De potentiële nieuwe Journalism Studies docenten moesten een les geven over framing. Dit is wat ik ervan opgestoken heb.

Een frame roept een beeld op en werkt tussen de regels door. Een frame moet blijven plakken bij de mensen en het moet een verhaal vertellen.

Een voorbeeld van negatieve framing is de kop in de Telegraaf: “Jihadistentsunami”, deze term geeft namelijk een negatieve beeld. Een tsunami is een verwoestend natuurramp. Het beeld dat de mensen nu krijgen is dat er heel veel jihadisten komen die alles kapot zullen maken.

Afbeeldingen kunnen ook geframed zijn, in een voorbeeld uit de Volkskrant over een artikel met de vraag: “Is Schiphol nog veilig?”, in dit stuk is er een afbeelding dat een man in de auto zit samen met de politie en een soldaat met een geweer. Deze foto laat een eenzijdig beeld zien,  de man in de auto die ‘toevallig’ een buitenlander uit een land in het Midden-Oosten is. Dit geeft dus een sterk beeld. Zij deugen niet.

Framing kom je overal tegen.  Een tip voor journalisten is: kijk altijd naar verschillende invalshoeken, dan kan je de schade beperken.

Journalisten in het werkveld mijden het onderwerp framing. Zij vinden het iets waar de journalistiek zich niet mee bezig zou moeten houden. Een mooie definitie van een frame is “An invitation to read a story in a particular way”

Je hebt verschillende vormen van framing. Zo heb je strategische framing, dat is intentioneel (een voorbeeld is Geert Wilders en zijn toespraken), of journalistieke framing, dat is eerder het onbedoelde gevolg van keuzes voor een invalshoek/insteek/perspectief.

Wat moet ik als journalist met framing?

  • Het is het beste als je als journalist de framing van (machtige) bronnen kan doorzien.
  • Ook is het handig als journalist om je bewust te worden van je eigen gebruik waarvan.
  • Framing kan ook een hulpmiddel zijn bij het zoeken naar alternatieve invalshoeken.

Reflectie op framing

Na dit college ben ik meer gaan nadenken over framing en mijn rol daarin. Ik besefte vanaf dat moment, dat je altijd goed moet opletten met wat je schrijft. Als journalist heb je een grote verantwoordelijkheid om de waarheid te leveren. Toch is framing niet slecht, je kan er een origineler en met een alternatieve invalshoek schrijven.  Maar wanneer ga je te ver? Dat is een lastige vraag. Met je woordkeuze kan je al te ver gaan of met een afbeelding kan je al een vertekend beeld schetsen. Het is iets waar je goed rekening mee moet houden daar ben ik me nu bewust van.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *