In deze serie ga ik in op elke competentie. Ik ga vertellen over hoe ik met deze competentie aan de slag ben gegaan, maar ook wat mijn houding is tegenover de competentie. In dit bericht ga ik in op de laatste competentie, namelijk reflecteren. Dit is één van mijn favoriete competenties. Ik vind het tegenwoordig (in het eerste jaar niet) leuk om stil te staan bij bepaalde dingen. Je gedachten gewoon op papier te zetten. Ik probeer het elke week te doen in mijn weekverslagen en daarnaast probeer ik ook om de zoveel tijd gewoon een paar dagen of zelfs een week in te lassen om te reflecteren. De competentie luidt als volgt:

“Formuleert een onderbouwde visie op een zelfgekozen onderwerp mede op basis van literatuuronderzoek. Koppelt reflectie op zijn handelen en attitude aan een zelfgekozen journalistiek profiel.”

competentie reflecteren

Het eerste gedeelte (Formuleert een onderbouwde visie op een zelfgekozen onderwerp mede op basis van literatuuronderzoek) is van toepassing op mijn onderzoek. Ik heb een onderbouwde visie neer kunnen zetten op een zelfgekozen onderwerp mede op basis van literatuur. Mijn onderzoek ging over de datajournalistiek en de regionale media. De literatuur gaf al aan dat steeds meer mediabedrijven met data aan de slag willen, maar dat er ook heel veel nog huiverig zijn. Tijdens mijn onderzoek kwam ik dit ook wel tegen. Aan het einde kon ik dan ook wel concluderen dat als DataBewijst wil overleven, we ook naar het bedrijfsleven moeten gaan stappen. Toch zie ik wel in de toekomst dat er steeds meer regionale media gebruik gaan maken van de openbare data om zo zichzelf te kunnen onderscheiden van hun concurrenten. Dat kunnen andere mediabedrijven zijn of de burgerjournalisten.

Het tweede gedeelte gaat in op mijn handelen en attitude als journalist (Koppelt reflectie op zijn handelen en attitude aan een zelfgekozen journalistiek profiel). In mijn weekverslagen en reflecties is dit ook vaak duidelijk te zien. Zo probeer ik altijd kritisch te kijken naar mijn houding en handelingen als journalist. Acties hebben namelijk altijd gevolgen, zowel voor jezelf als voor anderen. Zo heb ik bij de Nuenense Krant eerlijk toegeven dat ik niet mijn geduld had moeten verliezen en dat ik te ver ben gegaan door te ontploffen. Als ondernemend journalist vind ik dat ik goed bezig ben geweest. Ik heb het met verschillende hoofdredacteuren over ons bedrijf gehad en ik heb ook veel actie ondernomen voor de startup. Als ik nu terugkijk dan besef ik me dat nog beter. Als datajournalist heb ik ook aangegeven waar ik tegen aanliep, maar ook wat ik goed vond gaan. Zo ging de eerste productie van dit semester, onderzoek voor Stephan Jongerius, veel rommeliger dan het onderzoek naar de Veiligheidsmonitor wat ik samen met Mirthe doe. Ik zie hier dus ook echt wel groei in. Naast het journalistieke profiel heb ik ook de tijd genomen om mijn persoonlijke groei vast te leggen en te reflecteren hoe ik daarmee aan de slag ben gegaan. Zo schrok ik wel van de me-scan, maar besloot ik nu eindelijk door te pakken.

Houding

Ik zie reflecteren als één van de belangrijkste dingen binnen de opleiding. Het helpt je doordat je bewust wordt van wat je precies doet en hoe jij reageert op bepaalde dingen. Als jij eenmaal weet hoe jij reageert op bepaalde dingen, kan je gaan kijken of je het de volgende keer kan voorkomen. Soms kan het geen kwaad om even een stil te staan om zo alle gedachten weer op een rijtje te krijgen, maar ik merk heel erg dat ik dit tussendoor doe en niet zoals sommige andere wacht tot het laatste moment. Ik heb mijzelf op één of andere manier aangeleerd dat ik ook mijn rust kan pakken als ik een rondje loop in het park, of als ik onder de douche sta. Deze kleine momenten van lichtzinnige reflectie helpen mij met doorgaan.

Daarnaast is er nog het onderzoek en ik moet zeggen dat ik echt super blij ben dat ik mijn thema datajournalistiek is. Je weet gelijk meer over het vak waar ik in werk en ik weet nu ook wat een aantal trends in Nederland en wereldwijd zijn. Ik heb misschien dit jaar niet meer vaardigheden ontwikkeld die met datajournalistiek te maken hebben, maar ik heb zeker wel meer kennis gekregen over het vak. En ik blijf de datajournalistiek onwijs interessant vinden en wil er dolgraag mee doorgaan. In de zomervakantie en mijn laatste jaar ga ik de tijd nemen om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo is het idee om in de zomervakantie te beginnen in een boek van Paul Bradshaw dat gaat over scrapen.

Categorieën: Portfolio

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *