Mijn kijk op het werkveld is in dit tweede half jaar van Condor vooral verbreed. Waar ik in het begin dacht dat ik voor de krant, televisie en radio zou gaan werken, is er nu al een hoop veranderd. Dit komt onder andere door de journalistieke voorbeelden die we moesten meenemen in de vergaderingen.

De podcast – journalistiek voorbeeld meegenomen door Bea Nobbe

Dit was geen podcast zelf, maar een artikel in de Volkskrant over de podcast. We hebben het in de klas vooral gehad over de opbouw van het artikel, maar dat wat ik me vooral kan herinneren is de interesse die bij mij is ontstaan voor het concept ‘de podcast’. In mijn tweede jaar zou ik dolgraag aan een podcast serie willen werken. Er ligt nu een idee op tafel om het over het Verenigd Koninkrijk te doen, met een aantal afleveringen over de Brexit. De podcast neemt aan populariteit enorm toe, zo heb je BNR Nieuwsradio, die naast hun radio-uitzendingen ook veel podcasts maken om te beluisteren. De Volkskrant is er nog niet zo lang geleden ook mee begonnen. Op Spotify zie ik podcasts voorbij komen van onder andere The Guardian. Dit heeft mijn interesse voor deze vorm van journalistiek nog meer versterkt.

De Canon Zilveren camera – journalistiek voorbeeld meegenomen door Stephanie Roggekamp

Een interessante prijs om te krijgen. Stephanie had het voorbeeld gevonden in een tijdschrift van Canon dat hierover ging. Dit tijdschrift werd meegestuurd met de Villamedia. Waar het voorbeeld omdraaide en waar wij over hebben gediscussieerd is; fotojournalistiek. Is het wel journalistiek? Welk foto’s zijn het wel en welke niet? Een kijkje in de fotojournalistiek in Nederland. Een beroep waar meer kansen in liggen dan de meeste journalisten denken, omdat mensen liever beelden zien dan schrift. Een foto geeft een veel duidelijkere beeld dan schrift kan doen, volgens Villamedia. Toch leidde deze vorm tot wat meningsverschillen. De ene vond het wel journalistiek, de andere totaal niet en dan had je ook nog de groep die van beide kanten wel de standpunten begreep.

Graphic Journalism – journalistiek voorbeeld meegenomen door mij

Een voorbeeld dat ik tegenkwam in de Villamedia, gaat over op een andere manier de journalistiek bij het publiek te krijgen. Eén van de journalisten die dit doet is Dan Archer (link onder naam: http://www.archcomix.com/). Dan Archer maakt korte strips over nieuwswaardige feiten in de wereld. Zo is er een voorbeeld over the Nisoor square shootings.

Eman Mohammed een TED talk – journalistiek voorbeeld meegenomen door Lynn van Dun

In deze TED talk vertelde Eman Mohammed over haar werk als fotojournalist in de Gazastrook, een voorbeeld waarin zowel oorlogsverslaggeving naar voren komt als fotojournalistiek. Ze wilde de beelden in de Gazastrook aan de wereld laten zien. Eman Mohammed laat een wereld zien die wij in Nederland als normaal vinden, maar niet overal is het hetzelfde.

Nespresso De Boer & de boer – journalistiek voorbeeld meegenomen door mij

Nespresso heeft in samenwerking met Sacha de Boer een gedeelte van de website omgetoverd in een interactieve kaart die met een drone is gemaakt. Op deze kaart staan interviews, foto’s en veel andere weetje over de koffiebonen van Nespresso. Daarna volgde er de vragen; Is dit wel journalistiek? Waarom heeft Sacha de Boer deze keuze gemaakt? Wat is de rol van de journalist? Is berdrijfsjournalistiek onderdeel van de journalistiek? Wat mag de journalist over zichzelf vertellen aan het publiek? Dit leidde tot verschillende discussies in de klas. Ik zelf zag het als journalistiek, omdat de ze toch informatie geeft over een gedeelte van de situatie daar. Ze is niet objectief dat klopt, maar het zou ook raar zijn als je het bedrijf gaat aanvallen waar jij voor werkt.

The uncensored list – journalistiek voorbeeld meegenomen door Rens van de Plas

The unscensored list is een manier van journalistiek via Spotify. In muziekvorm vertellen de journalisten, in landen waar weinig persvrijheid is, hun verhaal. In deze nummers vertellen ze over het onderdrukken van de pers. Ik had verwacht dat ze hun artikel zouden vertellen in liedvorm, maar dit was niet zo. Ze verspreiden het via Spotify en dat had ik nog nooit gezien. Dit voorbeeld heeft ervoor gezorgd dat ik ben gaan kijken naar de persvrijheid in de wereld. Reporters without borders publiceert elk jaar een kaart waarin alle landen op volgorde staan van de meeste persvrijheid naar de minste persvrijheid. Nederland staat op een mooie derde plek, maar daar ging het mij niet om. Op een gegeven moment vielen er een aantal dingen op. Er is meer persvrijheid in Namibië, Ghana en Zuid-Afrika dan in Frankrijk, Italië en Spanje. Canada staat op een achttiende plek. Chili heeft meer persvrijheid dan het Verenigd Koninkrijk volgens deze lijst en last but not least; er is meer persvrijheid in Burkina Faso dan in de Verenigde Staten. Deze feiten hebben mijn kijk op de wereld en de journalistiek in de wereld heel erg veranderd, waar ik eerst een vooroordeel had over de landen zoals Burkina Faso en Namibië zal ik nu die fout niet meer zo snel maken.

Deze voorbeelden hebben ervoor gezorgd dat mijn kijk op de journalistiek breder is geworden. Naast al deze voorbeelden heb ik een beetje contact gehad met het werkveld. Zo heb ik gezien dat er genoeg mogelijkheden zijn binnen het journalistiek landschap. Zo zou je voor een bedrijf als Maps4news kunnen werken. Een bedrijf dat kaarten maakt voor andere mediums, zoals de Persgroep en de Washington Post. Er liggen veel kansen in nieuwsmedia als de Correspondent of VICE. Deze bedrijven zijn door het internet ontstaan en werken daar dan veel mee.

Ook op social media liggen er veel mogelijkheden voor journalisten. Zo kan je veel makkelijker een enquête verspreiden. Ook zorgt het ervoor dat je makkelijker met de mensen contact kan opnemen. Natuurlijk zijn er veel problemen met social media, maar ik ben een positieve denker. Via social media kan je veel makkelijker je publiek betrekken bij je stuk, het cureren van je stukken kan ook makkelijker.

Er zijn dus veel meer mogelijkheden dan ik ooit had kunnen verwachten, maar ik verwacht dat er nog veel meer is en ik hoop dat ik het allemaal mag tegenkomen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *