Zoals altijd bij een nieuw semester starten we met een belofte om vooruit te kijken. Wat wil ik bereiken in dit semester? Waar wil ik mee aan de slag en hoe ga ik dat bereiken? Dit semester ga ik opdelen in vier delen: DataBewijst, data- en onderzoeksjournalistiek, het onderzoek en voorbereiding voor mijn stage. Tegelijkertijd wil ik het ook niet te veel vast zetten. Ik ben iemand die ook dingen onderweg oppakt en kijkt wat er op zijn pad komt.

DataBewijst

DataBewijst is een naam die jullie nog vaker zullen horen, aangezien dit het bedrijf is wat ik samen met Mirthe, Stephanie en Eline heb opgericht. Wat ik dit semester wil bereiken is dat we een goede plek in de markt vinden en een goed verdienmodel neer kunnen zetten. De goede plek in de markt vinden hoop ik te vinden door met zoveel mogelijk bedrijven in zee te gaan om zo te kijken waar wij het beste passen. In alle eerlijkheid ben ik wel een beetje huiverig over de bedrijfsjournalistiek, maar misschien zie ik aan het einde wel in dat het de beste optie is. Tegelijkertijd hoop ik dat we met DataBewijst verschillende innovatieve producties kunnen zetten. Het lijkt mij gaaf om een goede datajournalistiek podcast(-serie) te ontwikkelen.

Data- en onderzoeksjournalistiek

Datajournalistiek zal wel in orde komen met DataBewijst, maar tegelijkertijd zou ik ook me graag wat meer willen verdiepen in onderzoeksjournalistiek. Het zou helemaal perfect zijn als ik ook nog een productie kan maken waar onderzoeksjournalistiek in zit. Of dit haalbaar is durf ik niet te zeggen. Het viel mij op dat ik de laatste twee weken heel erg bezig ben geweest met DataBewijst en er was weinig tijd voor ander dingen. Ik hoop dat ik de tijd en ruimte krijg om een gaaf onderzoek te doen. Maar datajournalistiek producties wil ik wel gaan maken in dit semester. Ik heb er ook vertrouwen in dat die er wel gaan komen. De profilering ligt bij mij dus echt bij de data- en onderzoeksjournalistiek. Ik zie mijzelf aan de slag gaan met verschillende onderzoeken en datasets. Vooral de datajournalistiek zal verbonden worden met DataBewijst.

Onderzoek

Het onderzoek is een verplicht onderdeel dit semester en ik vind dit alleen maar goed. Ik denk dat het goed is voor ons allemaal. Ik ben al helemaal blij dat we het kunnen inzetten voor ons bedrijf. Er zijn namelijk nog genoeg dingen waar wij onderzoek naar kunnen doen binnen ons bedrijf. Daarom geef ik het onderzoek ook een plek in mijn belofte, want ik wil aan het einde van dit semester een goed onderzoek hebben. Wat het onderwerp van dit onderzoek wordt moet ik nog bepalen samen met de andere van DataBewijst. Het onderwerp van mijn onderzoek gaat vooral de regionale markt op. Ik ga onderzoeken wanneer het nou voor regionale media interessant wordt om datajournalistiek te gaan doen. En met dit onderzoek snijdt het mes gelukkig aan twee kanten. Ik leer tegelijkertijd veel over de regionale journalistiek, maar ik lever ook een goed onderzoek voor DataBewijst.

Voorbereiden voor stage

Hier ga ik het minste tijd in steken, maar ik wil wel wat gaan doen om mijn stage voor te bereiden. Ik ga volgend jaar, als alles goed loopt, stage lopen bij RTL Z en ik wil me alvast een beetje voorbereiden door wat meer het economische en politiek nieuws te volgen en daarnaast ook een beetje de schrijfstijl van RTL Z mij eigen maken. Uiteraard ga ik hier niet al mijn tijd aan besteden, maar wel wat tijd. De voorbereiding zal ook gebeuren door meer literatuur over economie te lezen, maar ook door aan de slag te gaan met economisch en politieke data zodat ik meer te weten kom over deze wereld.

Overig

Ik weet dat publieksgerichtheid de achilleshiel is bij mij, dus hier hou ik ook rekening mee. Het vraagstuk, De Nuenense Krant, speelt hier handig op in. Dit vraagstuk gaat vrijwel helemaal in op publieksgerichtheid en ik verwacht ook wel dat ik hier in dit semester ook wel wat meer aan de slag mee ga. Daarnaast zijn er nog de vraagstukken die er komen en eventuele andere samenwerkingen die worden aangeboden. Ik sta overal voor open en ik kijk wel wat er op mijn pad komt. Ik wil niet mijn gehele semester in beton gieten.

Het is veel, maar volgens veel mensen ben ik ook een workaholic. Ik denk dat ik flink kan groeien dit semester en heb veel vertrouwen in mijzelf. Ik zie op dit moment geen reden om ergens de fout in te gaan. Ik moet er wel rekening mee gaan houden dat ik niet te veel hooi op mijn vork ga nemen. Ik weet dat ik veel aankan maar ik moet wel goed naar mijzelf blijven kijken. Dit is een persoonlijke stap die ik zeker moet gaan zetten. Oftewel, vaker nee zeggen tegen bepaalde opdrachten en niet te veel doen. Daarnaast helpt het ook al als ik dingen niet wat sneller uit context trek.

Categorieën: Condor

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *