Publieksgerichtheid

Naast het constant rekening houden met mijn doelgroep, heb ik ook hulp gevraag van mijn publiek/doelgroep wanneer ik het zelf niet weet. Zo heb ik met de peiling van de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen gebruik gemaakt van de mensen. Tijden één van de debatten heb ik ook voor extra informatie gevraag aan iemand die er meer verstand van had. Dit was wel iemand van Groenlinks, maar toch heb ik daar veel nuttige en feitelijke informatie uit kunnen halen. Ook in Edinburgh heb ik weet gebruik gemaakt van het publiek. Zo hebben we twee mensen op straat geïnterviewd over wat de Fringe precies is en hoe het voor de ‘locals’ is. Tijdens het verslaggeven heb ik er ook meerder keren gebruik van gemaakt, tijdens mijn nieuwsverslag over de Four Freedoms Awards heb ik met de agent gepraat over de beveiliging.

Researchen

Het controleren van mijn bronnen ben ik heel erg tegengekomen bij mijn opdracht voor Maps4news over de Tour de Fance. Ik moest allemaal facts verzamelen over de Tour de Fance, maar voordat ik de feiten had, moest ik elke website controleren op juistheid. Zo heb ik elke website van elk dorpje dat aan de Tour de France meedoet, gecontroleerd op juistheid. Daarbij komt ook nog het feit, dat ik moest vertrouwen op mijn eigen Frans en niet op dat van iemand anders en helemaal niet de vertaalmachines op internet.

Produceren

Dit half jaar ben ik weer veel bezig geweest, maar ik ben ook zeker op kwaliteit gaan zitten i.p.v. kwantiteit. Het ziet er misschien uit als veel en dat is het ook, maar de kwaliteit is wel omhoog gegaan. Zo heb ik door het onderzoek, wat ik vooraf heb gedaan, naar verschillende soorten verslagen, de kwaliteit van mijn verslagen daarna erg verbetert.

Vernieuwen

Vernieuwen heb ik toegepast op verschillende manieren. Zo volg ik heel erg nauw de nieuwe ontwikkelingen die de Volkskrant doormaakt. De Volkskrant heeft namelijk hun website en app verandert en naar mijn gevoel ook hun koers. Ik heb ze ernaar gevraag, maar ik heb geen antwoord teruggekregen. Ook heb ik het technisch gedaan, zo hebben we bij de top zeven van Edinburgh gebruik gemaakt van 360 graden foto’s. Dit is ook een vernieuwende manier van werken in de journalistiek.

Reflecteren

De belangrijkste van allemaal, voor mij dan. Deze heb ik heel erg toegepast. Ik heb veel meer berichten gepost met daarin mijn gedachtegoed en ik heb gereflecteerd op mijn stukken. En niet zoals de vorige keer alleen maar op eindredactie, maar veel meer op mijn rol als journalist op dat moment of de opbouw of mijn keuzes die ik heb gemaakt. Naast het kijken naar mijn eigen werk, heb ik ook het werkveld nauw in de gaten gehouden. Wat voor veranderingen vinden er plaats? Zo zie je een grote verschuiving naar de podcast. Dan vraag ik mij af, moet ik met deze trend meegaan of moet ik het aan mij voorbij laten gaan. Ik moet niet gelijk tot actie overgaan, maar beter over de dingen nadenken. Een heel goed voorbeeld is mijn stageplekken.

Ik heb stageplekken aangeboden gekregen bij BNR Nieuwsradio, Omroep Zeeland en E52. Mijn eerste gedachte was BNR, omdat dit nationaal en groot en geweldig is. Toen begon ik goed na te denken, is BNR wel goed op dit moment? Na lang wikken en wegen heb ik besloten om geen stage te gaan lopen bij BNR Nieuwsradio. Eerst stilstaan, twee stappen terug doen en goed nadenken over wat wil ik nou precies.

Dit was de toelichting bij mijn competenties.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *