Na de resultaten van mijn nieuwe project heb ik besloten om een stuk te schrijven over het populairste onderwerp; het vergeten bombardement. Ik ben de straat op gegaan om te kijken naar de kennis van de Middelburgers over dit bombardement. Uiteindelijk heb ik twee versies geschreven, die ik ook weer heb voorgelegd aan een aantal mensen.

Voor de versies volg deze link: Het vergeten bombardement stuk 

De reacties van het publiek waren verdeeld. Ik zal eerst de reactis van de eerste versie benoemen. In de eerste versie is er een verdeling tussen de inwoners en de feiten. Het stuk begint met de inwoners. Wat ik voor opmerking bij de eerste versie terugkreeg was het feit dat de titel en de tekst niet één mooi geheel vormen. Ook een verschil van de mensen was het feit dat deze tekst net wat zakelijker geschreven is, dan de tweede versie. De conclusie was volgens de mensen ook een beetje aan de slappe kant. Waarom heb ik het gelezen als er toch geen goede conclusie is? Ook mist het citaten, voor de rest vonden de Middelburgers het wel prettig lezen.

In de tweede versie sprong de inleiding eruit. De mensen die ik gesproken heb, vonden het een goede inleiding die gelijk de aandacht eist. Wat ze ook prettig vonden was dat er hier geen splitsing is tussen de feiten en de inwoners. Het zit allemaal door elkaar heen. Het kost alleen wel meer moeite om te lezen, was één van de reacties. Je moet je aandacht er goed bijhouden. Ook hier missen de citaten.

Eén van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb van dit project, waarbij ik veel contact met het publiek heb gehad, is dat het goed is om met het publiek te praten. Je hoeft het niet met ze eens te zijn of klakkeloos alles over te nemen wat ze zeggen, maar het is wel goed om het vanuit hun oogpunt te bekijken. Wat vinden zij van je onderwerp? Wat vinden zij van je stuk?

PS. Wat ik nog wil toevoegen is het feit dat ze de oplossing om het actueler te maken, geweldig vonden. Om er ‘een serie’ van te maken vonden ze erg leuk en ik heb ook een aantal keer de vraag gehad of ik verder ga met het schrijven binnen deze serie. Nou hierop mijn antwoord: Misschien.

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *