Dit is de vraag die centraal staat in het derde jaar waarin je jezelf moet gaan profileren. Ik kan op deze vraag ook zeker antwoord geven. Het zijn eigenlijk twee profielen waarin ik mijzelf zie. Aan de ene kant de ondernemende journalist en aan de andere kant de datajournalist.

Ik zie mijzelf als een ondernemende journalist, vanwege DataBewijst. Doordat ik met deze startup ben begonnen, weet ik nu beter wat een ondernemende journalist moet doen en hoe hij zichzelf moet neerzetten. Jij bent je merk en het merk dat ben jij. Ik heb talloze dingen geleerd over verdienmodellen, pitchen, salesgesprekken, maar ook over hoe je dingen het beste kan verkopen en waar je dat het beste kan doen. Mijn onderzoek heeft hier ook een rol ingespeeld. Ik heb gekeken naar de regionale media en hoe die op dit moment omgaan met datajournalistiek om zo te kunnen kijken of DataBewijst hier een rol in kan spelen. Constant als ik een gesprek aanging met een hoofdredacteur dan luisterde ik elke keer op twee manieren. Nummer één is als een onderzoeker die een valide onderzoek probeert te maken en nummer twee als een ondernemer die bepaalde mogelijkheden ziet. Zo werd in het gesprek met Brian van der Bol (Omroep West) gezegd dat LocalFocus eigenlijk te duur is en bij het verkenningsgesprek met Carin Beenen (De Persgroep Online Zuid) kwam er ook naar voren dat LocalFocus eigenlijk alleen maar basis data levert en daar zijn ze op een gegeven moment wel een beetje op uit gekeken. Cédric, de ondernemer, neemt dat dan gelijk mee en denk dan na over hoe DataBewijst hierop kan inspelen. Tegelijkertijd weet ik ook beter hoe je bepaalde zakelijk dingen moet doen zoals urenregistratie, boekhouding en de omgang met de Kamer van Koophandel. Ik ben echt veel bezig geweest met ondernemen en ik kijk eer zeker naar uit om ermee verder te gaan.

Ik zie mijzelf ook als een (beginnende) datajournalist. Ik heb veel gewerkt met data en weet nu hoe ik bepaalde dingen moet aanpakken. Zo is er het feit dat je goed moet lezen wat de data precies betekent en dat als je gaat analyseren je goed gestructureerd en secuur aan de slag moet gaan. Daarnaast test ik met verschillende vormen van datajournalistiek. Ik weet dat ik vorig jaar heb gezegd dat ik een datajournalistiek podcast wil maken en ik geloof er nog steeds in dat dit mogelijk is. Ik moet alleen de juiste tijd er nog voor weten te vinden. Toch wil ik mijn datajournalistieke vaardigheden ook verder ontwikkelen dan wat ik dit jaar al gedaan heb. Zo ben ik van plan om in de zomervakantie te gaan kijken of ik kan leren scrapen. Ik heb een boek, online, gevonden van Paul Bradshaw dat ingaat op scrapen en hoe je dat kan doen. Dit is natuurlijk waanzinnig interessant om mee aan de slag te gaan. Daarnaast zijn er nog de mogelijkheden van Google News Initiative die ook veel aanbieden als het aankomt op datajournalistiek en onderzoeksjournalistiek. Ik denk dat deze vaardigheden altijd waardevol zijn, ook al eindig ik misschien later niet als datajournalist. Het onderzoek laat mijn profiel weer zien, omdat ik naar de datajournalistiek heb gekeken. Ik heb me nog verder verdiept in de datajournalistiek wereldwijd, maar ook in Nederland en daardoor heb ik ook een beter beeld over de stand van datajournalistiek in Nederland.

Eigenlijk samengevat ben ik nu aan de slag gegaan als een ondernemende datajournalist. Het ondernemen helpt mij bij het voorbereiden op het werkveld na mijn studie en de datajournalistiek vaardigheden kunnen ook altijd nog van pas komen. Ik ben zeker niet van plan om stil te gaan zitten en ik wil mijzelf dolgraag verder gaan ontwikkelen in dit profiel. Ik kan mijzelf onderscheiden met dit profiel, omdat er op dit moment nog niet heel veel ondernemende datajournalisten zijn. Tegelijkertijd krijg ik vaak te horen dat ik met een andere blik naar de wereld kijk, omdat ik jong ben en dat dit voor frisse invalshoeken kunnen zorgen. Ik zie niet in dat jong zijn iets slechts is. Ik ben tenslotte opgegroeid in de digitale wereld en weet mijn weg hierin te vinden. Dit zijn ook allemaal waardevolle vaardigheden die mij kunnen helpen bij het onderscheiden van anderen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *