Stephanie Roggekamp ( http://www.stephanieroggekamp.fhj.nl/ ) en ik zijn namens DuurzaamBedrijfsleven naar een persconferentie/bijeenkomst geweest voor de SDG’s in Nieuwspoort, Den Haag. We gingen met twee doelen naar deze bijeenkomst. Het eerste doel was informatie in te winnen voor ons datajournalistiek project met DuurzaamBedrijfsleven. Het tweede doel is er pas later bijgekomen, namelijk dat we een nieuwsbericht moesten schrijven over de dag.

Link naar het artikel: https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/future-leadership/31601/nederland-sdgs

Een aantal dagen van te voren hadden Stephanie en ik al contact opgekomen met de content directer van Duurzaam Bedrijfsleven Joyce om te vragen waar we precies over moesten schrijven. Donderdag 16 mei zijn we naar de bijeenkomst gegaan om erover te schrijven en het eerste wat ons opviel was dat we met meerdere invalshoeken een stuk hadden kunnen schrijven. Hier kwamen we achter toen de Vereniging van Hoge Scholen vroeg of wij ook een stuk voor hun konden schrijven, zodat ze het op de website konden plaatsen. Ook werden wij gebruikt om dichter bij de sprekers te komen door een aantal mensen. Zo was er een coördinator van Fontys in Venlo die letterlijk zei: “Ik heb hier twee studenten meegenomen die ook met de SDG’s werken.” Deze quote is voor de helft waar. Stephanie en ik zijn geïnteresseerd in de SDG’s (vanwege ons datajournalistiek project), maar we zijn zeker niet door de coördinator uitgenodigt of meegenomen. Wij zijn op eigen iniatief gegaan met wat hulp van DuurzaamBedrijfsleven.

We hebben veel geleerd deze donderdag. Zo weten we nu hoe het eraan toe gaat in Nieuwspoort en weten we dat je flink moet dringen om een goed interview te kunnen doen. Ook zaten we met een vrij strakke deadline, namelijk donderdag 16 mei, dezelfde dag dus. Uiteindelijk hebben we alles gehaald en voordat we het wisten had de redactie wat dingen aangepast en stond het bericht al online.

Ook een belangrijk punt dat we hebben geleerd is dat je jezelf als journalist goed moet voorbereiden voordat je naar een persconferentie gaat. Stephanie en ik hadden ons goed voorbereid door meerdere rapporten te lezen. Hierdoor snapten we goed wat er gaande was en daardoor konden (als we dat wilden) goede kritische vragen stellen. Nu hebben we dat niet gedaan, omdat dat niet relevant is voor DuurzaamBedrijfsleven, maar we hadden het wel kunnen doen.

Aanpassingen aan het stuk

De titel is een beetje aangepast. Stephanie en ik hadden alleen de quote neergezet en DuurzaamBedrijfsleven heeft er nog wat aan toegevoegd. Ook de eerste stuk van de eerste zin van de inleiding is aangepast. Voor de rest is de inleiding hetzelfde gebleven. De kop van de tweede alinea is wel aangepast van SDG in bedrijfsplan naar SDG in bedrijfsstrategie. Na de kop van de tweede alinea is er niks meer aangepast.

Het grote voordeel is dat onze namen eronder staan en we hebben nog een mail teruggekregen van de redactie dat ze erg tevreden waren over het stuk. Ook een leuke bonus is dat het stuk met de nieuwsbrief is meegestuurd en in de top 3 heeft gestaan.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *