De dag na de publicatie van de Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2019 kwamen tweehonderdvijftig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de overheid en NGO’s bijeen in Den Haag. Samen keken zij hoe Nederland ervoor staat op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG). De vraag die naar boven kwam: “Kunnen we, maar zullen we ook?”

16-05-2019 15:43 | DOOR: REDACTIE DUURZAAMBEDRIJFSLEVEN.NL

Geschreven door: Stephanie Roggekamp en Cédric Broodman​

Eppy Boschma van VNO-NCW, MKB-Nederland en Global Compact Netwerk Nederland meldt dat de SDG’s steeds meer bekendheid krijgen bij bedrijven en dat er ook meer in geïnvesteerd wordt. Vooral aan de doelen waardig werk en economische groei (SDG 8), verantwoorde consumptie en productie (SDG 12) en klimaatactie (SDG 13) wordt meer aandacht besteed. Ook willen steeds meer jongeren en jong-professionals hun stem laten horen en zich inzetten voor de zeventien doelen.

Lees ookHogescholen zetten opnieuw stappen met de Sustainable Development Goals

SDG in bedrijfsstrategie

“Bedrijven zijn zich meer bewust van de SDG’s, maar vinden het nog moeilijk om het toe te passen in hun beleid,” zo vertelt Eppy Boschma. “Bedrijven kunnen de doelen op drie niveaus toepassen. Zo kan het in het bestuur, in ketens of in samenwerkingsverbanden. Pak bijvoorbeeld Heineken, die heeft de SDG’s in zijn bedrijfsplan opgenomen, maar heeft ook in zijn keten gekeken hoe ze dit eerlijker en transparanter kunnen weergeven.” Door op deze manier te werken ontstaat er binnen een bedrijf een doel waar ze naartoe kunnen werken.

KPN pakt gendergelijkheid aan

Tijdens de bijeenkomst waren er drie panels aanwezig om verschillende SDG’s te belichten en daarover te debatteren. Eén van de panels ging over de gendergelijkheid in Nederland. Panelleden Edith van der Spruit (WO=MEN) en Brechtje Spoorenberg (KPN) vertelden over de stappen die KPN maakt. “Wij willen het makkelijker maken voor het personeel om thuis te werken. Daarnaast hebben wij de beloningen voor vrouwen en mannen gelijk getrokken en de sollicitatieprocedure gaat eerlijker”, vertelt Spoorenberg.

Zo concludeerde het publiek op het einde dat Nederland, het bedrijfsleven en de overheid al een goed begin hebben gemaakt, maar om de doelen in 2030 te halen zal er een sprintje getrokken moeten worden.

Ook de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs is van belang om voortgang te boeken met de SDG’s. Daarom lanceerden vier hogescholen vorige week het platform SDGs on Stage. Dit content- en stageplatform brengt studenten en duurzame ondernemingen bij elkaar rondom SDG’s.Deel op LinkedInDeel op Twitter Verenigde Naties Nederland SDGs

GESCHREVEN DOOR STEPHANIE ROGGEKAMP EN CÉDRIC BROODMAN | AFBEELDING: ADOBE STOCK


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *