Ik ben meerdere malen projectleider geweest dit semester. Zo ben ik projectleider geweest van de podcast Perugia, een aantal vraagstukken van Art Rooijakkers en ik ben projectleider van datajournalistiek.

Nu moet ik zeggen dat ik als projectleider van de podcast Perugia wel wat steken heb laten vallen. Zo heb ik er niet streng genoeg op gezeten en is er weinig contact geweest, terwijl dit wel onder de taak valt van de projectleider in mijn ogen.Hier heb ik ook geleerd dat er je als projectleider moet aanpassen aan de groep. De ene groep heeft meer begeleiding nodig, dan de andere.

Als projectleider van Art was ik vooral verantwoordelijk voor het eindproduct (de opmaak, enz.) en de tijdsplanning. Alleen in mijn eerste vraagstuk heb ik anders moeten optreden. Zo moest ik toen vertellen tegen de medestudent, hoe ik het ervoer als projectleider en wat hij het beste kon doen in mijn ogen. Gelukkig was de student in kwestie het er ook mee eens.

Voor het grootste gedeelte ben ik ook projectleider geweest van het datajournalistiek groepje en hier kan ik ook wat meer over vertellen. Zo heb ik workshops geregeld met het CBS en Universiteit Leiden. Daarnaast heb ik nog contact opgenomen met Pointer en andere datajournalisten. Ook heb ik een planning gemaakt en bijgehouden voor de groep. Ik heb er ook voor gekozen om in dit groepje feedback te vragen, omdat ik hier het langst als projectleider heb gezeten (of mag zitten als we over de toekomst praten). Feedback was onder andere dat ik soms te streng kan zijn en dat ik soms betweterig kan overkomen. Gelukkig was er ook nog positieve feedback. Zo werd er gezegd dat ik betweterig kan zijn, maar wel met een kern van waarheid erin.

Ik heb ook een groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ik te veel werk op mij neem. Toch laat ik niemand de kantjes eraf lopen en zet ik me in volgens het groepsbelang. Een quote van Mirthe van Wijngaarden over mijn projectleiderschap: “Als je duidelijkheid, overzicht en eerlijkheid wil, dan moet je Cédric tot projectleider benoemen. Progressie en succes van zijn project gegarandeerd.”

Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het erg leuk vind om als projectleider aan de slag te gaan, maar het vierde semester was toch wel een bridge to far. Ik ben meer projectleider geweest dan niet. Aan de ene kant vind ik het een hele eer dat ik het vertrouwen krijg (bureauredactie Art en datajournalistiek) om als projectleider te werken. Tegelijkertijd moet ik ook niet alle eer opstrijken voor mijzelf. Zo ben ik projectleider geworden van de podcast Perugia, omdat er niemand anders meer over was en heb ik binnen datajournalistiek mezelf als projectleider aangeboden.

Toch hoop ik volgend jaar dat het wat meer gebalanceerd wordt, dat ik niet voor alles projectleider wordt. Wel hoop ik dat ik het vertrouwen nog heb of krijg om als projectleider van datajournalistiek te dienen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *