Dan is het nu tijd voor de nuance, het even stilstaan bij alles wat je doet. We beginnen eerst met de stage en daarna de competenties

Omroep Zeeland

Een stage die geweldig is om veel te leren, maar of het mijn plaats is dat is de vraag. Ik merk dat ik het verslaggeverswerk erg leuk vind, maar ook dat Zeeland geen spannende provincie is. Dus als ik voor een omroep zou werken dan zou ik een regio pakken waar wat meer spanning is. Wat mij ook is opgevallen is dat 90% van de verhalen allemaal agendanieuws is. Ik dacht zelf dat dit veel minder zou zijn, maar dat blijkt niet zo. Ook wordt Omroep Zeeland hard genekt door bezuinigen waardoor ze soms bijzondere keuzes maken. Als laatst moet er ook even worden gemeld, dat Omroep Zeeland een heel erg innoverend bedrijf is. Zo werken ze met een datajournalist, zijn ze flink actief op social media en werken ze in verschillende teams op diepgaandere verhalen te maken.

Publieksgerichtheid

Heeft contact met het publiek om eigen producties te evalueren, om oog te krijgen voor nieuwsbehoeftes en om een bronnennetwerk uit te breiden. Baseert onderwerpen, invalshoeken en bronnen op verschillende doelgroepen. Geeft waar nodig op correcte wijze de aad/bedoeling van de producties weer.

Het eerste gedeelte kom ik aardig mee in de buurt. Ik zoek dan niet zelf contact op met het publiek om eigen producties te evalueren, maar als er meldingen binnen komen over mijn stuk. Dan pas ik dat gelijk aan. Ook de nieuwsbehoeftes leer je langzaam via social media kennen bijvoorbeeld. Zo weet ik dat de emotionelere stukken, zoals ontslagen werknemers en ongelukken doen het erg goed. Het koningshuis is ook erg populair in zeeland, hierdoor zie je wel sneller wat de mensen leuk kunnen vinden en is het makkelijker om keuzes te maken over de nieuwsbehoeftes. Ik heb regelmatig contact met de doelgroep en daardoor bereid ik mijn netwerk erg uit. Nou, tijdens de stage moet je automatisch onderwerpen, invalshoeken en bronnen aanpassen op je doelgroep. Vooral de invalshoek moet je vaak aanpassen, aangezien de PZC meestal eerder is met het publiceren  van een artikel. Heel vaak bij een voorgesprek over de telefoon moet ik uitleggen welke kant we op willen met een bepaalde opdracht anders doen de meesten het interview niet.

Researchen

Verzamelt in teamverband binnen gegeven themagebieden relevante informatie uit schriftelijke en mondelinge Nederlands- en Engelstalige bronnen en beoordeelt deze op betrouwbaarheid. Bedenkt meerdere invalshoeken bij actuele gebeurtenissen.

Op de dag redactie werk je ook veel in teamverband, aangezien iedereen met elkaar meewerkt. Zo kan het zijn dat ik de bureauredactie doe, maar dat dan een andere verslaggever naar de locatie gaat en dat dan weer een andere verslaggever het monteert voor radio en televisie. Hierdoor moet je het onderwerp/item goed aan elkaar doorgeven anders gaat het fout. Je kan dus niet met te veel informatie komen, want dan is het te veel om te onthouden. Ik gebruik vooral veel schriftelijke en mondelinge Nederlandse bronnen, aangezien ik niet veel met Engels te maken heb ik Zeeland. Eventueel een bedrijf soms. Zoals ik al bij publieksgerichtheid heb gezegd, moet je wel meerdere invalshoeken bedenken anders heb je uiteindelijk hetzelfde item als de PZC en dank lezen de mensen het niet meer.

Produceren

Maakt eenvoudige zelfgekozen producties door verschillende mediumtypen en doelgroepen en maakt daarnaast inhoudelijk complexere producties. Stemt Nederlands taalgebruik af op vorm. Plant en organiseert het journalistieke werk op middellange termijn.

Bij de omroep maak ik vaak zelfgekozen producties. Dan kijk ik in de agenda en zie ik een leuk onderwerp. Dan stel ik het onderwerp voor bij de eindredacteur en dan kan ik bellen. Uiteindelijk ligt het er een beetje aan of er nog een verhaal in zit en dan kijken we hoe we het aan gaan pakken. Ik heb ook inhoudelijk en complexere producties gemaakt, zoals Domburg in spagaat. Een item over het over toerisme in Domburg. Ik werk hard aan mijn Nederlands en ik heb zelfs een aantal cursussen gevolgd op Studytube om mijn Nederlands te verbeteren. Het plannen van journalistiek werk op middellange termijn is wat lastiger aangezien er vooral op de dag zelf wordt besloten wat we wel gaan doen en wat niet. Maar de datajournalistiek opdracht die ik heb gedaan was wel over een wat langere termijn en de bureauredactie die ik soms voor de teams doe is ook over middellange termijn.

Vernieuwen

Bedenkt een vernieuwende journalistieke werkwijze, vorm of dienst die aansluit bij de behoeften van publiek en opdrachtgever. Verkent de mogelijkheden die de (freelance) markt hem biedt.

Het eerste punt zal vooral bij mijn onderzoek naar voren komen, waar ik volgende week mee ga beginnen. Zo kan ik waarschijnlijk een onderzoek doen naar social media en dan zal ik goed moeten kijken aar de behoeften van publiek en opdrachtgever. Voor de rest weet ik wel wat meer af over de freelance markt. Zo weet ik dat bij Omroep Zeeland, toen het eenmaal slechter ging, ze allemaal werden ontslagen als eerst. Maar heel veel meer kan ik niet zeggen over de freelance markt. Wel zie ik dat de omroepen het moeilijk hebben om het financieel allemaal rond te krijgen, maar ik zie ook dat ze proberen een inhaalslag te maken als het aankomt op social media.

Reflecteren

Bedenkt bij een gegeven thema een eigen onderzoeksvraag en voert onder begeleiding een onderzoek uit. Reflecteert op functionele, juridische en ethische aspecten van zijn journalistieke attitude en handelen.

Het eerste zal vooral bij mijn onderzoek naar boven moet komen, daar begin ik volgende week aan. Het andere punt doe ik ook wel. Zo was er een moeilijk keuze over een item dat ik moest maken over een 102-jarige te paard. Ze vond het heel erg leuk, maar voor even. Toch was ik aanwezig samen met twee anderen van de Omroep en drie anderen van de PZC. Wat we op een gegeven moment zagen gebeuren was dat de begeleider zeiden tegen het oude vrouwtje dat ze moest blijven zitten, omdat de pers er was. Tegelijkertijd zat het vrouwtje bijna te huilen van de pijn. Dan is het wel lastig. Dan moet je de keuze maken. Of door filmen, of zeggen het is zo wel genoeg. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om door te filmen, zodat ik een goede productie kan afleveren.