Het was een bijzonder en heftig semester met veel veranderingen. Om te beginnen met het feit dat we het grootste gedeelte van de tijd thuis hebben moeten zitten, vanwege het coronavirus. Vooral in het begin was dit heel erg aanpassen. Toch heb ik uiteindelijk een structuur kunnen vinden die me door deze weken heen heeft geholpen. Tegelijkertijd heeft het thuis zitten ook zo zijn voordelen. Je krijgt veel meer voor elkaar dan als je op het Deprez zit. Dit viel me in de eerste week al op toen ik sneller klaar was met bepaalde dingen dan ik van te voren had in geschat. Daarnaast kan je ook makkelijker je eigen structuur opbouwen. Zo ben ik echt een ochtendmens en nu had ik ook de tijd om ’s ochtends vroeg al te beginnen, terwijl als je in het Deprez zit dat toch lastiger is.

Toch zijn er in mijn ogen meer nadelen dan voordelen aan het thuis werken. Ik mis heel erg die informele sfeer die in het Deprez te vinden is. Normaal praat ik bijvoorbeeld met Mirthe over het weekend, om vervolgens met Yalou over kunst te hebben. Daarna praat ik met een tweedejaars over hoe hun stage was en dan praat ik weer met een eerstejaars over hoe mijn eerste jaar was. Tussendoor komt Roy dan bijvoorbeeld even langs om ook even wat te vertellen. Dat mis ik nu heel erg. Het feit dat je toch best wel vaak met meerdere dingen tegelijkertijd bezig bent en dat je veel praat met iedereen binnen Condor. Ook een groot nadeel is dat je ziet dat de vergaderingen langzaamaan steeds korter worden. Er wordt alleen maar over de belangrijke dingen gepraat, terwijl er minder kennis gedeeld wordt en dat mis ik ook heel erg. Ook de energie is anders online dan in het Deprez. Soms zijn er vergaderingen waarbij er totaal geen energie is, terwijl dat in het Deprez zelden tot nooit voorkwam.

Onderzoek

Het onderzoek is waanzinnig interessant, maar er zit toch meer tijd in dan je denkt. Ondanks dat Devid zegt dat je het niet te groot moet maken is dat toch lastig als je en een literatuuronderzoek moet doen en vier of meer interviews moet doen en daarbij nog moet kijken of je onderzoek valide is. Dan wordt er ook gezegd dat je er gewoon niet te veel tijd erin moet steken. Het weegt toch niet al te zwaar. Dit vind ik gewoon ernstig dat het überhaupt gezegd wordt. Ik streef altijd naar het beste resultaat en dan wordt er gezegd dat je er niet te veel tijd aan moet besteden en dat je het eventueel mag afraffelen. Met Roy hebben we het gehad over het onderzoek en hij gaf aan dat je in je vierde jaar ook een onderzoek moet doen maar dat je de vorm zelf mag vormgeven en dat dit niet hoeft in een onderzoeksverslag. Voor mijn gevoel ligt daar de bron van de problemen die wij nu hebben. We moeten namelijk een onderzoeksverslag en een productie daarvan maken. Nu is de laatste productie niet meer verplicht maar ze willen het wel het liefst zien.

Daarnaast hebben wij allemaal geen ervaring in het maken van een onderzoeksverslag dus moeten wij de rol van onderzoeker (alleen op het punt van het verslag schrijven overigens) op ons nemen, terwijl dat ook niet bij het assessment in het vierde jaar wordt verwacht. Ja, er wordt wel verwacht dat je onafhankelijk en valide onderzoek kan doen en dat je weet wat een goed onderzoek maakt en wat niet, maar er wordt niet van je verwacht dat je een onderzoeksverslag schrijft. Dit is frustrerend want je bent zo veel tijd kwijt aan het schrijven van een onderzoeksverslag met alle regels die daar aan moeten voldoen.

DataBewijst

De startup kan ook niet ontbreken als ik over dit semester schrijf, want het heeft zo zijn ups-en-downs gehad. Zo moesten we na de we-scan even goed met elkaar zitten, omdat er wat gevoelens werden losgemaakt. Voor Eline en Mirthe gingen we eigenlijk te snel en pakten we te veel door en dat zorgde ervoor dat ze zichzelf niet relax en op hun gemak voelde. Dus er moest wat veranderen, want zo kon het niet verder. We hebben toen besloten om minder tijd voor DataBewijst in te plannen. Zo hebben we nog maar twee dagen per week dat we aan DataBewijst zitten. Ik vind dit heel erg weinig, maar we zijn een team dus we moeten wat water bij de wijn doen. Toch ben ik samen met Stephanie tot de conclusie gekomen dat wij ons op dit moment niet helemaal fijn voelen bij hoe het met DataBewijst gaat. Nu heb ik het gevoel dat ik te veel geremd wordt en daardoor haal ik er niet genoeg energie meer uit. Terwijl ik dat eerst wel had. We moeten dus een manier zien te vinden dat zowel Stephanie als ik, als Mirthe en Eline blij zijn en zich goed voelen. Gelukkig zijn er ook ups geweest. Zo is onze eerste productie gepubliceerd en staan we bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Daarnaast hebben we vier geweldige onderzoeken neergezet die allemaal super interessant zijn voor DataBewijst. We hebben veel gedaan dit semester en daar ben ik trots op.

Het was een intens semester met veel verschillende dingen, maar ik ben toch super tevreden met de groei die ik heb gemaakt en wat ik heb neergezet dit jaar onder deze omstandigheden. Het laat toch allemaal zien hoe flexibel ik kan zijn en hoe flexibel Condor is.

Categorieën: Reflecteren

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *