De strijd van Four Freedoms Awards winnaar Erol Önderoğlu

MIDDELBURG – De Four Freedoms Awards zijn uitgeraakt aan de vijf voorvechters van de vrijheden, de laureaten in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Eén van de Awards ging naar de journalist van Reporters Without Borders en het persagentschap Bianet, Erol Önderoğlu. Önderoğlu zet zich in voor de persvrijheid en de journalisten in Turkije. Hij heeft zelfs een tijdje in de gevangenis gezeten voor zijn werk.

Erol Önderoğlu is de winnaar van de award voor vrijheid van meningsuiting. Hij gaat als correspondent naar rechtszaken tegens journalisten om ze te steunen. In meer dan 4.600 artikelen en columns schrijft hij over de schendingen van de persvrijheid. Önderoğlu is bedreigd, hij is opgepakt en achter tralies gezet voor zijn werk. Nu is Önderoğlu vooral actief in Turkije. Zijn grootste uitdaging, was het moment dat zijn vrouw en zijn zoon hem bezochten in de gevangenis. Hij heeft toen duidelijk proberen te maken aan zijn zoon dat hij geen terrorist is. De Turkse staat zegt dat hij wel een terrorist is.

De Four Freedoms Awards?

De Four Freedoms Awards worden elk jaar uitgereikt. Het ene jaar gebeurt dat in Middelburg. Het ander jaar is het in New York. De Four Freedoms Awards zijn bedacht door Franklin D. Roosevelt. De Vrijheid van godsdienst award is naar de bisschop Parida Taban gegaan die het leven in Zuid-Soedan dragelijker probeert te maken voor de christelijke populatie. De award voor Vrijwaring van gebrek, een award voor mensen in landen die voor een gezondere samenleving vechten is in ontvangst genomen door Emmanuel de Merode. De Merode werkt samen met de Virunga Alliance in de Democratische Republiek Congo. De Virunga Alliance werkt met flora en fauna. De  Vrijwaring van vrees award is naar Umrila Chaudhary gegaan uit Nepal. Chaudhary vecht tegen het Kamlari systeem van kinderarbeid. Ze heeft zelf ook een tijdje in dit systeem gezeten.

Voor de rest wordt ook de International Four Freedoms Awards uitgereikt. Dit jaar ging deze award naar Christiana Fuegeres voor het Parijs Klimaatakkoord.  Bekende mensen zoals John F. Kennedy, Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Dalai Lama en Angela Merkel hebben al een award mogen ontvangen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *