“Media spelen een steeds belangrijker rol in de samenleving. Daarom verdienen de kwaliteit en maatschappelijke betekenis van media in het algemeen en de journalistiek in het bijzonder speciale aandacht”, zo meldt de website van de journalistiek prijs De Tegel.

Sinds 2007 wordt er jaarlijks een journalistieke prijs met nationale uitstraling toegekend: De Tegel. De Tegel is een erkenning en een eerbetoon voor Nederlandse journalisten die bijzondere producties hebben gemaakt die voor verbetering en handhaving van de kwaliteit van de Nederlandstalige journalistiek. Er zijn verschillende categorieën waarmee te winnen valt. Zo zijn er de categorieën: Nieuws-, verslaggevings-, achtergrond-, onderzoeks-, interview- en cameraproducties, regio/lokaal en een aanmoediging voor journalistiek talent.

Nu was er ook een middagprogramma en daar was ik bij. In dit middagprogramma waren er verschillende sprekers van regionale/lokale omroepen over hun ervaringen en om het interactief te maken, gaven de sprekers stellingen waarover gediscussieerd kon worden door verschillende groepen. En voorbeeld van een stelling was van Brian van der Bol, werkzaam bij Omroep West. Zijn stelling ging erover of lokale omroepen wel kritisch mogen zijn over de gemeente waar ze subsidie overkrijgen? Het doel van deze stelling was een discussie over het gevaar van subsidies en hoe je daar mee om moet gaan.

De uitreiking begon rond 20:15 er werd gepresenteerd door Art Rooijakkers. In de categorie nieuws won Natalie Righton van de Volkskrant met haar stuk over Halbe Zijlstra. In de categorie nieuwsverslaggeving wist de Volkskrant ook een prijs binnen te slepen met het verhaal aan het front in Jemen van Ana van Es, kreeg de Volkskrant de tweede prijs van de avond.

Door naar de volgende categorie: interview. In deze categorie wist weer de Volkskrant een prijs te behalen met hun stuk over Jason Walters, geschreven door Janny Groen. De categorie talent ging niet naar de Volkskrant maar naar Daniël Verlaan van RTL Nieuws.

De tegel voor de categorie onderzoek kwam in handen van Nieuwsuur en Trouw met hun onderzoek naar steun aan Syrische strijdgroepen van Milena Holdert (Nieuwsuur) en Ghassan Dahhan (Trouw). Dan volgde de categorie Storimans, een categorie speciaal voor de cameramannen en vrouwen in de journalistiek. Deze prijs werd gewonnen door Freek Bottema, cameraman voor RTL Nieuws, en zijn productie Alaska.

De laatste drie tegels gingen naar de achtste dag van Yan Ting Yuen & Robert Kosters, KRO-NCRV voor 2DOC/NPO2 (categorie: achtergrond), anoniem intiem van Maarten Dallinga, GLD.nl, Radio Gelderland, TV Gelderland, NPO Radio 1, Radio Oost (categorie regio/lokaaal) en de publieksprijs met meer dan 2600 stemmen ging naar Heineken in Afrika van Oliver van Beemen, Laura Stek en Femke van Zeijl van Follow the Money, VPRO Radio 1 en NRC.

Een bijzondere ervaring voor mijzelf, maar ook zeker een grote inspiratie. Er is veel mogelijk zowel landelijk als regionaal of zelfs lokaal. Je moet het maar durven aan te pakken. Volgend jaar weer.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *