In deze serie ga ik in op elke competentie. Ik ga vertellen over hoe ik met deze competentie aan de slag ben gegaan, maar ook wat mijn houding is tegenover de competentie. In dit bericht ga ik in op de vierde competentie, namelijk vernieuwen. De competentie vernieuwen kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Aan de ene kant is er het ondernemen als journalist dat gezien wordt als vernieuwen. En aan de andere kant is er vernieuwen/innoveren in nieuwe wijze van vertellen en een verhaal overbrengen. Ook het ontwikkelen van een eigen journalistiek profiel wordt gezien als innoveren. De competentie luidt als volgt:

“Toont zich innovatief in het eigen journalistieke handelen. Ontwikkelt een eigen journalistiek profiel door keuzes op inhoud en vorm.”

Het eerste gedeelte gaat in op dat je jezelf blijft uitdagen door te innoveren (Toont zich innovatief in het eigen journalistieke handelen). Door aan de slag te gaan met DataBewijst kon ik mijzelf ontwikkelen tot een beginnende ondernemer en daardoor ben ik heel erg bezig geweest met innovatief zijn en probeer ik altijd nieuwe dingen uit om zo te kijken of dat beter werkt. Een voorbeeld kan zijn als we naar de stage kijken. Ik heb besloten om zowel stage te lopen bij DataBewijst als RTL Z. Ook een goed voorbeeld is dat we, van DataBewijst, op een gegeven moment zijn begonnen om in Slices te werken. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat we opvallen. Ook binnen de datajournalistiek heb ik genoeg geleerd dit semester. Ik heb een vernieuwende houding gehad en daardoor heb ik ook meer geleerd over hoe je het beste een onderzoek kan aanpassen en hoe je jezelf moet aanpassen ten tijde van corona. Flexibiliteit is enorm belangrijk in deze bijzondere tijden en dat is zeker gelukt.

Ik heb ook zeker een eigen journalistiek profiel gaan ontwikkelen (Ontwikkelt een eigen journalistiek profiel door keuzes op inhoud en vorm). Ik heb een speciaal bericht geschreven met daarin een antwoord op de vraag van dit semester. Deze vraag gaat in op hoe ik mijzelf heb geprofileerd. Het komt eigenlijk hier op neer. Ik zie mijzelf als een beginnende ondernemende datajournalist. Ik ben dit semester veel bezig geweest met ondernemen en daardoor zie ik mijzelf als een beginnende ondernemer. Er is nog veel waar ik nog geen verstand van heb, maar stap-voor-stap leer ik meer. Daarnaast ben ik ook nog een beginnende datajournalist. Ik ben niet helemaal beginnend meer, want ik kan een data-onderzoek ondertussen dromen en ik weet hoe ik het moet aanpakken. Toch zeg ik beginnend omdat ik bepaalde vaardigheden nog niet onder de knie heb. Deze vaardigheden, zoals scrapen, wil ik wel veder gaan ontwikkelen. Ik heb al eerder aangegeven dat ik van plan ben om in de zomervakantie aan de slag te gaan met scrapen. Ook op vorm heb ik mijzelf een bepaald profiel gegeven. Zo ben ik vooral bezig geweest dit semester met schrijven, maar dat betekent niet dat ik ook met audio en video aan de slag wil. Dit jaar is het er gewoon niet van gekomen, maar ik zet er nog steeds op in dat ik ook met video en audio aan de slag wil. Mijn profilering is dus niet specifiek gericht op één bepaalde vorm, maar ik kies om mijzelf te profileren als ondernemer en datajournalist.

Houding

Nu ik erover nadenk zijn er toch veel meer dingen die mijn profiel kunnen weergeven. Ik heb al aangegeven dat ik ondernemend ben en mijzelf als een datajournalist zie, maar mijn stagekeuze geeft ook al wat aan. Ik ga namelijk stage lopen bij RTL Z en RTL Z is voornamelijk gericht op het economisch nieuws. Dit houdt dus ook in dat ik mijzelf in de economie aan het verdiepen ben. Ik vind economie ook waanzinnig interessant dus dat is ook goed. Een ander punt is dat ik mijzelf persoonlijk aan het ontwikkelen ben tot een verbinder. Ik ben er zeer zeker nog niet, maar ik doe wel mijn best om dit te ontwikkelen.

Vernieuwen is in mijn ogen belangrijk, door te innoveren daag je jezelf uit en dat zorgt ervoor dat je werk leuk blijft. Toch ben ik het ook eens met Nick dat je niet moet innoveren om het innoveren zelf. Ik vind dat iemand moet innoveren, omdat diegene zelf ook wil vernieuwen. Het beste is als het vanuit je intrinsieke motivatie komt. Ik probeer mijzelf ook altijd innovatief op te stellen en het liefst zou ik alles een kans geven. Helaas is dat ook niet altijd mogelijk, want je moet wel je gezond verstand blijven gebruiken.

Categorieën: Portfolio

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *