewenste resultaat opgeleverd, namelijk niet meer transcriberen.

Donderdag

De dag begon met dat Mirthe en ik aan de slag gingen voor het onderzoek dat we moeten doen, als compromis, met de toegepaste psychologie studenten voor de Nuenense Krant. Mirthe en ik hebben een opzetje gemaakt. Samen met Iza en Britt gaan we naar drie aspecten kijken bij de twee lokale kranten in Nuenen. We kijken naar lay-out, artikel op basis van inhoud en advertenties. Mirthe en ik gaan beide aan de slag met artikelen op basis van inhoud. Wij doen dit met zijn tweeën omdat het veel tijd gaat kosten om de artikelen van drie edities te analyseren en te vergelijken. Vlak na deze bijeenkomst gingen we alweer verder met de Condor vergadering en dit was interessant. Het was geweldig om te zien wat iedereen in zijn belofte gaat zetten en waar ze aan willen werken dit semester. Ik vind het leuk om te zien welke kant iedereen op gaat. Ikzelf wil graag echt aan de slag gaan met onderzoek- en datajournalistiek. Daarnaast wil ik me graag meer focussen op de thema’s politiek en economie. Helaas moesten Eline, Stephanie, Mirthe en ik eerder weg, omdat we een afspraak hadden met de minor DDBL van de Fontys ICT-opleiding. In dit gesprek hebben we het gehad over ons bedrijf en wat we graag zouden willen zien van ze. Wij hebben gevraagd of zij ons kunnen helpen me een tool om onze producties zo transparant mogelijk te maken. Hoe we dat gaan invullen of hoe deze tool eruit komt te zien? Dat weten we nog niet, maar het is wel spannend en ik kijk heel erg naar deze samenwerking uit. Na deze vergadering hebben we nog met Adri Cornelissen van IFontys gezeten om te kijken naar het vraagstuk met de naam Hill, Seal en Condor. In dit vraagstuk moeten we op een kritische manier gaan kijken naar de Seal-modellen opleidingen van Fontys en daar een artikel over schrijven. Adri wilt vooral een informatieve invalshoek, maar Eline, Mirthe en ik willen liever een kritische invalshoek als we dit gaan doen. Nu is het de bedoeling om met andere, journalistiek, partijen rond de tafel te gaan zitten om te kijken of zij het interessant vinden. Vinden zij dat niet, dan ziet het ernaar uit dat ik het niet ga doen. Na deze vergadering hebben Mirthe en ik nog even met Roy gepraat in Tilburg en kwam Albert nog langs om te vragen of we onderdeel willen worden van een team die hij aan het opstellen was voor een opdracht van de FHJ. Helaas, heb ik het te druk en kwam Mirthe ook tot dezelfde conclusie. Wel hebben we aangeboden dat we altijd kunnen helpen wanneer ze hulp nodig hebben. Ik vond het wel heel erg fijn dat Albert naar ons toekwam om het te vragen. Dit laat toch weer die Condor Community zien die zich nu langzaam aan het ontwikkelen is. Helaas was dit niet op de borrel van dinsdag te zien, maar je ziet het wel met dit soort dingen.

Categorieën: Weekverslag

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *