Naast de competenties moeten we ook nog andere dingen bewijzen. Zo moeten we laten zien dat we met ondernemerschap, met onderzoeksjournalistiek en met profileren bezig zijn. In dit bericht laat ik zien waar ik tot nu toe mee bezig ben op het gebied van ondernemerschap.

Het begon allemaal al in de eerste week na de stages. Toen kregen we te horen dat we met ondernemerschap aan de slag moesten gaan voor de komende jaren. Een goed iets om mee bezig te zijn en ook erg belangrijk, omdat er een grote kans is dat we als freelancer aan de slag gegaan.

Alleen door een miscommunicatie ontstond er een discussie over of een bedrijf moesten oprichten of niet. Terwijl het doel is dat we met ondernemerschap aan de slag gaan. Er zit een verschil tussen ondernemerschap en een onderneming, daar werden we later op gewezen. Je kan aan ondernemerschap doen, zonder een onderneming te starten.

We hebben toen de eerste opdrachten binnen gekregen en gaan daar ook mee aan de slag. En je ziet langzaam dat er wat met ondernemen gebeurt. Zo heb je onderhandelingen met een bedrijf of persoon, zoals Art Rooijakkers. Op dit moment zitten we met dat project op een punt waar wij meer willen dan ons geboden wordt. Dat betekent dat er onderhandelt moet worden.

Ook zie je dat langzaam de structuren ontstaan. Zo hebben we voorzitters aangewezen en zijn er opdrachten op een vrije eerlijke manier verdeeld. Dit is al een begin en tot nu toe werkt het uitstekend. Ook op kleiner niveau zie je dit terug komen, zo zijn er verschillende projecten die contact opnemen met bedrijven of stukken proberen te verkopen aan bedrijven. Een voorbeeld is het project datajournalistiek, dit is naast literatuur en workshop nog veel meer. Zo gaan wij ook stukken schrijven (na de meivakantie) en verkopen die misschien wel aan een aantal bedrijven/mediaorganisaties. Ook wordt er geregeld dat er met bepaalde partijen samengewerkt kan worden om te betere connecties en beter producties te komen.

Zoals je merkt zijn we en ik ook flink mee bezig. Ik ben aangesloten bij het project met Art Rooijakkers, dus ik help mee met de onderhandelingen. Ook ben ik projectleider van datajournalistiek, dus ik heb een rol in de samenwerkingen en het eventueel verkopen van stukken.

Daarnaast ben ik ook nog bezig om een freelance baantje te regelen bij een lokale krant in Middelburg. Ik ben zelfs uitgenodigd om verder te onderhandelen om als echte freelancer aan de slag te gaan. Dit gaat allemaal na de meivakantie beginnen. En al krijg ik de baan niet, dan leer ik alsnog veel. Om een idee te geven van wat ik graag zou willen, heb ik met Mirthe gepraat over wat zij precies doet voor haar lokale krant. Wat Mirthe doet zou ik ook graag willen, één keer per week een stuk schrijven voor de krant.

Druk bezig dus met ondernemerschap, maar ik heb zeker nog veel stappen om te zetten. Na de vakantie dus flink aan de slag, maar ik ben wel op het goede pad in mijn ogen dan.

Een korte update op 27 juni, is dat ik mijn eerste declaratie heb ingevuld voor de Bode. In totaal heb ik rond de 250,- verdient en dat was veel meer dan ik verwacht had. Toch ben ik trots en blij dat ik al een gedeelte van mijn geld kan verdienen in het werkveld.

Een ander bijzonder nieuwtje is dat Mirthe, Eline, Stephanie en ik misschien volgend jaar wel een datajournalistiek bedrijf op gaan zetten, zodat we datajournalistiek stukken kunnen maken en tegelijkertijd kunnen leren ondernemen. Ik hoop dat we dit uiteindelijk nog gaan doen, maar dat zien we volgend jaar wel weer.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *