Dit jaar ben ik veel met Bellingcat bezig geweest, zo ben ik naar de bootcamp geweest samen met Mirthe, Mirre, Eline en Stephanie. Ook zijn Mirthe, Eline, Stephanie en ik naar Meet The Press – Eliot Higgins geweest in Nieuwspoort. Ik heb de documentaire van Bellingcat gekeken om meer over Bellingcat te weten te komen.

Bootcamp Bellingcat op de Hogeschool Utrecht

Het allereerst wat werd benadruk is dat je met meerder zoekmachines moet werken, een aantal van deze zoekmachines zijn Google, Yandex (Russisch), Baidu (Chinees) en DuckDuckGo (Veiligere versie dan Googel). Bijzonder is dat als je een zoekterm intypt en zoekt dan kom je bij elke zoekmachine op andere resultaten. Als je alleen Google gebruikt dan mis je dingen voor je onderzoek. Daarnaast wordt er aangeraden om je zoektermen tussen aanhalingstekens (“) te zetten of een minus te gebruiken om iets weg te halen, een voorbeeld is jaguar -car. Er zijn nog meer van dit soort slimme zoektechnieken, zoals de wildcard (*). Deze gebruik je bij een zin waar een woord mist. Een voorbeeld van Bellingcat was “Trump is a *”. Je kan site: intypen als je naar een speciale site toe wilt. De vorm wordt dan bijvoorbeeld, site:bellingcat.com. Ook filetypes kan je opzoeken met de code filetype:. Een handige om op te zoeken is filetype:xls “for internal use only”. Specifiek voor kaarten zoeken kan ook met deze code, dan gebruik je .kml. Soms wil je niet de website zelf vinden maar een gerelateerde website dan gebruik je de code related:.

Ga je op zoek naar een bepaald persoon dan wordt er aangeraden dat je meerdere methodes gebruikt. Zo is niet iedereen te vinden op internet en niet alle sociale media accounts zijn gelijk. Bij LinkedIn moet je bijvoorbeeld oppassen, als je iemand op zijn profiel kijkt. Dan kan het gebeuren dat het gelijk gedeeld wordt. Daarnaast wordt er aangeraden om op zoek te gaan naar oude accounts. Veel mensen hebben wel een account bij een platform maar weten niet dat ze daar nog op zitten. Dit kan je allemaal zien op de website namechk.com. Wel is het belangrijk om te weten dat de tool ernaast kan zitten. Je moet namelijk wel de precies username weten.

Facebook

Bij Facebook wordt er aangeraden om het in het US-English te zetten als je het wilt gebruiken voor onderzoek. Als je het via je persoonlijke account doet dan is er een kans dat jouw vrienden boven aan bij je zoekterm komen, daar moet je dan even voorbij scrollen. Als je een nieuw account aanmaakt, zodat je anoniemer kan zoeken dan moet je er wel op letten dat je om de zoveel tijd wel wat activiteit laat zien. Anders denkt Facebook dan dat het een fake account is en dat wordt verwijderd.

Een voorbeeld van een Facebook-link om goed gericht te kunnen zoeken is:
– Je wilt mensen zoeken die nu in Utrecht wonen. Dan maak je de link aan: https://www.facebook.com/search/str/Utrecht/pages-named/residents/present/intersect
Je kan woorden veranderen om Facebook te controleren. Verander bijvoorbeeld ‘present’ in ‘past’ en je krijgt dan een lijst te zien van mensen die vroeger in Utrecht hebben gewoond.
– 
Als je mensen wilt zoeken, maak je bijvoorbeeld voor Tim Smith de volgende link aan:https://www.facebook.com/search/str/Tim%20Smith/users-named/intersect.
%20 betekent in programmeertaal ‘en’. 
– Facebook Search Tool creëert dezelfde url-link en andere opties in de database: https://inteltechniques.com/menu.html
Update: 6 juni is deze site offline gehaald vanwege DDOS-aanvallen en andere redenen.
– Een veelgebruikte opbouw van een Facebook-url: facebook.com/first.last.1 of facebook.com/first.last1
Facebook is ook bezig om transparanter op te treden dit doen ze onder andere door de advertenties die met politiek en maatschappij te maken hebben openbaar te maaken dit kan via de link: https://www.facebook.com/ads/library.

Dit zijn maar een paar dingen die we hebben geleerd op de Bootcamp, naast Facebook ging de workshop ook nog over Twitter, Snapchat en zijn we veel bezig geweest met Geolocation.

Meet the Press – Eliot Higgins

Hier zijn we ook naar toe geweest, maar hier ging het vooral over hoe Bellingcat was ontstaan waar ze nu vooral mee bezig zijn en dat ze een nieuw kantoor hebben geopend in Den Haag.

Bellingcat werkt op dit moment aan het MH17-ondezoek, waar laatst ook een resultaat van is gepubliceerd. Ook zijn ze actief in Syrië en nu focussen ze zich ook op Yemen en de situatie daar. Bellingcat-medewerkers zijn geen hackers, ze werken met de informatie die online te vinden is. De zogenoemde open data. Ook zijn ze in Nederland bezig om op regionaal niveau actie te ondernemen met open data. Ze werken ze nu voornamelijk in Utrecht. Naast de onderzoeken en artikelen die ze publiceren geven ze ook trainingen en workshop om hun onderzoeks-methode bekend te maken. Higgins gaf ook nog aan dat ze maar weinig interviews doen. Alleen als het nodig is dan gaan ze interviewen.

Quiztime

Om de Bellingcat-onderzoeksmethode wat meer onder de knie te krijgen hebben we besloten om met zijn vieren een aantal keer een Quiztime te doen. Het is dan de bedoeling dat je zo snel mogelijk uitvogelt waarde foto is genomen. Dit antwoord kan je dan opsturen en dan krijg je te horen of je goed zit.

Stappenplan Tweet 1
1. Reversed Image gezocht op Google, Yandex, Bing en DuckDuckGo: geen resultaat.
2. Wat is er te zien op de foto? Een tv-schotel (industrieterrein?) en auto’s. Naam op de touringcar-bus gezocht: iets met een umlaut, ‘heiten’ en ‘in Bus’. Dat zal wel Duits zijn, dus het zoekgebied wordt al kleiner. Zoeken op Google op “zörtlichheiten” en krijg de suggestie: “Zärtlichkeiten”. Een Duitse band die op tour is onder de naam “Zärtlichkeiten im Bus”.
3. Ik zoek op Google “Zärtlichkeiten im Bus” en kom terecht bij een Facebook-post waarin de MDR (Mitteldeutscher Rundfunk) wordt genoemd. En daar staat dat Zärtlichkeiten langs komt bij de MDR om 23:35 uur in Leipzig.
4. De MDR in Leipzig checken op Google Maps en het gebouw op de foto komt overeen met Google Streetview. Gevonden!

Aantal minuten: 16:32.73, geolocatie: 51.3155561, 12.385829, locatie: MDR Mittledeutscher rundfunk in Leipzig.

Stappenplan Tweet 2

 1. Op de foto is Ansall House te zien
 2. Google op Ansall House
 3. Via Google Streetview is het glazen pand te herkennen.
 4. Locatie gevonden.

Tijd: 1:25.56, geolocatie: 51.5199554, 0.0557954, locatie: Bethnal Green, London E14TL

Stappenplan Tweet 3

 1. Image search levert niet veel op.
 2. De naam op de foto levert ook niet veel op.
 3. De foto opdelen in kleinere stukjes en dan die foto’s in Yandex uploaden.
 4. Russische website gevonden met foto’s van hetzelfde gebouw.
 5. De website moest vertaalt worden, dat kon makkelijk met linkermuisknop translate to English.
 6. We konden de stad Oslo eruit halen.
 7. Door verder te lezen wkamen tot de conclusie dat de foto het stadhuis van Oslo was.

Tijd: 19:07.55, geolocatie: 59.911526, 10.733797, locatie: Radhusplassen 1, Oslo Norway.

Stappenplan Tweet 4

 1. Reversed Image gezocht op Yandex: meerdere resultaten. Onder andere Chicago, Gran Canaria en andere landen komen voorbij.
 2. Inzoomen op de details. Per balkon is er een wit hek, vier ramen en onderaan is een klein geel puntje te zien. De flat in Chicago komt daarmee overeen.
 3. Welke flats kijken uit op deze flat op de foto: meerdere. Dus analyseren hoe de flat eruitziet van het appartement zelf. Een grijze muur, wit/gele muur en het licht komt van zowel de voorkant (uitzicht) als aan de zijkant (reflectie in zwarte raamkozijnen).
 4. Flat gevonden! Het moet de eerste verdieping zijn aan de rechterkant, aangezien daar als enige appartement het licht van beide kanten komt en er een grijze muur is. Coördinaten: Chicago, 55W Wacker Dr, 41.886682, -87.630093 Tijdsduur: 21 minuten

Tijd: 21 minuten, geolocatie: 41.886682, -87.630093, locatie: Chicago, 55W Wacker Dr.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *