Middelburg omringt door de politie en het leger; de inwoners kunnen geen kant op

Middelburg, het toneel van de Four Freedoms Awards dit jaar. De inwoners zuchten, kreunen en vloeken. Veel straten zijn weer afgesloten en de politie controleert de tassen op van alles.

Eén ik keer in de twee jaar vindt dit evenement plaats in Middelburg en je ziet aan de bewoners wanneer het zich precies plaats vindt. De Middelburgers moeten van hun fietsen afstappen, dan moeten ze weer omkeren en weglopen. Je hoort dan weer een vloek of er is een ruzie gaande met de politie.

Vorig jaar zoemde de helikopters door de lucht en moest je voorzichtig zijn voor de paarden met de politie erop. Angela Merkel kreeg namelijk een award en er zou toch maar wat gebeuren met haar. SWAT teams en scherpschutters stonden klaar om de belangrijkste vrouw van Duitsland te beschermen. Dit jaar is het groen en blauw minder, maar toch nog aanwezig. De laureaten zijn misschien minder bekend, maar hun strijd voor vrijheid heeft toch sterke beveiliging nodig. Zoveel beveiliging dat je zelfs kan spreken van minder vrijheid voor de bewoners van Middelburg. “Je kan je kont niet keren of je wordt weer gecontroleerd.” door de fietser of, “Waarom nu, ik heb hier helemaal geen zin in, ik moet naar de Hema.” moppert de vrouw die haar ID kaart moet laten zien.

Wat zijn die Four Freedoms Awards nou precies en waarom Middelburg?

Waarom zou er zoiets plaat vinden in Middelburg? In Middelburg, off all the places.  Vooral als je in je achterhoofd weet dat het in het ander jaar in Hyde Park, New York plaats vindt. Dat deze uitreiking plaats vindt in Middelburg heeft alles te maken met het feit dat de Roosevelt Foundation in Middelburg en het Eleanor Roosevelt Institute in New York veel met elkaar samen werken. Ook een belangrijk punt is dat de familie van President Franklin D. Roosevelt, oorspronkelijk uit Tholen komt. Het uitwisselen van dit evenement moet ook de diplomatieke relaties van de Verenigde Staten en Nederland symboliseren, meld de website van de Four Freedoms Awards.

De awards zijn binnen een kleine twee uur uitgereikt en iedereen gaat er weer van door. Het blauw en groen verdwijnt langzaam van de straat en Middelburg veranderd weer langzaam in de stad die de inwoners gewend zijn.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *