Een aantal weken geleden werd ik gebeld door Stephan Jongerius met de vraag of DataBewijst wat voor het Brabants Dagblad kon betekenen. Voor wat meer informatie heeft hij toen nog een mail gestuurd naar ons mailadres. Eenmaal de opdracht binnengekregen heb ik gelijk contact gelegd met Mirthe, Stephanie en Eline. Toen hebben we besloten om de volgende dag ermee aan de slag te gaan. Na overleg met Nancy hebben we besloten om eerst een vooronderzoek te doen en dan aan te geven hoelang we nog met de rest van het onderzoek bezig zijn. Hier hebben we uiteindelijk 150 euro voor gevraagd. Dit bleek veel te laag zijn aangezien ze gelijk akkoord gingen zonder tegen te stribbelen.

Het vooronderzoek bestond uit de vragen beantwoorden die Stephan voor ons had opgesteld over de jeugdzorginstanties in de regio Hart van Brabant. Toen wij eenmaal al die antwoorden hadden konden we nog steeds niet concluderen of de bedrijven met hoge winsten, zogeheten ‘zorgcowboys’, ook echt slecht waren of iets achterhielden. Hier was dus extra onderzoek voor nodig. Dit hebben we aangegeven bij Stephan en we hebben toen gezegd dat we er nog twee halve dagen (8 uur) voor nodig hebben om alles uit te voeren.  

De week daarna zijn we gelijk begonnen met de opdracht voor het BD, maar we liepen al snel tegen het feit aan dat wij niet heel veel economische kennis hebben. Dus dat maakt het lastig om de jaarrekening te lezen. Toch denk ik dat we een heel eind zijn gekomen en veel voor elkaar hebben gekregen. Uiteindelijk hebben we negen pagina’s aan research geleverd aan Stephan (zie hieronder).

Als feedback hebben we gekregen dat het eigenlijk niet heel erg overzichtelijk was en dat we er te diep in gedoken zijn, terwijl dat eigenlijk niet echt nodig was. Ik begrijp waar dat vandaan komt en ik ben het er ook mee eens. Toen we het verstuurde dacht ik opeens dat we niet eens een samenvatting of conclusie erin hadden gezet en daarnaast waarschijnlijk ze helemaal niet geïnteresseerd in hoe we het hebben gevonden. Ze willen gewoon weten wat de resultaten zijn en niet hoe we ze hebben gevonden. Ze gaan er al vanuit dat wij de bronnen verifiëren en controleren. Dit laatste is een vermoeden van mij en die heb ik nog niet bevestigd gekregen, maar dat lukt nu allemaal een beetje lastig vanwege COVID-19. Daarnaast had de communicatie beter gekend. Gelukkig gaf Stephan ook aan dat een gedeelte van de communicatie ook bij hem lag. Dus hier kunnen we beiden aan werken.

Toch ben ik erg tevreden met wat we hebben neergezet en hoe Stephan reageerde op ons werk. De deur is in ieder geval niet dicht vanuit het Brabants Dagblad en dat vind ik al een gigantische win. Daarnaast is het onze eerste opdracht en moeten we nog experimenteren met wat we precies willen. Wel is er het idee gekomen om een format te maken voor een onderzoek zodat we strakker en duidelijker kunnen werken voor onze klanten en ook dit format zullen we moeten aanpassen over de tijd of per klant, maar er komt wel een format te liggen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *